• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Makarony » Makaron szparagi i pesto

Makaron szparagi i pesto

Aktualizacja: 20 Sty, 2019 · Opublikowany: 23 Cze, 2014 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Lekki i szybki obiad bezglutenowy z dodatkiem grillowanej cukinii, zielonych szparagów i bazyliowego pesto, które poznaliście już w poprzednim przepisie. Do przygotowania dzisiejszego dania użyłam właśnie bezglutenowego makaronu ryżowego, który poza brakiem glutenu ma jeszcze jedną zaletę. Jest błyskawiczny w przygotowaniu! Makaron podany jest z dużą ilością zielonych dodatków takich jak; szparagi, których kupiłam aż trzy pęczki (była promocja) i zieloną cukinią. Szparagi, cukinię i plastry soczystej młodej cebuli wystarczy chwilkę grillować na patelni, aby po chwili zajadać się pysznych daniem. Do tego jeszcze odrobina pesto z bazylii, kilka okruszków sera feta, którym posypujemy danie. Super szybki i co najważniejsze bardzo zdrowy i pyszny obiad gotowy! Zapraszam.

makaron szparagi i pesto
Print Pin
4.5 from 2 votes

Makaron szparagi i pesto

Zdrowy bezglutenowy obiad.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 10 minutes
Całkowity czas 20 minutes
Porcje 4
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 250 g zielonych szparagów
  • ½ średniej cebuli
  • 10 plastrów cukinii
  • sól do smaku
  • chilli suszone do smaku
  • sok z ½ limonki
  • 100 g sera feta
  • kilka łyżek pesto z bazylii

🔪 Instrukcje

  • Makaron ryżowy przygotować według wskazówek na opakowaniu, następnie odcedzić.
  • Cukinię pokroić w krążki, a następnie krążki przekroić na połowę, posolić i delikatnie oprószyć pierzem z dwóch storn. Cebulę pokroić w piórka. Cebulę pokroić w piórka.
  • Przygotowane szparagi pokroić na 4 części. Na rozgrzaną patelnię grillową ułożyć przygotowaną cukinię, grillować z każdej strony po 4 minutki lub do czasu, kiedy cukinia zmięknie, zdjąć z ognia na talerz.
  • Na tej samej patelni ułożyć szparagi, grillować przez 2 minuty co chwila potrząsając patelnią, po tym czasie dodać na patelnię odrobinę oliwy, dalej grillować szparagi do momentu, kiedy będą miały widoczne ciemne paski, pod koniec dodać cebulę, posolić i skropić sokiem z cytryny. Do szparagów i cebuli dodać cukinię i makaron oraz kilka łyżek pesto, całość podgrzać przez 1- 2 minuty ciągle potrząsając.
  • Makaron przełożyć na talerze, na wierzch każdej porcji pokruszyć ser feta i odrobinę sosu pesto.
  • Smacznego!
makaron szparagi i pesto
Poprzedni wpis « Pesto bazyliowe
Kolejny wpis Drożdżówki truskawkowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Krzych napisał

    24 czerwca, 2014 at 4:39 pm

    4 stars
    Ale wypaśna, wiosenna szamka!

    Chyba przez te kolory zestawienie wydaje się oczywisto oczywiste 🙂

    Potrafisz podrażnić kubki i pobudzić wyobraźnię.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 czerwca, 2014 at 12:06 am

      Gracias:) naszło mnie na zieleń 🙂 smaczny kolor i jeden ze zdrowszych... teraz wpadł mi do głowy pomysł na złamanie tej zieleni delikatnym różem, czyli dorzuceniem kilku krewetek, może być niezłe 😉

      Odpowiedz
  2. Sprawdzona Kuchnia napisał

    23 czerwca, 2014 at 10:10 am

    Dziękuję i zapraszam do wypróbowania 🙂

    Odpowiedz
  3. Eteryczne Gotowanie napisał

    23 czerwca, 2014 at 7:58 am

    Fajnie połączone smaki 🙂

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia