Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Zapiekanki i pizze

Pizza z pieczarkami

Aktualizacja: 4 lip, 2020 · Opublikowany: 6 mar, 2014 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Pizza kiedyś funkcjonowała jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań. Pierwsze formy pizzy różniły się odrobinę od dzisiejszej wersji. Była to pizza bianca, czyli  biała, a umieszczano na niej smalec, czosnek, sól i anchois. Pizza zmieniła swoje oblicze, kiedy z Ameryki Południowej do Włoch dotarły pomidory, od tamtej chwili pizza stała się odrębnym daniem. Prawdziwa włoska pizza ma naprawdę cienki i chrupiący spód i aromatyczne dodatki, dziś możecie przygotować taką pizzę we własnej kuchni.

pizza z pieczarkami
Pizza z pieczarkami
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍄 Dodatki
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na ciasto

  • 550 g mąki + do podsypania
  • 352 ml wody
  • 10 g soli
  • 12 g drożdży świeżych lub 5 g drożdży suchych
  • 26 g oliwy z oliwek

Składniki na wierzch

  • 1 kulka mozzarelli
  • 20 g żółtego sera
  • 1 duża papryka
  • 1 mała cebula
  • 200 g pieczarek
  • 1 mały kawałek cukinii opcjonalnie
  • rukola do dekoracji
  • oliwa z oliwek
  • puszka pomidorów najlepiej krojonych
  • oregano
  • bazylia
  • sól
  • pieprz

🔪 Instrukcje

  • Do miski miksera wlać wodę, dodać drożdże, wymieszać tak, aby drożdże rozpuściły się, miskę odstawić na 10 - 15 minut w tym czasie drożdże powinny się spienić.
  • Następnie dodać sól i mąkę, ciasto mieszać robotem wyposażonym w końcówkę typu hak, należy wyrabiać je przez 5 minut na średniej prędkości, a następnie dodać oliwę i dalej mieszać przez 4 minuty w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki. Jeśli nie posiadacie robota kuchennego, który może wyrobić ciasto, należy zagnieść je ręcznie.
  • Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce (około 24 st C) na 2 godziny.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 250 st C lub, jeśli macie możliwość uzyskać wyższą temperaturę, to rozgrzejcie do maksimum.
  • Pieczarki umyć, pokroić w cienkie plasterki. Zagotować wodę w garnku z odrobina soli, wrzucić pieczarki na 1 - 2 minuty, nie gotujemy ich długo, maja się tylko sparzyć! Pieczarki wylać na sito i przelać zimną wodą pozostawić, aby ociekły z wody.
  • Cebulę pokroić w cienkie krążki, jeśli będziecie używać cukinii należy ją również pokroić w bardzo cieniutkie plasterki. Paprykę umyć i pokroić w paski.
  • Pomidory z puszki przelać do miseczki, doprawić solą i pieprzem, dodać suszone oregano, bazylię, wymieszać.
  • Żółty ser zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Mozzarellę pokroić w cienkie plasterki.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje, cienko rozwałkować lub jeśli macie wprawę uformować je w dłoniach, rozciągając i ugniatając pięściami, ciasto powinno być cienkie.
  • Gotowy spód ułożyć na podsypanej mąką blaszce do pieczenia. Na wierzch każdej pizzy nałożyć porcję sosu pomidorowego, rozsmarować po całej powierzchni, posypać żółtym serem rozłożyć krążki cebuli, pieczarki, cukinię, paprykę i kawałki mozzarelli, wierzch posypać suszonym oregano, bazylią, odrobiną soli i pieprzu.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 5 minut lub do czasu, kiedy brzegi pizzy delikatnie zaczną się złocić.
  • Upieczoną pizzę wyjąć z piekarnika i ułożyć na jej wierzchu wcześniej umytą rukolę (opcjonalnie). Wierzch pizzy można polać dobrej jakości oliwą z oliwek.

🍄 Dodatki

Pieczarki do pizzy przed położeniem ich na jej wierzch parzę przez minutkę, a następnie hartuję w zimnej wodzie. Tak przygotowane pieczarki po upieczeniu na pizzy są wilgotne i bardzo smaczne. Moja pizza z reguły dekorowana jest rukolą, którą uwielbiam, ale oczywiście można ją pominąć. Z tej porcji ciasta można przygotować sporą ilość pizzy, u mnie zazwyczaj połowa ciasta zostaje, ale nie ma się czym przejmować, ciasto można przechować w lodówce przez 2 dni. Powiem szczerze, że pizza przygotowana z ciasta, które spędzi noc w lodówce, smakuje dużo lepiej. Mam jeszcze kilka sprawdzonych i bardzo smacznych patentów na to ciasto, ale o tym następnym razem. Obserwujcie pojawiające się przepisy :).

📖 Przepis

pizza z pieczarkami
Print Pin
5 z 1 głosu

Pizza z pieczarkami

Pizza, to danie kochają wszyscy.
Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Obiad
Porcji 8
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 5 minuty minuty
Całkowity czas 35 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 550 g mąki + do podsypania
  • 352 ml wody
  • 10 g soli
  • 12 g drożdży świeżych (lub 5 g drożdży suchych)
  • 26 g oliwy z oliwek

Składniki na wierzch

  • 1 kulka mozzarelli
  • 20 g żółtego sera
  • 1 duża papryka
  • 1 mała cebula
  • 200 g pieczarek
  • 1 mały kawałek cukinii (opcjonalnie)
  • rukola (do dekoracji)
  • oliwa z oliwek
  • puszka pomidorów (najlepiej krojonych)
  • oregano
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera wlać wodę, dodać drożdże, wymieszać tak, aby drożdże rozpuściły się, miskę odstawić na 10 - 15 minut w tym czasie drożdże powinny się spienić.
  • Następnie dodać sól i mąkę, ciasto mieszać robotem wyposażonym w końcówkę typu hak, należy wyrabiać je przez 5 minut na średniej prędkości, a następnie dodać oliwę i dalej mieszać przez 4 minuty w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki. Jeśli nie posiadacie robota kuchennego, który może wyrobić ciasto, należy zagnieść je ręcznie.
  • Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce (około 24 st C) na 2 godziny.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 250 st C lub, jeśli macie możliwość uzyskać wyższą temperaturę, to rozgrzejcie do maksimum.
  • Pieczarki umyć, pokroić w cienkie plasterki. Zagotować wodę w garnku z odrobina soli, wrzucić pieczarki na minutę, nie gotujemy ich długo, maja się tylko sparzyć! Pieczarki wylać na sito i przelać zimną wodą pozostawić, aby ociekły z wody.
  • Cebulę pokroić w cienkie krążki, jeśli będziecie używać cukinii należy ją również pokroić w bardzo cieniutkie plasterki. Paprykę umyć i pokroić w paski.
  • Pomidory z puszki przelać do miseczki, doprawić solą i pieprzem, dodać suszone oregano, bazylię, wymieszać. Żółty ser zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Mozzarellę pokroić w cienkie plasterki.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje, cienko rozwałkować lub jeśli macie wprawę uformować je w dłoniach, rozciągając i ugniatając pięściami, ciasto powinno być cienkie.
  • Gotowy spód ułożyć na podsypanej mąką blaszce do pieczenia. Na wierzch każdej pizzy nałożyć porcję sosu pomidorowego, rozsmarować po całej powierzchni, posypać żółtym serem rozłożyć krążki cebuli, pieczarki, cukinię, paprykę i kawałki mozzarelli, wierzch posypać suszonym oregano, bazylią, odrobiną soli i pieprzu. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 5 minut lub do czasu, kiedy brzegi pizzy delikatnie zaczną się złocić.
  • Upieczoną pizzę wyjąć z piekarnika i ułożyć na jej wierzchu wcześniej umytą rukolę (opcjonalnie). Wierzch pizzy można polać dobrej jakości oliwą z oliwek.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Ciasto można przygotować na dzień przed pieczeniem: należy przygotować ciasto według przepisu, a po 2 godzinach wyrastania ciasto odgazować - przerobić, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce. Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki na około 1 godzinę przed przygotowaniem pizzy.
pizza z pieczarkami
pizza z pieczarkami

Więcej Przepisy na zapiekanki i pizze

  • tarta ze szpinakiem i lososiem
    Tarta ze szpinakiem i łososiem
  • zapiekanka z kurkami
    Zapiekanka z kurkami
  • pizza serowa z ziolami
    Pizza serowa z ziołami
  • tarta-z-karmelizowanym-czosnkiem
    Tarta z karmelizowanym czosnkiem

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Ania napisał

    10 maja, 2014 at 5:25 pm

    Dobrze, że pracuję w laboratorium i mam do dyspozycji automatyczną pipetę - 352 ml wody to jest wyzwanie 😉 A tak serio, to dzięki za podpowiedź co zrobić z pieczarkami. Pizzę robię niezmiernie rzadko, podduszone vel podsmażone niezbyt mi smakują, a obawiałam się o rezultat po dołożeniu surowych. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 maja, 2014 at 9:41 pm

      Dobre 🙂 no ale taki przepis co robić 😉 Surowe bardzo cieniutko pokrojone też mają swój charakter, ale to już sprawa gustu 🙂 pozdrawiam gorąco 🙂 🙂

      Odpowiedz
  2. Inspirowane Smakiem napisał

    06 marca, 2014 at 5:56 am

    A ja zrezygnowałam z wcześniejszej obróbki pieczarek przed położeniem na pizzy i wychodzą dobre. 🙂 Chociaż miałam początkowo wątpliwości! A pizzę uwielbiam w każdej postaci:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 marca, 2014 at 5:03 pm

      Dla mnie pieczarki na pizzy również mogą być bez obróbki, mają swój smaczek ;), ale dzieci wolą jednak bardziej soczyste, a po sparzeniu jednak takie są 🙂 co tam pieczarki... dokładnie tak jak piszesz, pizza dobra w każdej postaci :))

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.