Muffinki dla tych, którzy uwielbiają migdałowe przysmaki, czyli muffinki migdałowe, bajeczne wilgotne i mocno, mocno migdałowe. Nie będę się o nich specjalnie rozpisywać trzeba, po prostu ich spróbować! Muffinki zniknęły błyskawicznie, więc nie powiem Wam, jak jest z ich świeżością następnego dnia, ale myślę, że jeśli zostanie jakaś do następnego dnia, będzie również pyszna oczywiście pod warunkiem, że przechowacie ją w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zaraz po upieczeniu są rewelacyjne i trudno poprzestać na jednej, po prostu niebo w gębie! Bardzo łatwy przepis i jak to w przypadku muffinek wystarczy, że niedbale wymieszamy składniki i to w zasadzie gotowe. Polecam!
📖 Przepis
Muffinki migdałowe
Wilgotne i bardzo smaczne i mocno migdałowe.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 400 g mielonych migdałów (bardzo drobno)
- 10 łyżek mąki pszennej
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 140 g drobno siekanych migdałów (najlepiej tak zwanej mąki migdałowej)
- 180 ml mleka
- ½ łyżeczki olejku migdałowego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki oleju
- 1 duże jajko
- 4 łyżki masła
🔪 Instrukcje
- Składniki suche wymieszać w misce. Składniki mokre połączyć w drugiej. Następnie do składników suchych dodać składniki mokre, wymieszać przy pomocy widelca.
- Ciastem wypełnić foremki wyłożone papilotami do ¾ wysokości. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C, piec około 20 minut.
- Wyjąć z piekarnika zaraz po upieczeniu, wystudzić na kratce.
- Smacznego!
📋 Notatki
Zamiast 140 g siekanych (mielonych) migdałów użyłam mielonych orzechów laskowych. Wyszły równie dobre jak te z migdałami.
Comments
No Comments