Migdałowe babeczki na przepysznym kruchym delikatnym i cieniutkim cieście, wypełnionym migdałową masą. Migdały uwielbiam w każdej formie, więc dług nie zastanawiałam się nad tym, czy je upiec. Po upieczeniu na powierzchni babeczki tworzy się chrupiąca skorupka, a środku ukryta jest delikatna wilgotna masa migdałowa. Babeczki migdałowe podałam z bitą śmietaną udekorowane świeżymi słodkimi figami. Oczywiście, bita śmietana i owoce, to opcja de lux, można, to pominąć. Do dekoracji babeczek można użyć innych miękkich owoców, malin, borówek, brzoskwiń... Koniecznie musicie ich spróbować, babeczki są rewelacyjne! Zapraszam.
📖 Przepis
Migdałowe babeczki
Fantastyczne mocno migdałowe babeczki.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Składniki na masę migdałową
- 200 g mielonych migdałów
- 135 g cukru
- 150 g masła
- 4 średnie jajka
- 100 g mąki pszennej
- kilka kropel olejku migdałowego
- 4 sztuki dojrzałych fig
- 120 ml śmietany do ubijania
- 1 łyżka cukru pudru
Składniki na ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 łyżeczka łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru
- 1 średnie jajko
- 1 żółtko
- 150 g masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki łyżki śmietany (opcjonalnie)
🔪 Instrukcje
- Do miski wsypać mielone migdały i cukier, wymieszać mikserem. Następnie dołożyć do miski miękkie masło, mąkę, jajka i olejek migdałowy, wszystko zmiksować do momentu połączeni się składników.
- Piekarnik nagrzać do 175 st C.
- Wcześniej przygotowane ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek. Wyciąć kółka i wyłożyć nimi foremki na muffinki, odciąć namiar ciasta.
- Do każdej foremki nałożyć masę migdałową do ¾ wysokości foremki.
- Wstawić do piekarnika na około 20 minut, powinny się zarumienić.
- Po upieczeniu, wystudzić.
- Do wysokiego naczynia walać śmietanę, ubić mikserem na sztywno z dodatkiem cukru.
- Przed podaniem, nałożyć na wierzch, każdej babeczki porcję bitej śmietany i udekorować pokrojonymi figami.
- Smacznego!
📋 Notatki
Podaję porcję na 18 sztuk babeczek, upieczonych w foremkach na muffinki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm. Możecie oczywiście upiec je w mniejszych foremkach, będzie ich znacznie więcej, ale pamiętajcie, aby skrócić czas pieczenia, aby się nie wysuszyły zbytnio w środku. Kruchego ciasto pewnie trochę Wam zostanie, ja wszystkiego nie zużyłam proponuję abyście zamrozili nadmiar "na czarną godzinę":)
Ola napisał
baaardzo fajny pomysł babeczkowy 🙂
Alina napisał
Urocze:) I z figami, które ostatnio królują na blogach:)
Droczilka napisał
takie babeczki to mistrzostwo świata! 🙂
Anna napisał
Dziękuję:) Polecam gorąco są pyszne, a przepis bardzo prosty:) Pozdrawiam Ania