• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Muffiny i babeczki » Muffiny borówkowe

Muffiny borówkowe

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 13 maj, 2014 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Muffinki, jak zwykle przy tego typu wypiekach bywa i te są błyskawiczne w przygotowaniu. Wystarczy połączyć ze sobą składniki mokre z suchymi szybko wymieszać i w zasadzie gotowe. Przepis ten jest odrobinę inny niż pozostałe przepisy na muffiny, bo w skład ciasta wchodzą otręby pszenne w sporej ilości, co sprawia, że muffiny są ciężkie i bardzo sycące. Świetnie nadają się na drugie śniadanie. Długo zachowują świeżość dzięki dodatkowi oleju słonecznikowego, a smaku nadają im głównie borówki amerykańskie.

Do przygotowania muffinek użyłam borówek mrożonych, ale jeśli macie już świeże to oczywiście będą jeszcze lepsze:)  Muffinki po upieczeniu pomalowałam odrobiną syropu cukrowo-cytrynowego co nadaje im świeżej, orzeźwiającej nuty. Muffiny borówkowe nie są zbyt słodkie, więc jeśli lubicie bardziej słodkie klimaty, dodajcie  40 g więcej cukru do ciasta. Smacznego!

Print Pin
5 z 1 głosu

Muffiny borówkowe

MUffinki z borówkami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 15
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 300 ml oleju słonecznikowego
  • 300 ml wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g otrąb pszennych mogą być również żytnie
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 duże jajka
  • 120 g drobnego cukru
  • 60 g cukru muscovado
  • 200 g borówki amerykańskiej (dałam mrożone)

Dodatkowo

  • ½ szklanka cukru
  • 80 ml wody
  • skórka otarta z ½ cytryny
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Składniki suche wymieszać w jednej misce, a w drugiej połączyć składniki mokre.
  • Do składników suchych dodać mokre i borówki wymieszać, wystarczy widelcem lub łyżką niezbyt dokładnie.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st C.
  • Formę na muffinki wyłożyć papilotami, wypełnić je przygotowanym ciastem. Wstawić do piekarnika, piec przez 25 - 30 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Do malutkiego rondelka wlać wodę, dodać skórkę z cytryny i cukier, gotować ciągle mieszając przez 2 minuty, zdjąć z ognia.
  • Po upieczeniu wyjąć muffinki na kratkę i jeszcze gorące pomalować z wierzchu przygotowanym syropem cukrowym.
  • Smacznego!
muffiny borowkowe
muffiny borowkowe
« Makaron jajeczny
Sok z buraków »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Sprawdzona Kuchnia napisał

    15 maja, 2014 at 10:57 am

    Dziękuję 🙂 wielkość ich jest filiżankowa 🙂 z borówką polecam, bardzo dobre!

    Odpowiedz
  2. Jola Rotta napisał

    15 maja, 2014 at 10:27 am

    ...z borowkami jeszcze nie jadlam.Muffinki to babeczki wielkosci malej filizanki.Ladnie pokazane.Pozdrawiam:)

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}