Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Muffiny i babeczki

Migdałowe babeczki

Aktualizacja: 3 sie, 2020 · Opublikowany: 8 paź, 2012 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Migdałowe babeczki na przepysznym kruchym delikatnym i cieniutkim cieście, wypełnionym migdałową masą. Migdały uwielbiam w każdej formie, więc dług nie zastanawiałam się nad tym, czy je upiec. Po upieczeniu na powierzchni babeczki tworzy się chrupiąca skorupka, a środku ukryta jest delikatna wilgotna masa migdałowa. Babeczki migdałowe podałam z bitą śmietaną udekorowane świeżymi słodkimi figami. Oczywiście, bita śmietana i owoce, to opcja de lux, można, to pominąć.  Do dekoracji babeczek można użyć innych miękkich owoców, malin,  borówek, brzoskwiń... Koniecznie musicie ich spróbować, babeczki są rewelacyjne! Zapraszam.

babeczki migdałowe przekrojone na pół z kremem śmietankowym
Migdałowe babeczki

📖 Przepis

babeczki migdalowe
Print Pin
5 z 1 głosu

Migdałowe babeczki

Fantastyczne mocno migdałowe babeczki.
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Desery
Porcji 18
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na masę migdałową

  • 200 g mielonych migdałów
  • 135 g cukru
  • 150 g masła
  • 4 średnie jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 4 sztuki dojrzałych fig
  • 120 ml śmietany do ubijania
  • 1 łyżka cukru pudru

Składniki na ciasto

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 1 średnie jajko
  • 1 żółtko
  • 150 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki łyżki śmietany (opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski wsypać mielone migdały i cukier, wymieszać mikserem. Następnie dołożyć do miski miękkie masło, mąkę, jajka i olejek migdałowy, wszystko zmiksować do momentu połączeni się składników.
  • Piekarnik nagrzać do 175 st C.
  • Wcześniej przygotowane ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek. Wyciąć kółka i wyłożyć nimi foremki na muffinki, odciąć namiar ciasta.
  • Do każdej  foremki nałożyć masę migdałową do ¾ wysokości foremki.
  • Wstawić do piekarnika na około 20 minut, powinny się zarumienić.
  • Po upieczeniu, wystudzić.
  • Do wysokiego naczynia walać śmietanę, ubić mikserem na sztywno z dodatkiem cukru.
  • Przed podaniem, nałożyć na wierzch, każdej babeczki porcję bitej śmietany i udekorować pokrojonymi figami.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Podaję porcję na 18 sztuk babeczek, upieczonych w foremkach na muffinki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm. Możecie oczywiście upiec je w mniejszych foremkach, będzie ich znacznie więcej, ale pamiętajcie, aby skrócić czas pieczenia, aby się nie wysuszyły zbytnio w środku. Kruchego ciasto pewnie trochę Wam zostanie, ja wszystkiego nie zużyłam proponuję abyście zamrozili nadmiar "na czarną godzinę":)
babeczki migdałowe na talerzu z kremem i świeżymi figami
 Migdałowe babeczki

Więcej Przepisy na muffiny i babeczki

  • slimaczki cynamonowe z migdalami
    Ślimaczki cynamonowe z migdałami
  • muffiny jablkowo-jogurtowe
    Muffiny jabłkowo-jogurtowe
  • babeczki mandarynkowe
    Babeczki mandarynkowe
  • mini babeczki smietankowe
    Mini babeczki śmietankowe

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Ola napisał

    08 października, 2012 at 6:22 pm

    baaardzo fajny pomysł babeczkowy 🙂

    Odpowiedz
  2. Alina napisał

    08 października, 2012 at 4:00 pm

    Urocze:) I z figami, które ostatnio królują na blogach:)

    Odpowiedz
  3. Droczilka napisał

    08 października, 2012 at 1:08 am

    takie babeczki to mistrzostwo świata! 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 października, 2012 at 2:57 pm

      Dziękuję:) Polecam gorąco są pyszne, a przepis bardzo prosty:) Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.