• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Makarony » Makaron z dynią

Makaron z dynią

Aktualizacja: 29 Lis, 2018 · Opublikowany: 27 Paź, 2014 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Jesień to festiwal dyni, przygotowujemy z niej pierożki, ciasta, dżemy i oczywiście zupy dyniowe na które przepisy znajdziecie już na mojej stronie. Dziś o innym daniu z pomarańczowej królowej, a mianowicie o makaronie z dynią i jarmużem. Danie niesłychanie proste i bardzo smaczne będzie super na obiad lub kolację. Do sosu dyniowego dodałam bardzo zdrowy jarmuż oraz ser gorgonzola i parmezan, które nadają daniu wyrazistego smaku. Ser gorgonzola na bardzo charakterystyczny smak i nie każdemu będzie smakował można, więc go pominąć. Dla smaku i aromatu wystarczy dodać sporą ilość aromatycznego parmezanu. Życzę smacznego!

makaron z dynia
Print Pin
5 from 2 votes

Makaron z dynią

Pyszny, lekki obiad.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 10 minutes
Całkowity czas 20 minutes
Porcje 2
Autor Anna

🥘 Składniki

  • makaron typu spagetti - porcja dla dwóch osób
  • 180 g dyni - użyłam odmiany Hokaido
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 dużych liści jarmużu
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • 50 ml wody lub wywaru warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki prawdziwego masła
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 30 g tartego parmezanu
  • 50 g sera gorgonzola - opcjonalnie
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej

🔪 Instrukcje

  • Do gotującej się i osolonej wody włożyć makaron, ugotować i odcedzić, kiedy makaron się gotuje możemy przygotować sos.
  • Dynię obrać, pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić dynię, smażyć mieszając od czasu do czasu przez około 3 minuty. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w piórka, dodać do dyni, smażyć przez kolejne 3 minuty, dodać przeciśnięty czosnek i wcześniej umyty i pokrojony jarmuż, świeży tymianek, dolać wywar lub wodę smażyć jeszcze chwilkę do czasu, kiedy jarmuż zmięknie. Pod koniec dodać rozdrobniony ser gorgonzola, wymieszać, doprawić przyprawami do smaku.
  • Odcedzony makaron dodać do sosu, wymieszać z połową parmezanu.
  • Nałożyć porcję makaronu na talerz posypać resztą parmezanu.
  • Smacznego!
makaron z dynia
makaron z dynia
Poprzedni wpis « Chleb wiejski
Kolejny wpis Rogaliki śniadaniowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Halski napisał

    03 listopada, 2014 at 10:09 pm

    5 stars
    Z dynią zjem wszystko. Poza tym zdjęcie działa bardzo na zmysły. 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 listopada, 2014 at 10:01 pm

      W takim razie koniecznie wypróbuj przepis 🙂

      Odpowiedz
  2. Inspirowane Smakiem napisał

    27 października, 2014 at 6:59 am

    Wygląda na pyszne, a przede wszystkim leciutkie danie;)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 października, 2014 at 9:09 am

      Dokładnie takie jest! bardzo dobre, lekkie i delikatne! No i bardzo jesienne 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia