Fantastyczny i prosty przepis, minimum składników niewiele pracy, a sukces murowany! Zapach jaki unosie się przy pieczeniu nie pozwala spokojnie czekać na wyjęcie muffinek z piekarnika. Nie mogłam się doczekać kiedy przestygną i zjadłam jedną, kiedy była jeszcze ciepła... mniam, ciasto miękkie i delikatne, mocno pomarańczowe. Teraz, kiedy muffinki już zniknęły przyszedł mi do głowy pomysł, aby następnym razem polać je sosem zrobionym z białej czekolady i likieru Cointreau. Zapewniam, że z takim sosem będą jeszcze lepsze!
📖 Przepis
Muffinki pomarańczowe
Pyszne i aromatyczny.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 100 ml soku z pomarańczy
- 1 średnie jajko
- 60 ml maślanki
- 125 g roztopionego masła
🔪 Instrukcje
- Składniki mokre umieścić w misce i wymieszać je ze sobą. W drugiej misce wymieszać składniki suche.
- Do składników suchych dodać składniki mokre, wymieszać widelcem niezbyt dokładnie. Formę na muffinki wyłożyć papilotami. Wypełnić ciastem do ¾ wysokości foremek.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 st C, piec około 20 minut.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić.
- Smacznego!
Skomentuj