Super szybki i bardzo zdrowy obiad, z pesto z czerwonej słodkiej i niesamowicie aromatycznej papryki Ramiro. Danie powstał z tego, co było w lodówce. Wydawałoby się, że przygotowywanie obiadu ze składników przypadkowych może nie być dobrym pomysłem, ale zapewniam, że danie wyszło bardzo dobre. No i co ważne wstrzeliłam się w trend kuchni RAW. Przepisy z kuchni RAW uważane są za kuchnię bardzo zdrową. To dlatego, że opierają się na surowych składnikach, czyli na nieprzetworzonych warzywach i owocach. To gwarantuje, że wszystkie składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy, które znajdują się w warzywach i owocach, są w 100% dostarczane do naszego organizmu. Pomijając aspekt zdrowotny, zachęcam do spróbowania pesto z surowej papryki. Pesto ma naprawdę wyjątkowy smak, zupełnie inny od papryki poddanej obróbce termicznej. No i ten kolor, jaskrawo pomarańczowy, który zachęca do spróbowania tego pysznego dania.
📖 Przepis
Spaghetti z paprykowym pesto
🥘 Składniki
- 100 g czerwonej papryki typu Ramiro
- 10 g obranego czosnku
- 30 g orzeszków piniowych
- sól (do smaku)
- świeżo mielony pieprz (do smaku)
- 1 średnia cebula
- 60 g parmezanu
- 1 szczypta płatków chilli
- 1 łyżeczka słodkiej papryk w proszku
- 50 ml oliwy z oliwek
- makaron na 4 osoby typu spaghetti (użyłam razowego)
🔪 Instrukcje
- Makaron ugotować, odcedzić. Paprykę, cebulę i czosnek pokroić na kawałki, wystarczy rozdrobnić.
- Do miski malaksera lub blendera włożyć paprykę, cebulę, czosnek, wlać oliwę, zmiksować do uzyskania papki. Następnie dodać przyprawy i ser, ponownie zmiksować.
- Odcedzony makaron włożyć do garna w którym się gotował, dodać do niego przygotowane pesto, wymieszać. Podajemy gorące!
- Smacznego!
JUSTYNA napisał
Spaghetti zapewne pyszne, ale "Nasza trójka" to jednak mięsożercy,także do tego zestawu zaserwowałabym jakieś mięsko,aby było "treściwiej";)
Anna napisał
To danie, to naprawdę last minute:) a z mielonym mięsem może być dobre, tylko będzie gotowanie trwało troszkę dłużej:)