Owsiane ciasteczka, dobre na każdą okazję i na każdą porę roku! Zdecydowanie częściej sięgamy po nie w okresie zimowym. Zapewne spowodowane jest to zwiększonym zapotrzebowaniem naszego organizmu na pokarmy, które dostarczają nam większej ilości kalorii. Płatki owsiane to bogactwo błonnika, witamin i mikroelementów. Cenione są przez sportowców i dietetyków za ich niski indeks glikemiczny i stosunkowo niewielką ilość kalorii. Płatki owsiane szczególnie polecam osobom z problemami układu trawiennego. Jest to również duże źródło przeciwutleniaczy, dzięki temu skutecznie opóźniają procesy starzenia i walczą z wolnymi rodnikami. To naturalna poprawa naszej urody kondycji skóry i włosów. Mam nadzieję, że walory zdrowotne płatków owsianych przekonały nieprzekonanych i teraz wszyscy zabiorą się za przygotowanie smacznych ciasteczek.
Przepis możecie modyfikować, dodając różnego rodzaju mąki lub dodatki. W przepisie podstawowym dałam mąkę pszenną, ale ciastka piekłam również w wersji z mąką ryżowa i mąką z cieciorki w proporcji 50/50. Możecie zatem użyć dowolnej mąki, znajdźcie swój smak i ulubioną mieszankę 🙂 Jeśli chodzi o dodatki, to również możecie się nimi pobawić. Zamiast rodzynek dodać żurawinę lub inne suszone owoce czy orzechy. Ciastka pięknie zapakowane będą wspaniałym prezentem świątecznym 🙂 Może wykorzystacie je, aby obdarować swoich bliskich i kolegów w pracy!
📖 Przepis
Owsiane ciasteczka
🥘 Składniki
- 80 g miękkiego masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 duże jajko
- 2 łyżka mleka
- 90 g mąki pszennej (można również zastosować mieszankę mąk bezglutenowych)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki kardamonu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 szczypta soli
- 200 g płatków owsianych
- 100 g rodzynek (lub 50 g suszonej żurawiny i 50 g rodzynek)
🔪 Instrukcje
- Do miski włożyć wszystkie wyżej podane składniki, wymieszać do połączenia można zrobić to przy pomocy łyżki lub wyrobić dłonią. Ciasto schłodzić przez około 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki do lodów nabierać porcje ciasta, kulki umieścić na blaszce zachowując odstępy między ciastkami, każdą kulkę ciasta spłaszczyć dłonią.
- Ciastka pieczemy przez około 15 minut z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu ciastka wystudzić na kratce.
- Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
- Smacznego!
📋 Notatki
Cukier można zastąpić np. ksylitolem
Agata napisał
Osoba tworząca ten przepis nie ma zielonego pojęcia o indeksie glikemicznym. Mleko? Cukier trzcinowy?(!) mąka przenna? Jezusie maryjo, mam nadzieje ze nikt z insulinoopornoscia czy cukrzyca nie padnie ofiarą tego przepisu
Anna napisał
Jakieś pojęcie mam o indeksie glikemicznym i nie tylko o indeksie 😉
Zanim zacznie się pluć jadem proszę najpierw przeczytać tekst ze zrozumieniem! Indeks glikemiczny wspomniany jest w części opisującej wartości odżywcze płatków owsianych i tylko ich, a nie ciastek! Ciastek nie proponuję osobom z insulinoopornością czy cukrzycą, ale płatki jak najbardziej tak 🙂 Pozdrawiam serdecznie i życzę poprawy nastroju!
MKasia napisał
Bardzo dziękuję Aniu za ten przepis! Upiekłam i... musiałam schować do szafki, żeby nie zjeść połowy od razu 🙂
Anna napisał
Bardzo proszę 🙂 Tak, ja też muszę zamykać je w puszce, żeby nie zjeść wszystkich 😉