Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Pierniki

Piernik błyskawiczny

Aktualizacja: 18 kwi, 2021 · Opublikowany: 9 gru, 2013 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Piernik błyskawiczny, to jeden z lepszych przepisów na piernik świąteczny. Bardzo aromatyczny ze zwartym, wilgotnym miąższem i pysznym przełożeniem. Przekładamy go marcepanem i domowej  roboty konfiturą ze śliwek z dodatkiem cynamonu i imbiru.  Ciasto na piernik przygotowuje się błyskawicznie. Gotowy do zjedzenia jest od razu po upieczeniu, nie wymaga leżakowania, to wariant last minute. Wystarczy, że upieczecie go w wigilię lub dzień wcześniej, a na święta będzie idealny. Żeby piernik nie obsychał i nie kusił należy przechować go w zamkniętym pojemniku. Jeśli chodzi o przyprawy, które dodajemy do piernika można dobierać je wedle własnych upodobań, ja nie przepadam za goździkami, więc używam własnej mieszanki piernikowej, która ich nie zawiera. Zostawiam Wam wolną rękę w komponowaniu własnej przyprawy korzennej 🙂 Smacznego!

Piernik przełożony marcepanem na białym talerzu, obrus obsypany niebieskimi szkiełkami.
Piernik błyskawiczny

📖 Przepis

Piernik blyskawiczny
Print Pin
Bądź pierwszy!

Piernik błyskawiczny

Pyszny, błyskawiczny piernik na święta!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 1
Przygotowanie 12 minuty minuty
Gotowanie 50 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 2 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 130 g masła
  • 2 średnie jaka
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki miodu
  • 80 g melasy
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki dżemu malinowego lub śliwkowego
  • 3 łyżki przyprawy do pierników + po 1 łyżce cynamonu i imbiru

Dodatkowo

  • 100 g masy marcepanowej (może być więcej)
  • kilka łyżek dżemu śliwkowego
  • 100 g ciemnej czekolady + 1 łyżka oleju roślinnego lub polewa czekoladowa
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Formę o wymiarach 12 X 28 cm wysmarować tłuszczem, a następnie wysypać tartą bułką lub mąką.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st C.
  • Do garnka z grubym dnem włożyć masło, melasę, cukier, rozpuścić, do ciepłej masy dodać miód, przyprawę piernikową, cynamon, imbir, kawę, dżem i kakao dokładnie wymieszać, garnek zdjąć z ognia.
  • Do ciepłej masy dodać sodę, mleko, roztrzepane jajka całość dokładnie i szybko wymieszać na koniec dodać przesianą mąkę, połączyć, wystarczy łyżką. Masę piernikową wlać do przygotowanej formy.
  • Foremkę wstawić do piekarnika, piec przez 45 - 50 minut, przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone i nie klei się do patyczka.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić. Kiedy piernik jest zimny należy przekroić go na pół, poziomo. Marcepan rozwałkować tak, aby pasował do wielkości ciasta.
  • Rozwałkowany marcepan położyć na spodniej części, drugą część ciasta posmarować dżemem śliwkowym, złączyć dwie części razem. W rondelku rozgrzać czekoladę dodać do niej 1 łyżkę oleju, wymieszać, a następnie polać piernik , wierzch można posypać płatkami migdałowymi.
  • Smacznego !
Piękny kawałek piernika podany z płatkami migdałowymi.
Piernik błyskawiczny

Więcej Przepisy na pierniki

  • Piernik w formie babki widziany z góry na czerwonym obrusie w złote wzory
    Piernik z jabłkami w rumie
  • Piernik na ostatnia chwile
    Piernik na ostatnią chwilę
  • keks piernikowy
    Keks piernikowy
  • piernik staropolski
    Piernik staropolski - część II

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. JUSTYNA napisał

    10 grudnia, 2013 at 11:47 am

    Piernikowe szaleństwo...już czuję święta 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 grudnia, 2013 at 5:32 pm

      O tak! Święta już tuż, tuż... piernik koniecznie wypróbuj, pyyychota!!!

      Odpowiedz
  2. Inspirowane Smakiem napisał

    09 grudnia, 2013 at 6:01 am

    Przełożony marcepanem <3 Już mi się podoba!:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 grudnia, 2013 at 7:21 am

      Marcepan dodaje niesamowitego smaku, mniam... szkoda, że nawet okruszek nie został;)

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required