• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Muffiny i babeczki » Muffiny borówkowe

Muffiny borówkowe

Aktualizacja: 29 Lis, 2018 · Opublikowany: 13 Maj, 2014 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Muffinki, jak zwykle przy tego typu wypiekach bywa i te są błyskawiczne w przygotowaniu. Wystarczy połączyć ze sobą składniki mokre z suchymi szybko wymieszać i w zasadzie gotowe. Przepis ten jest odrobinę inny niż pozostałe przepisy na muffiny, bo w skład ciasta wchodzą otręby pszenne w sporej ilości, co sprawia, że muffiny są ciężkie i bardzo sycące. Świetnie nadają się na drugie śniadanie. Długo zachowują świeżość dzięki dodatkowi oleju słonecznikowego, a smaku nadają im głównie borówki amerykańskie.

Do przygotowania muffinek użyłam borówek mrożonych, ale jeśli macie już świeże to oczywiście będą jeszcze lepsze:)  Muffinki po upieczeniu pomalowałam odrobiną syropu cukrowo-cytrynowego co nadaje im świeżej, orzeźwiającej nuty. Muffiny borówkowe nie są zbyt słodkie, więc jeśli lubicie bardziej słodkie klimaty, dodajcie  40 g więcej cukru do ciasta. Smacznego!

Print Pin
5 z 1 głosu

Muffiny borówkowe

MUffinki z borówkami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 40 minutes
Autor Anna

🥘 Składniki
 

  • 300 ml oleju słonecznikowego
  • 300 ml wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g otrąb pszennych mogą być również żytnie
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 duże jajka
  • 120 g drobnego cukru
  • 60 g cukru muscovado
  • 200 g borówki amerykańskiej (dałam mrożone)

Dodatkowo

  • ½ szklanka cukru
  • 80 ml wody
  • skórka otarta z ½ cytryny

🔪 Instrukcje

  • Składniki suche wymieszać w jednej misce, a w drugiej połączyć składniki mokre.
  • Do składników suchych dodać mokre i borówki wymieszać, wystarczy widelcem lub łyżką niezbyt dokładnie.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st C.
  • Formę na muffinki wyłożyć papilotami, wypełnić je przygotowanym ciastem. Wstawić do piekarnika, piec przez 25 - 30 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Do malutkiego rondelka wlać wodę, dodać skórkę z cytryny i cukier, gotować ciągle mieszając przez 2 minuty, zdjąć z ognia.
  • Po upieczeniu wyjąć muffinki na kratkę i jeszcze gorące pomalować z wierzchu przygotowanym syropem cukrowym.
  • Smacznego!
muffiny borowkowe
muffiny borowkowe
Poprzedni wpis « Makaron jajeczny
Kolejny wpis Sok z buraków »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Sprawdzona Kuchnia napisał

    15 maja, 2014 at 10:57 am

    Dziękuję 🙂 wielkość ich jest filiżankowa 🙂 z borówką polecam, bardzo dobre!

    Odpowiedz
  2. Jola Rotta napisał

    15 maja, 2014 at 10:27 am

    ...z borowkami jeszcze nie jadlam.Muffinki to babeczki wielkosci malej filizanki.Ladnie pokazane.Pozdrawiam:)

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Dowiedz się więcejZamknijNie