Tłusty czwartek już się zbliża, więc dorzucę Wam przepis na domowe pyszne pączki. Z tego przepisu piekę pączusie od ponad 8 lat i powiem szczerze, że do tej pory nie wypróbowałam innego przepisu. Pączki są delikatne jak puch, a kiedy nadzieje się je pysznym dżemem, to po prostu rozkosz dla podniebienia. Mój mąż, który właśnie jest na diecie, a dziś miał przerwę 🙂 - zjadł ich 12!!! Pączki nie są dietetyczne, to pewne! NIe ma dietetycznej wersji, ale tłusty czwartek jest raz w roku. Z tego powodu można, a nawet trzeba zjeść kilka sztuk, no dobrze może kilka to przesada, ale jeden to mus! U nas w domu tłusty czwartek był we wtorek:), a co będziemy jeść we czwartek, tego jeszcze nie wiem, ale Wam życzę smacznych pączków!
📖 Przepis
Pączki
🥘 Składniki
- 230 g mąki pszennej (tortowej)
- 100 ml mleka
- 10 ml rumu
- 5 ml spirytusu
- 35 g masła
- 40 g cukru pudru
- 2 średnie jajka
- 1 żółtko
- 20 g drożdży (lub 10 g suchych)
- 1 szczypta soli
Dodatkowo
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania pączków
- szpryca cukiernicza
- dżem lub konfitura (ja zużyłam słoiczek o pojemności 330 ml)
🔪 Instrukcje
- Do miseczki rozkruszyć drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i podgrzane mleko, wymieszać i odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce, aby rozczyn urósł.
- W międzyczasie do miski miksera wbić jajka, dodać cukier puder, utrzeć na puszystą, jasną masę. Następnie dodać przesianą mąkę z solą, rozczyn i alkohol. Całość wyrabiać około 10 minut, ciasto powinno odchodzić od ścianek miski.
- Na koniec dodać wcześniej rozpuszczone i przestudzone masło, wyrabiać ciasto do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do dużej miski ( bardzo rośnie ) przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Po czasie wyrastania ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, delikatnie wyrobić pozbywając się pęcherzyków powietrza, a następnie rozwałkować lub rozciągnąć rękoma na placek o grubości około 2 cm. Szklanką lub innym urządzeniem do wycinania, wyciąć kółka (moje miały średnicę 5,8 mm) kółka układać (zachowując odstępy) na lekko podsypanym mąką blacie lub naoliwionym olejem.
- Przykryć ściereczką i pozostawić na około 30 - 45 minut do wyrośnięcia.
- W rondlu lub dużej patelni rozgrzać olej do temperatury około 180 st C, oleju powinno być w naczyniu około 5 cm głębokości. Na rozgrzany tłuszcz układać po kilka pączków, smażyć pączki z każdej strony około 2 minuty, przewracać patyczkiem do szaszłyków.
- Podczas smażenia należy kontrolować temperaturę oleju!
- Usmażone pączki wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.
- Kiedy pączki delikatnie przestygną, nadziać je dżemem lub innym kremem przy pomocy szprycy cukierniczej. Posypać cukrem pudrem.
- Smacznego!
📋 Notatki
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową
ewa napisał
Robilam paczki z przepisu wszystko bylo ok dopuki nie wlozylam do tluszczu od razu zrobily sie mocno brazowe. Co poszlo nie tak
Anna napisał
Zbyt gorący olej! Pieczenie na oko to lata doświadczenia😉 do póki nie kupiłam termometru do oleju, to często moje pączki były jak pieczone ziemniaczki. Przy pieczeniu pączków i faworków ale też i frytek ważna jest temperatura!
Oliwia napisał
Na jakim oleju najlepiej jest smażyć pączki?
Anna napisał
Osobiście preferuję olej roślinny słonecznikowy, rzepakowy, ale niektórzy bardzo chwalą sobie smażenie na smalcu... Nie należy stosować tłuszczy tłoczonych na zimno one mają niską temperaturę spalania.
Loczek napisał
A czy mozna nalozyc konfitury przed gotowaniem?
Anna napisał
Nie polecam nadziewania ich przed pieczeniem, łatwiej i bezpieczniej jest wypełnić ich wnętrze po upieczeniu. Pączki nadziewane przed pieczeniem mogą sprawić sporo problemów, jeśli ciasto będzie w pewnym miejscu cieńsze to dżem wypłynie podczas smażenia i będzie sporo kłopotów 🙁 zalecam jednak nadziewanie po upieczeniu, sprzęt do tego można kupić w każdym sklepie z gospodarstwem domowym - rękaw cukierniczy i długa tutka 🙂 Pozdrawiam
Agata napisał
Czy zamiast rumu może być aromat ramowy? jeśli tak to w jakiej ilosci? pozdrawiam Agata
Agata napisał
oczywiście rumowy miało być?
Anna napisał
Oczywiście rum możesz zastąpić każdym innym alkoholem, alkohol jest dodany do pączków po to, aby pączki nie chłonęły dużo tłuszczu, możesz go pominąć. Oczywiście dla aromatu (jeśli chcesz) możesz dodać kilka kropli olejku zapachowego 🙂
xxx92 napisał
dobre 🙂
Anna napisał
Bardzo dobre 🙂 Zapraszam do wypróbowania 🙂