Bardzo łatwy przepis na makowiec II! Pracę w tym przepisie dzielimy na dwa etapy. Pierwszy etap to przygotowanie ciasta, które trwa to tylko 10 minut. Ciasto po wyrobieniu należy umieścić w lodówce najlepiej na całą noc lub minimum na 8 godzin. Tego samego dnia można również przygotować masę makową z poniższego przepisu lub użyć gotowej masy z puszki. Do domowej masy najlepiej użyć mielonego maku co zaoszczędza nam czasu, bo nie trzeba będzie go mielić! Następnego dnia wystarczy wyjąć ciasto z lodówki rozwałkować, rozsmarować masę makową zwinąć, ponacinać, upiec i prawie gotowe. Po upieczeniu pozostaje nam nasączyć makowiec syropem cukrowym!
W tym przepisie nie musicie obawiać się, że makowiec popęka Wam lub rozsypie się podczas pieczenia. Sami go nacinamy i skręcamy, więc nic złego już stać się nie może 🙂 Makowiec jest rewelacyjny, ciasto jest jednym z najlepszych drożdżowych ciast, jest puszyste, elastyczne i wilgotne. Dzięki syropowi cukrowemu jest jeszcze lepsze i dłużej zachowuje świeżość. Przy przechowaniu pamiętajmy o odpowiednim zabezpieczeniu ciast przed wysychaniem. Najlepiej przechowywać je w pojemnikach lub pod przykryciem, można również owinąć w folię spożywczą, ciasto dłużej zachowa świeżość i nie obeschnie. Gorąco polecam!
📖 Przepis
Makowiec II
🥘 Składniki
Składniki na ciasto drożdżowe
- 270 g mąki pszennej (odrobina do podsypania)
- 50 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżka skórki z cytryny (otartej)
- 75 g masła (miękkiego)
- 2 śerdnie jajka (małe)
- 60 ml wody
- 1 szczypta soli
Składnki na masę makową
- 110 g mielonego maku
- 1 łyżka masła (miękkiego)
- 30 g żurawiny (siekanej lub fig, rodzynek ...)
- 80 g miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru pudru
- 30 g batonika marcepanowego (w czekoladzie posiekanego)
- 20 g orzechów laskowych (włoskich lub migdałów drobno siekanych)
- 15 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 1 białko
Składniki na syrop
- 100 g cukru trzcinowego
- 80 ml wody
- 1 łyżka skórki z cytryny (otartej)
🔪 Instrukcje
Przygotowanie masy makowej
- Białko ubić na sztywną pianę, odstawić.
- Do miski wsypać mielony mak i zalać go gorącą wodą, przykryć i odstawić na 20-30 minut, po tym czasie odcisnąć dokładnie z wody można zrobić to przy pomocy gazy, na sitko wyłożyć gazę, wylać mak, uformować sakiewkę i odcisnąć wodę, mak przełożyć do miski dodać wszystkie składniki, wymieszać dokładnie, na koniec dodać ubite białko delikatnie wymieszać. Miskę z masą przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki.
Przygotowanie ciasta
- Do miski miksera wsypać mąkę, skórkę z cytryny, drożdże i cukier, wymieszać.
- Do mieszania ciasta drożdżowego używamy końcówki typu hak!
- Do składników sypkich dodać (nie przerywając pracy miksera) jajka i wodę, wyrabiać ciasto na średnich obrotach około 2 minuty.
- Po tym czasie dodać sól i pokrojone na kawałeczki miękkie masło, ciasto wyrabiać jeszcze przez około 4 minut na średnich obrotach, ciasto powinno być gładkie i błyszczące.
- Podczas wyrabiania należy zeskrobać resztki ciasta ze ścianek miksera obsypując je odrobiną mąki, całe ciasto powinno odkleić się od ścianek miski miksera podczas wyrabiania.
- Dużą miskę wysmarować olejem, przełożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki, minimalny czas chłodzenia ciasta w lodówce to 8 godzin.
- Tuż przed pieczeniem przygotować keksówkę o wymiarach 23 x 10 cm wykładając ją papierem do pieczenia.
- Ciasto wyjąć z lodówki, lekko podsypać mąką blat, ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 38 x 28 cm.
- Na rozwałkowany placek rozsmarować przygotowaną masę makową, pozostawiając 1,5 cm nieposmarowanego brzegu.
- Prostokąt zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego brzegu ciasta, (brzegi ciasta można zwilżyć odrobiną wody, aby lepiej się sklejały) końcówki ciasta zlepić, a boczne łączenie umieścić pod spodem rulonu, delikatnie uformować równy i zwarty rulon gładząc go dłońmi.
- Ostrym nożem przekroić rulon na pół - wzdłuż, nie docinać do końca ciasta, zostawiając tym samym końcówki rulonu całe, a następnie skręcić świderek, zaplatając dwa kawałki ciasta jeden nad drugim, koniec świderka skleić razem, podwinąć sklejoną część pod spód ciasta, delikatnie przenieść ciasto do przygotowanej foremki.
- Jeśli wyda się Wam to zbyt trudne to można uformowany rulon w całości przenieść do formy (ułożyć zlepieniem do dołu) i ukiśnie naciąć dwa razy wierch ciasta, to chyba łatwiejszy i wygodniejszy sposób 🙂
- Formę przykryć zwilżoną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 do 35 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C z opcją górnej i dolnej grzałki, a z termoobiegiem 170 st C.
- Ciasto pieczemy przez 30 minut do tak zwanego suchego patyczka.
- Podczas pieczenia ciasta przygotować syrop cukrowy:
- Do rondla wlać wodę dodać skórkę z cytryny i cukier, gotować do całkowitego rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia i wystudzić.
- Ciasto po wyjęciu z piekarnika pomalować syropem, należy wykorzystać do tego cały przygotowany syrop, kiedy ciasto przestygnie, wyjąc je z formy chwytając za papier i przenieść na kratkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia.
- Smacznego!
Comments
No Comments