Pewnego razu w Grecji usłyszałam, że tamtejsze gospodynie używają oliwy z oliwek do wypieku ciast. Powiem szczerze, że bardzo mnie to zaskoczyło, bo oliwę z oliwek do tej pory używałam tylko do dań wytrawnych, a tu taka niespodzianka! Jakiś czas temu, zanim dowiedziałam się o stosowaniu oliwy do wypieku ciast, natknęłam się na przepis z jej dodatkiem w jednej z książek Nigelli. Pomyślałam wtedy, ciasto z oliwą z oliwek?! Nie to chyba nie najlepszy pomysł. Teraz wróciłam do tego przepisu bez obaw, że coś będzie nie tak.
🥘 Składniki
- 150 g kakao bardzo dobrej jakości
- 115 ml wrzącej wody
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 150 g mielonych migdałów
- ½ łyżeczki sody
- 1 szczypta soli
- 200 g drobnego cukru
- 150 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 3 średnie jajka
🔪 Instrukcje
- Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st C, opcja górnej i dolnej grzałki. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do drugiej miski wsypać mielone migdały, dodać sól i sodę, wymieszać.
- W innym naczyniu umieścić jajka, zmiksować na najwyższych obrotach, kiedy się spienią dodać cukier, ubijać przez 3 minuty, pod koniec dolać oliwę, miksować jeszcze przez 1-2 minuty - masa powinna być dobrze napowietrzona.
- Do masy jajecznej dodać masę kakaową, zmiksować, a na koniec dodać mieszankę suchych składników miksując na najniższych obrotach.
- Wymieszać ciasto łopatką i przelać do przygotowanej formy, wstawić do piekarnika, piec przez 40-45 minut, ciasto powinno być ścięte przy ściankach formy, a po środku miękkie, sprawdzając ciasto patyczkiem: powinny zostać na patyczku okruchy lepkiego ciasta.
- Ciasto po upieczeniu powinno przestygnąć w formie około 10 minut, ciasto można podawać ciepłe lub po całkowitym wystudzeniu.
- Fantastycznie smakuje z dżemem wiśniowym, sosem malinowym lub lodami.
🌰 Skład ciasta
Ciasto jest wyjątkowe, bo zawiera oliwę z oliwek, która powinna być bardzo dobrej jakości najlepiej z pierwszego tłoczenia. Z pierwszego tłoczenia i powinna być to łagodna w smaku oliwa! Po drugie, ciasto jest bezglutenowe, bo przygotowane jest na mielonych migdałach. Po trzecie jest wyjątkowo pyszne i niezwykle oryginalne! Brzegi ciasta podczas pieczenia ścinają się i ale środek jest wilgotny i ciężki. Ciasto rewelacyjne smakuje podane z dżemem lub lodami. Spróbujcie!
📖 Przepis
Oliwne ciasto czekoladowe
🥘 Składniki
- 150 g kakao bardzo dobrej jakości
- 115 ml wrzącej wody
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 150 g mielonych migdałów
- ½ łyżeczki sody
- 1 szczypta soli
- 200 g drobnego cukru
- 150 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 3 średnie jajka
🔪 Instrukcje
- Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st C, opcja górnej i dolnej grzałki. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do drugiej miski wsypać mielone migdały, dodać sól i sodę, wymieszać.
- Do kolejnej miski wbić jajka, miksować jajka na najwyższych obrotach, kiedy się spienią dodać cukier, ubijać przez 3 minuty, pod koniec dolać oliwę, miksować jeszcze przez 1-2 minuty - masa powinna być dobrze napowietrzona.
- Do masy jajecznej dodać masę kakaową, zmiksować, a na koniec dodać mieszankę suchych składników miksując na najniższych obrotach.
- Wymieszać ciasto łopatką i przelać do przygotowanej formy, wstawić do piekarnika, piec przez 40-45 minut, ciasto powinno być ścięte przy ściankach formy, a po środku miękkie, sprawdzając ciasto patyczkiem: powinny zostać na patyczku okruchy lepkiego ciasta.
- Ciasto po upieczeniu powinno przestygnąć w formie około 10 minut, ciasto można podawać ciepłe lub po całkowitym wystudzeniu.
- Fantastycznie smakuje z dżemem wiśniowym, sosem malinowym lub lodami.
- Smacznego!
źródło; "Nigellissima"
lidka napisał
Ciasto bez mąki? To chyba bardzo mało tego będzie?
Anna napisał
Ciasto jest bez mąki, ale wystarczy żeby wypełnić formę o średnicy 23 cm i poczęstować około 12 osób 🙂 zamiast mąki są mielone migdały 🙂 Proszę spróbować, jest bardzo ciekawe w smaku 🙂
amgdalenka napisał
Wygląda przepysznie.
Anna napisał
Koniecznie wypróbuj, jest bajeczne 🙂