Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Pierniki

Piernik na ostatnią chwilę

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 22 gru, 2018 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Piernik na ostatnią chwilę, ale nie martwcie się, "na ostatnią chwilę" nie oznacza, że będzie gorszy od na przykład piernika staropolskiego dojrzewającego długie tygodnie. Dzisiejszy piernik jest REWELACYJNY! Po pierwsze jest szybki do przygotowania, wystarczy, że odmierzycie składniki suche w jednym naczyniu i składniki mokre w drugim, a następnie połączycie je razem. Jeśli chodzi dodatki potrzebne do piernika, to trzeba przygotować czekoladę na polewę, przyprawę korzenną. I to, co jest konieczne to słoik powideł śliwkowych. Powidła dodajemy do surowego ciasta oraz przekładamy nimi upieczone placki.

Ciasto po upieczeniu jest rewelacyjne, puszyste delikatne i wilgotne. Piernik nie musi leżakować przed podaniem, jest gotowy do zjedzenia od razu! Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy, a następnie przecinamy wzdłuż na pół po to, aby między warstwy rozsmarować porcję pysznych powideł śliwkowych. Na powidła można położyć również warstwę masy marcepanowej, ale nie jest to konieczne. Piernik po nakryciu drugą warstwą ciasta oblewamy polewą czekoladową. Górę można udekorować kandyzowaną skórką pomarańczy lub płatkami migdałowymi.

Z tym piernikiem jest tylko jeden problem, jest tak doby, że znika natychmiast! Za pierwszym razem nie udało mi się zrobić zdjęć, ponieważ niepostrzeżenie zniknął! Następnego dnia upiekłam drugi tym razem pod nieobecność dzieci i męża. Zdjęcia zrobiłam, ale do wieczora z ciasta zostało tylko kilka okruszków. Dlatego też nie mogę nic powiedzieć na temat jego świeżości na przykład, po dwóch dniach. Mogę spodziewać się, że nawet po kilku dniach będzie wyśmienity, ponieważ jest dość wilgotnym ciastem. Myślę, że pieczenie piernika na ostatnią chwilę trzeba zostawić dosłownie na ostatnią chwilę, to będzie najbezpieczniejsza opcja. Będzie pewność, że ciasto jest świeżutkie i nikt nie pochłonie go przed świętami 😉 Ciasta nie przechowujcie w lodówce, ponieważ niska temperatura sprawia, że ciasto twardnieje. Po upieczeniu ciasto najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej lub nieco chłodniejszej pod przykryciem.

📖 Przepis

Piernik na ostatnia chwile
Print Pin
5 z 5 głosów

Piernik na ostatnią chwilę

Wyśmienity piernik, a jednocześnie bardzo prosty
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 8
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 28 minuty minuty
Całkowity czas 48 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 210 g mąki pszennej
  • 110 g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody
  • 15 g przyprawy do pierników
  • 15 g kakao
  • 2 małe jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 160 g powideł śliwkowych
  • 125 ml mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 30 g miodu
  • 75 g oleju

Dodatkowo

  • 50 g białej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady powyżej 70%
  • 200 g powideł śliwkowych (może troszkę więcej)
  • 40 ml śmietany 30% (może troszkę więcej to zależy jakiej mocy użyjecie ciemnej czekolady)
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C.
  • W misce umieścić wszystkie składniki mokre, zmiksować. W drugiej misce umieścić składniki suche, wymieszać je, a następnie dodać w dwóch trzech porcjach do składników mokrych, krótko zmiksować na wolnych obrotach, dokończyć mieszanie szpatułką.
  • Formę o wymiarach 21x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika, ciasto piec przez 28 minut, lub do tak zwanego suchego patyczka, przed wyjęciem sprawdźcie przy pomocy patyczka do szaszłyków, czy ciasto jest już upieczone, patyczek powinien być suchy.
  • Ciasto wyjąć z formą na kratkę, przestudzić przez kilkanaście minut, a następnie wyjmijcie ciasto z formy chwytając za papier, pozostawcie na kratce do całkowitego wystudzenia.
  • Zimne ciasto przeciąć poziome na pół, zdjąć górną część ciasta, spodnią część posmarować powidłami, jeśli chciecie możecie położyć dodatkowo rozwałkowany placek marcepanowy, a następnie nałóżcie górną część placka.
  • W rondelku rozpuścić czekoladę z dodatkim śmietany, najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladą polać całą powierzchnię piernika, natychmiast posypać kandyzowaną skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Piernika nie przechowujemy w lodówce, najlepiej mu będzie w temperaturze pokojowej lub lekkim chłodzie.
Czekoladę do polewy możecie użyć mlecznej lub tylko ciemnej.
Porcja ciasta jest mała biorąc pod uwagę, to jak jest smaczne podpowiadam, że najlepiej przygotować je z podwójnej porcji i upiec w większej blaszce o wymiarach około 22x40 cm, należy też wydłużyć czas pieczenia do około 40 minut.
Piernik na ostatnia chwile

Więcej Przepisy na pierniki

  • Piernik w formie babki widziany z góry na czerwonym obrusie w złote wzory
    Piernik z jabłkami w rumie
  • keks piernikowy
    Keks piernikowy
  • piernik staropolski
    Piernik staropolski - część II
  • piernik staropolski
    Piernik staropolski

Komentarze

    5 from 5 votes (4 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Jola napisał

    09 grudnia, 2023 at 9:57 am

    5 gwiazdek
    Czy można z tego przepisu zrobić muffinki piernikowe?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 grudnia, 2023 at 10:58 am

      Oczywiście, tylko proszę po około 20 minutach sprawdzić patyczkiem, czy muffiny będą upieczone, a w razie surowego ciasta na patyczku wydłużyć odrobinę czas pieczenia. Muffiny zwykle pieczemy około 25 minut.

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.