Piernik błyskawiczny, to jeden z lepszych przepisów na piernik świąteczny. Bardzo aromatyczny ze zwartym, wilgotnym miąższem i pysznym przełożeniem. Przekładamy go marcepanem i domowej roboty konfiturą ze śliwek z dodatkiem cynamonu i imbiru. Ciasto na piernik przygotowuje się błyskawicznie. Gotowy do zjedzenia jest od razu po upieczeniu, nie wymaga leżakowania, to wariant last minute. Wystarczy, że upieczecie go w wigilię lub dzień wcześniej, a na święta będzie idealny. Żeby piernik nie obsychał i nie kusił należy przechować go w zamkniętym pojemniku. Jeśli chodzi o przyprawy, które dodajemy do piernika można dobierać je wedle własnych upodobań, ja nie przepadam za goździkami, więc używam własnej mieszanki piernikowej, która ich nie zawiera. Zostawiam Wam wolną rękę w komponowaniu własnej przyprawy korzennej 🙂 Smacznego!
📖 Przepis
Piernik błyskawiczny
🥘 Składniki
- 130 g masła
- 2 średnie jaka
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki miodu
- 80 g melasy
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 ml mleka
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki dżemu malinowego lub śliwkowego
- 3 łyżki przyprawy do pierników + po 1 łyżce cynamonu i imbiru
Dodatkowo
- 100 g masy marcepanowej (może być więcej)
- kilka łyżek dżemu śliwkowego
- 100 g ciemnej czekolady + 1 łyżka oleju roślinnego lub polewa czekoladowa
🔪 Instrukcje
- Formę o wymiarach 12 X 28 cm wysmarować tłuszczem, a następnie wysypać tartą bułką lub mąką.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st C.
- Do garnka z grubym dnem włożyć masło, melasę, cukier, rozpuścić, do ciepłej masy dodać miód, przyprawę piernikową, cynamon, imbir, kawę, dżem i kakao dokładnie wymieszać, garnek zdjąć z ognia.
- Do ciepłej masy dodać sodę, mleko, roztrzepane jajka całość dokładnie i szybko wymieszać na koniec dodać przesianą mąkę, połączyć, wystarczy łyżką. Masę piernikową wlać do przygotowanej formy.
- Foremkę wstawić do piekarnika, piec przez 45 - 50 minut, przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone i nie klei się do patyczka.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić. Kiedy piernik jest zimny należy przekroić go na pół, poziomo. Marcepan rozwałkować tak, aby pasował do wielkości ciasta.
- Rozwałkowany marcepan położyć na spodniej części, drugą część ciasta posmarować dżemem śliwkowym, złączyć dwie części razem. W rondelku rozgrzać czekoladę dodać do niej 1 łyżkę oleju, wymieszać, a następnie polać piernik , wierzch można posypać płatkami migdałowymi.
- Smacznego !
JUSTYNA napisał
Piernikowe szaleństwo...już czuję święta 🙂
Anna napisał
O tak! Święta już tuż, tuż... piernik koniecznie wypróbuj, pyyychota!!!
Inspirowane Smakiem napisał
Przełożony marcepanem <3 Już mi się podoba!:)
Anna napisał
Marcepan dodaje niesamowitego smaku, mniam... szkoda, że nawet okruszek nie został;)