• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Dodatki » Orzotto inaczej kaszotto

Orzotto inaczej kaszotto

Aktualizacja: 19 lip, 2020 · Opublikowany: 6 mar, 2013 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Orzotto inaczej kaszotto.  Przygotowanie wygląda dokładnie tak, jak przygotowuje się włoskie risotto. W naszym kraju nosi nazwę, kaszotto. Kasza pęczak jest bazą naszego dania, a jednocześnie jest moją ulubioną kaszą, uwielbiam te małe jędrne perełki w każdej postaci. Dodaję ją do zup, kotletów, sałatek i dań głównych. Kasza pęczak produkowana jest z jęczmienia i jest to źródło niacyny (witaminy PP), która zapobiega anemii. W małym ziarenku znajdziemy również spore ilości witaminy z grupy B oraz rozpuszczalny błonnik. To właśnie błonnik pomaga w obniżeniu podwyższonego cholesterolu. Lekarze i dietetycy zachęcają do codziennego spożywania porcji kaszy, która świetnie wpływa na nasze włosy i skórę oraz układ pokarmowy.

Orzotto - kasza peczak inaczej
Orzotto inaczej kaszotto

Dobrze przygotowana kasza naprawdę smakuje wyśmienicie, a dzisiejszy przepis jest na to najlepszym dowodem. Orzotto z aromatycznymi leśnymi grzybami, odrobiną rozmarynu oraz aromatycznym parmezanem, to moja propozycja na pyszny obiad. Można podać je również na kolację lub zabrać porcję do szkoły lub pracy. Świetnie też smakuje na zimno. Polecam!

Print Pin
5 z 2 głosów

Orzotto inaczej kaszotto

Proste danie ale jakie pyszne
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 5
Przygotowanie 5 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 35 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g kaszy pęczak
  • 1 średnia cebula
  • ½ l rosołu (lub wywaru warzywnego)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 szklanki świeżych lub mrożonych prawdziwków lub innych grzybów leśnych
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
  • 8 łyżek tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Na patelni rozgrzać oliwę i masło, podsmażyć cebulę wcześniej pokrojoną w drobną kostkę. Kiedy cebula zrobi się szklista dodać przeciśnięty czosnek i suchą kaszę, ciągle mieszać, aby kasza pokryła się tłuszczem. Do kaszy wlać 1/ 4 przygotowanego bulionu, zmniejszyć ogień.
  • Dodać roztarty rozmaryn, odrobinę soli i pieprzu, przykryć pokrywką i zostawić na małym ogniu.
  • Po kilku minutach ponownie dolać bulion, zamieszać, czynność powtarzać, kasza po 35 minutach gotowanie na wolnym ogniu powinna być już dobra.
  • W między czasie na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z masłem, wrzucić grzyby i smażyć do miękkości, zdjąć z ognia.
  • Grzyby dodać do ugotowanej kaszy, doprawić do smaku solą i pierzem. Przed podaniem dodać starty ser.
  • Smacznego!
Orzotto - kasza peczak inaczej
Orzotto inaczej kaszotto
Orzotto - kasza peczak inaczej
Orzotto inaczej kaszotto

« Tort z musem kawowo czekoladowym
Chleb na zakwasie z prażoną cebulką »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Mushrooms Canada napisał

    14 marca, 2013 at 3:13 pm

    Such a lovely dish- and ready in only 35 minutes! I would love Shiitake or King Oyster mushrooms in this recipe. Thanks for sharing!

    -Shannon

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 marca, 2013 at 3:28 pm

      I'm glad you like it 🙂 It's really good tasting and seems to be healthy as well. Thanks for suggestion! I'll try to get them and will make variation of this recipe.

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}