• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Makarony » Makaron z dynią

Makaron z dynią

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 27 paź, 2014 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Jesień to festiwal dyni, przygotowujemy z niej pierożki, ciasta, dżemy i oczywiście zupy dyniowe na które przepisy znajdziecie już na mojej stronie. Dziś o innym daniu z pomarańczowej królowej, a mianowicie o makaronie z dynią i jarmużem. Danie niesłychanie proste i bardzo smaczne będzie super na obiad lub kolację. Do sosu dyniowego dodałam bardzo zdrowy jarmuż oraz ser gorgonzola i parmezan, które nadają daniu wyrazistego smaku. Ser gorgonzola na bardzo charakterystyczny smak i nie każdemu będzie smakował można, więc go pominąć. Dla smaku i aromatu wystarczy dodać sporą ilość aromatycznego parmezanu. Życzę smacznego!

makaron z dynia
Print Pin
5 z 2 głosów

Makaron z dynią

Pyszny, lekki obiad.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 2
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 10 minutes
Całkowity czas 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • makaron typu spagetti - porcja dla dwóch osób
  • 180 g dyni - użyłam odmiany Hokaido
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 dużych liści jarmużu
  • sól (do smaku)
  • świeżo mielony pieprz (do smaku)
  • 50 ml wody (lub wywaru warzywnego)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki prawdziwego masła
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 30 g tartego parmezanu
  • 50 g sera gorgonzola - opcjonalnie
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do gotującej się i osolonej wody włożyć makaron, ugotować i odcedzić, kiedy makaron się gotuje możemy przygotować sos.
  • Dynię obrać, pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić dynię, smażyć mieszając od czasu do czasu przez około 3 minuty. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w piórka, dodać do dyni, smażyć przez kolejne 3 minuty, dodać przeciśnięty czosnek i wcześniej umyty i pokrojony jarmuż, świeży tymianek, dolać wywar lub wodę smażyć jeszcze chwilkę do czasu, kiedy jarmuż zmięknie. Pod koniec dodać rozdrobniony ser gorgonzola, wymieszać, doprawić przyprawami do smaku.
  • Odcedzony makaron dodać do sosu, wymieszać z połową parmezanu.
  • Nałożyć porcję makaronu na talerz posypać resztą parmezanu.
  • Smacznego!
makaron z dynia
makaron z dynia
« Chleb wiejski
Rogaliki śniadaniowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Halski napisał

    03 listopada, 2014 at 10:09 pm

    5 stars
    Z dynią zjem wszystko. Poza tym zdjęcie działa bardzo na zmysły. 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 listopada, 2014 at 10:01 pm

      W takim razie koniecznie wypróbuj przepis 🙂

      Odpowiedz
  2. Inspirowane Smakiem napisał

    27 października, 2014 at 6:59 am

    Wygląda na pyszne, a przede wszystkim leciutkie danie;)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 października, 2014 at 9:09 am

      Dokładnie takie jest! bardzo dobre, lekkie i delikatne! No i bardzo jesienne 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}