Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Muffiny i babeczki

Muffinki pomarańczowe

Aktualizacja: 24 lip, 2020 · Opublikowany: 10 sty, 2013 · przez Anna · 9 komentarzy

Skocz do przepisu

Fantastyczny i prosty przepis, minimum składników niewiele pracy, a sukces murowany! Zapach jaki unosie się przy pieczeniu nie pozwala spokojnie czekać na wyjęcie muffinek z piekarnika. Nie mogłam się doczekać kiedy przestygną i zjadłam jedną, kiedy była jeszcze ciepła... mniam, ciasto miękkie i delikatne, mocno pomarańczowe. Teraz, kiedy muffinki już zniknęły przyszedł mi do głowy pomysł, aby następnym razem polać je sosem zrobionym z białej czekolady i likieru Cointreau. Zapewniam, że z takim sosem będą jeszcze lepsze!

📖 Przepis

Print Pin
4,50 z 2 głosów

Muffinki pomarańczowe

Pyszne i aromatyczny.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 30 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 300 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 1 średnie jajko
  • 60 ml maślanki
  • 125 g roztopionego masła
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Składniki mokre umieścić w misce i wymieszać je ze sobą. W drugiej misce wymieszać składniki suche.
  • Do składników suchych dodać składniki mokre, wymieszać widelcem niezbyt dokładnie. Formę na muffinki wyłożyć papilotami. Wypełnić ciastem do ¾ wysokości foremek.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 st C, piec około 20 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić.
  • Smacznego!
muffinka przekrojona na pół pokazująca puszyste wnętrze
muffinki pomarańczowe w papilotkach

Więcej Przepisy na muffiny i babeczki

  • slimaczki cynamonowe z migdalami
    Ślimaczki cynamonowe z migdałami
  • muffiny jablkowo-jogurtowe
    Muffiny jabłkowo-jogurtowe
  • babeczki mandarynkowe
    Babeczki mandarynkowe
  • mini babeczki smietankowe
    Mini babeczki śmietankowe

Komentarze

    4,50 from 2 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kasieńka napisał

    06 listopada, 2018 at 10:31 am

    4 gwiazdki
    Piekłam wczoraj, zamiast masła dałam olej rzepakowy i kefir zamiast maślanki aaa i maltitol 150g zamiast cukru. Wyszły
    pyszne. Dziękuję. Dodam tylko od siebie że maltitol jest mniej słodki niż cukier a dałam go mniej muffinki i tak są słodkie więc zwykłego cukru jak bym używała to dała bym max 130g.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 listopada, 2018 at 11:18 am

      Bardzo proszę 🙂 i dziękuję za informację o zamiennikach, to bardzo cenne 🙂 Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  2. Martyna napisał

    24 listopada, 2013 at 11:14 am

    Najlepsze muffinki, jakie udało mi się dotychczas zrobić, a to właśnie zasługa muffinkowego przepisu na ciasto. Dodałam do środku konfitury malinowej i białą czekoladę i też fajnie zadziałało:-) Dziękuję za przepis!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 listopada, 2013 at 2:57 pm

      Bardzo cię ciesze:) Uwielbiam je... a z białą czekoladą i malinami muszą być obłędne 🙂 Dziękuję za inspirację, pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. Monika napisał

    29 stycznia, 2013 at 10:55 am

    Czy w przepisie nie ma jajek czy jest to tylko niedopatrzenie?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 stycznia, 2013 at 1:17 pm

      Moniko, dziękuję za informację:) Gdzieś "zaginęło" jajko:)) oczywiście powinno być jedno jajko! Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  4. Justyna Siewiera napisał

    10 stycznia, 2013 at 1:48 pm

    Chętnie wypróbuję przepis ...razem z moją córunią 🙂

    Odpowiedz
  5. Magda napisał

    10 stycznia, 2013 at 10:25 am

    Uwielbiam cytrusowe aromaty...

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.