Czas na Wielkanocne przysmaki! Zaczynam od mazurka z kremem mascarpone z dodatkiem kremu krówkowego o smaku trufli z alkoholem. Mazurek w tej wersji polecam na każdą okazja nie tylko na święta. Przepis jest błyskawiczny, maksymalnie prosty i niesamowicie smaczny! Użyłam gotowego kremu krówkowego z puszki wymieszałam z serkiem mascarpone i wyszedł fantastyczny lekki krem. Taki krem można wykorzystać do różnego rodzaju ciast i deserów. Mając taki krem wystarczy upiec kruchy spód posmarować go kremem, udekorować i gotowe. Smacznego!

📖 Przepis
Mazurek z kremem mascarpone
Prosty i pyszny mazurek.
 Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 200 g mąki
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 70 g cukru
 - 100 g masła
 - 1 średnie jajko
 
Składniki na krem
- 250 g serka mascarpone
 - 200 g czyli ½ puszki masy krówkowej o smaku trufli z alkoholem ( gotowy krem do kupienia w sklepach ) lub masa kajmakowa
 
Do posmarowania i dekoracji mazurków pozostała część puszki masy krówkowej/kajmakowej
🔪 Instrukcje
- Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i cukier.
 - Masło pokroić na drobne kawałeczki, dodać do mąki, następnie wbić jajko, zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać 1 łyżkę śmietany. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut, aby się schłodziło.
 - Piekarnik nagrzać do 180 st C.
 - Ciasto rozwałkować cienko, wtedy spód mazurka będzie bardzo delikatny i kruchy. Jeśli pieczecie w dużej blaszce, rozwałkujecie placek na kształt formy + małe wywinięcie na brzegi. Jeśli pieczecie tak, jak ja w małych foremkach na tartaletki, to ciasto trzeba dociąć do foremek.
 - Ciasto nakłuć widelcem (dość gęsto) wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 12 - 15 minut.
 - Upieczony spód wystudzić.
 - Do miski włożyć mascarpone dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać. Na spód rozsmarować masę krówkowa, a następnie nałożyć masę serową.
 - Wyrównać wierzch, udekorować pozostałym kremem.
 - Smacznego!
 



















