• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Owsiane ciasteczka

Owsiane ciasteczka

Aktualizacja: 2 gru, 2018 · Opublikowany: 15 gru, 2015 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Owsiane ciasteczka, dobre na każdą okazję i na każdą porę roku! Zdecydowanie częściej sięgamy po nie w okresie zimowym. Zapewne spowodowane jest to zwiększonym zapotrzebowaniem naszego organizmu na pokarmy, które dostarczają nam większej ilości kalorii. Płatki owsiane to bogactwo błonnika, witamin i mikroelementów. Cenione są przez sportowców i dietetyków za ich niski indeks glikemiczny i stosunkowo niewielką ilość kalorii. Płatki owsiane szczególnie polecam osobom z problemami układu trawiennego. Jest to również duże źródło przeciwutleniaczy, dzięki temu skutecznie opóźniają procesy starzenia i walczą z wolnymi rodnikami. To naturalna poprawa naszej urody kondycji skóry i włosów. Mam nadzieję, że walory zdrowotne płatków owsianych przekonały nieprzekonanych i teraz wszyscy zabiorą się za przygotowanie smacznych ciasteczek.

Przepis możecie modyfikować, dodając różnego rodzaju mąki lub dodatki. W przepisie podstawowym dałam mąkę pszenną, ale ciastka piekłam również w wersji z mąką ryżowa i mąką z cieciorki w proporcji 50/50. Możecie zatem użyć dowolnej mąki, znajdźcie swój smak i ulubioną mieszankę 🙂 Jeśli chodzi o dodatki, to również możecie się nimi pobawić. Zamiast rodzynek dodać żurawinę lub inne suszone owoce czy orzechy. Ciastka pięknie zapakowane będą wspaniałym prezentem świątecznym 🙂 Może wykorzystacie je, aby obdarować swoich bliskich i kolegów w pracy!

owsiane ciasteczka
Print Pin
5 z 1 głosu

Owsiane ciasteczka

Chrupiące pełne wspaniałych dodatków ciastka owsiane.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 18
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 80 g miękkiego masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżka mleka
  • 90 g mąki pszennej (można również zastosować mieszankę mąk bezglutenowych)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta soli
  • 200 g płatków owsianych
  • 100 g rodzynek (lub 50 g suszonej żurawiny i 50 g rodzynek)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski włożyć wszystkie wyżej podane składniki, wymieszać do połączenia można zrobić to przy pomocy łyżki lub wyrobić dłonią. Ciasto schłodzić przez około 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki do lodów nabierać porcje ciasta, kulki umieścić na blaszce zachowując odstępy między ciastkami, każdą kulkę ciasta spłaszczyć dłonią.
  • Ciastka pieczemy przez około 15 minut z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu ciastka wystudzić na kratce.
  • Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Smacznego!

📋 Notatki

Ciasteczka można oblać czekoladą.
Cukier można zastąpić np. ksylitolem
owsiane ciasteczka
owsiane ciasteczka
owsiane ciasteczka
« Musztarda domowa
Kotlety rybne »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Agata napisał

    17 sierpnia, 2019 at 4:34 pm

    Osoba tworząca ten przepis nie ma zielonego pojęcia o indeksie glikemicznym. Mleko? Cukier trzcinowy?(!) mąka przenna? Jezusie maryjo, mam nadzieje ze nikt z insulinoopornoscia czy cukrzyca nie padnie ofiarą tego przepisu

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 sierpnia, 2019 at 4:49 pm

      Jakieś pojęcie mam o indeksie glikemicznym i nie tylko o indeksie 😉
      Zanim zacznie się pluć jadem proszę najpierw przeczytać tekst ze zrozumieniem! Indeks glikemiczny wspomniany jest w części opisującej wartości odżywcze płatków owsianych i tylko ich, a nie ciastek! Ciastek nie proponuję osobom z insulinoopornością czy cukrzycą, ale płatki jak najbardziej tak 🙂 Pozdrawiam serdecznie i życzę poprawy nastroju!

      Odpowiedz
  2. MKasia napisał

    28 sierpnia, 2016 at 4:24 pm

    Bardzo dziękuję Aniu za ten przepis! Upiekłam i... musiałam schować do szafki, żeby nie zjeść połowy od razu 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 sierpnia, 2016 at 6:24 pm

      Bardzo proszę 🙂 Tak, ja też muszę zamykać je w puszce, żeby nie zjeść wszystkich 😉

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}