Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Brownie

Oliwne ciasto czekoladowe

Aktualizacja: 6 lip, 2020 · Opublikowany: 8 lut, 2014 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Pewnego razu w Grecji usłyszałam, że tamtejsze gospodynie używają oliwy z oliwek do wypieku ciast. Powiem szczerze, że bardzo mnie to zaskoczyło, bo oliwę z oliwek do tej pory używałam tylko do dań wytrawnych, a tu taka niespodzianka! Jakiś czas temu, zanim dowiedziałam się o stosowaniu oliwy do wypieku ciast, natknęłam się na przepis z jej dodatkiem w jednej z książek Nigelli. Pomyślałam wtedy, ciasto z oliwą z oliwek?! Nie to chyba nie najlepszy pomysł. Teraz wróciłam do tego przepisu bez obaw, że coś będzie nie tak.

Oliwne ciasto czekoladowe
Oliwne ciasto czekoladowe
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🌰 Skład ciasta
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 150 g kakao bardzo dobrej jakości
  • 115 ml wrzącej wody
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 150 g mielonych migdałów
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • 200 g drobnego cukru
  • 150 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 3 średnie jajka

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st C, opcja górnej i dolnej grzałki. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do drugiej miski wsypać mielone migdały, dodać sól i sodę, wymieszać.
  • W innym naczyniu umieścić jajka, zmiksować na najwyższych obrotach, kiedy się spienią dodać cukier, ubijać przez 3 minuty, pod koniec dolać oliwę, miksować jeszcze przez 1-2 minuty - masa powinna być dobrze napowietrzona.
  • Do masy jajecznej dodać masę kakaową, zmiksować, a na koniec dodać mieszankę suchych składników miksując na najniższych obrotach.
  • Wymieszać ciasto łopatką i przelać do przygotowanej formy, wstawić do piekarnika, piec przez 40-45 minut, ciasto powinno być ścięte przy ściankach formy, a po środku miękkie, sprawdzając ciasto patyczkiem: powinny zostać na patyczku okruchy lepkiego ciasta.
  • Ciasto po upieczeniu powinno przestygnąć w formie około 10 minut, ciasto można podawać ciepłe lub po całkowitym wystudzeniu.
  • Fantastycznie smakuje z dżemem wiśniowym, sosem malinowym lub lodami.

🌰 Skład ciasta

Ciasto jest wyjątkowe, bo zawiera oliwę z oliwek, która powinna być bardzo dobrej jakości najlepiej z pierwszego tłoczenia. Z pierwszego tłoczenia i powinna być to łagodna w smaku oliwa! Po drugie, ciasto jest bezglutenowe, bo przygotowane jest na mielonych migdałach. Po trzecie jest wyjątkowo pyszne i niezwykle oryginalne! Brzegi ciasta podczas pieczenia ścinają się i ale środek jest wilgotny i ciężki. Ciasto rewelacyjne smakuje podane z dżemem lub lodami. Spróbujcie!

📖 Przepis

Oliwne ciasto czekoladowe
Print Pin
5 z 2 głosów

Oliwne ciasto czekoladowe

Niecodzienne ciasto z dodatkiem oliwy z oliwek!
Autor Anna
Kuchnia Grecka
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 45 minuty minuty
Całkowity czas 55 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 150 g kakao bardzo dobrej jakości
  • 115 ml wrzącej wody
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 150 g mielonych migdałów
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • 200 g drobnego cukru
  • 150 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 3 średnie jajka
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st C, opcja górnej i dolnej grzałki. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do drugiej miski wsypać mielone migdały, dodać sól i sodę, wymieszać.
  • Do kolejnej miski wbić jajka, miksować jajka na najwyższych obrotach, kiedy się spienią dodać cukier, ubijać przez 3 minuty, pod koniec dolać oliwę, miksować jeszcze przez 1-2 minuty - masa powinna być dobrze napowietrzona.
  • Do masy jajecznej dodać masę kakaową, zmiksować, a na koniec dodać mieszankę suchych składników miksując na najniższych obrotach.
  • Wymieszać ciasto łopatką i przelać do przygotowanej formy, wstawić do piekarnika, piec przez 40-45 minut, ciasto powinno być ścięte przy ściankach formy, a po środku miękkie, sprawdzając ciasto patyczkiem: powinny zostać na patyczku okruchy lepkiego ciasta.
  • Ciasto po upieczeniu powinno przestygnąć w formie około 10 minut, ciasto można podawać ciepłe lub po całkowitym wystudzeniu.
  • Fantastycznie smakuje z dżemem wiśniowym, sosem malinowym lub lodami.
  • Smacznego!
Oliwne ciasto czekoladowe

źródło; "Nigellissima"

Więcej Przepisy na brownie

  • brownie na białym talerzu ułożone jedno na drugim obok żółta cukinia i ciasto w blaszce
    Brownie z cukinii
  • brownie z musem malinowym
    Brownie z musem malinowym
  • brownie blyskawiczne
    Brownie błyskawiczne
  • brownie-z-zurawina
    Brownie z żurawiną

Komentarze

    5 from 2 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. lidka napisał

    25 października, 2014 at 8:23 pm

    Ciasto bez mąki? To chyba bardzo mało tego będzie?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 października, 2014 at 9:18 pm

      Ciasto jest bez mąki, ale wystarczy żeby wypełnić formę o średnicy 23 cm i poczęstować około 12 osób 🙂 zamiast mąki są mielone migdały 🙂 Proszę spróbować, jest bardzo ciekawe w smaku 🙂

      Odpowiedz
  2. amgdalenka napisał

    08 lutego, 2014 at 4:59 pm

    5 gwiazdek
    Wygląda przepysznie.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 lutego, 2014 at 6:31 pm

      Koniecznie wypróbuj, jest bajeczne 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.