• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Dodatki » Opiekane ziemniaki

Opiekane ziemniaki

Aktualizacja: 22 sie, 2020 · Opublikowany: 24 sie, 2012 · przez Anna · 9 komentarzy

Skocz do przepisu

Opiekane ziemniaki są idealne do każdego rodzaju dania. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, dobrze doprawione aromatycznymi ziołami.  Fantastycznie smakują z różnego rodzaju sosami na bazie majonezu. Zioła do mieszanki można dowolnie komponować i dobrać do głównego dania. Szybkie, pyszne, polecam!

opiekana ziemniaki na patelni
Opiekane ziemniaki
opiekane ziemniaki na patelni
Print Pin
4,67 z 3 głosów

Opiekane ziemniaki

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 600 g ziemniaków (najlepiej sałatkowych)
  • sól i pieprz (do smaku)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • olej do smażenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ziemniaki umyć, nie obierać, przekroić wzdłuż tak, aby uzyskać 6 części z każdego ziemniaka jeśli będą, to duże ziemniaki należy przekroić je na więcej kawałków.
  • Wodę z dodatkiem soli zagotować, do gotującej się wody wrzucić pokrojone ziemniaki, gotować 10 minut. Po tym czasie odcedzić.
  • Wcześniej przygotować mieszankę przypraw, dobrze rozetrzeć zioła, podgotowane ziemniaki posypać mieszanką tak, aby całe się nią pokryły, robię to w misce, potrząsając nią.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić przygotowane ziemniaki i smażyć na dużym ogniu, przewracając od czasu do czasu, ziemniaki powinny łanie się zarumienić z każdej strony, będą wtedy delikatnie chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.
  • Po usmażeniu wyjąć je na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
  • Smacznego!
surowe ziemniaki krojona w małe łódeczki
Opiekane ziemniaki
« Ruskie pierogi
Dżem malinowy z wanilią »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Karina napisał

    12 lipca, 2017 at 5:53 pm

    5 stars
    Wyjdą z młodych ziemniaków na oleju kokosowym? 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 lipca, 2017 at 6:25 pm

      Tak wyjdą. Młode ziemniaki krócej obgotowujemy, jeśli przegotujemy je, to rozlecą się trzeba ich pilnować, żeby były jędrne, a nie ugotowane do miękkości. Olej kokosowy będzie super! Smacznego!

      Odpowiedz
  2. Gustavo Woltmann napisał

    11 stycznia, 2017 at 2:01 pm

    Super przepis! Szkoda tylko, że trzeba je podgotować i nie da się po prostu podsmażyć surowych;) Ale to odzywa się we mnie leniuch! Pozdrawiam, Gustavo Woltmann

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 stycznia, 2017 at 2:13 pm

      Leniuch może wygrać w tym przypadku 🙂 Możesz spróbować bez podgotowywania, pokrój je w cieńsze plastry i smaż na średnim ogniu aż będą gotowe 🙂

      Odpowiedz
  3. Gucio Cz.D napisał

    17 stycznia, 2016 at 2:36 am

    4 stars
    2 w nocy patelnia wrze 25 minut i miska pysznych ziemniaczków gotowa. Robiłem swój majonez, podczas ucierania dodałem bazylii oregano czerwonej papryki oraz cczosnku zamiast octu użyłem cytryny. Serdecznie polecam 🙂 warto dodać nutkę curry opruszając nasze ziemniaczki tuż po odsączeniu tłuszczu z domowym majonezem jest to kwintesencja smaku 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 stycznia, 2016 at 9:17 pm

      Brzmi cudownie 🙂 a z tak wspaniałym majonezem musiały być rewelacyjne:) Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  4. Justyna Siewiera napisał

    28 sierpnia, 2012 at 2:54 pm

    Niezły pomysł, prosto ,szybko i pysznie...będą dziś na obiadek 🙂

    Odpowiedz
  5. SiekiejaPoJajach napisał

    24 sierpnia, 2012 at 11:52 am

    Dla mnie pieczone ziemniaczki obowiązkowo muszą być z czosnkiem!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 sierpnia, 2012 at 3:17 pm

      O tak! z czosnkiem pycha 🙂 i tak jak napisałam, kompozycję ziół i przypraw można modyfikować i dobierać do dania głównego.
      Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}