Jednym z najpopularniejszych dań na świecie jest pizza, można zjeść ją w każdym zakątku świata! Wariacji na temat pizzy znajdziecie niezliczone ilości, jest pizza na cienkim, grubym lub podwójnym cieście, a dodatki na niej można znaleźć wszelkiego rodzaju. Szynka, buraki, owoce morza, dynia, szpinak, grzyby, a nawet banany i czekolada! Dziś z mojego piekarnika wyszła pizza serowa z ziołami! Nic wyszukanego, ale jaka ona jest dobra i aromatyczna, a wszystko za sprawą różnego rodzaju serów i ziół. Do tego typu pizzy można użyć dowolnych serów takich jak mozzarella, parmezan, cheddar, feta, sery pleśniowe i aromatyczne sery kozie. Wybór rodzaju i ich ilość pozostawiam do Waszego wyboru 🙂
Powiem tylko jedno zdanie na temat dodatków. Dodatki do pizzy powinny być dodawane w umiarkowanej ilości, nie można z nimi przesadzić, ponieważ pizza będzie ciężka. Od nadmiaru sera zrobi się bardzo tłusta, a od zbyt dużej ilości sosu mokra z zakalcem. Umiar, o tym trzeba pamiętać, przygotowując to wspaniałe danie! Sos na spód pizzy dobrze, żeby był zredukowany, gęsty, a nie płynny jak sok pomidorowy do picia. Bardzo płynny sos spowoduje, że ciasto będzie mokre i nie upiecze się, tak jak należy. Pamiętajcie o tym, przygotowując swoją pizzę w domu. Odrobina sosu na spód trochę ulubionych dodatków, wysoka temperatura i krótki czas pieczenia, a pizza będzie pierwsza klasa.
Ciasto na pizzę w tym przepisie jest najprostsze, jakie może być. Mąka, woda, odrobina soli i drożdży to wystarczy, żeby ciasto było idealne. Z poniższego przepisu możecie przygotować pizzę o ultra cienkim cieście lub gruby puszysty spód w jednej i drugiej wersji sprawdza się wspaniale. Pamiętajcie o tym, żeby ciasto na spodzie było cieńsze niż brzeg, brzeg zostawiamy odrobinę grubszy, żeby później schrupać go ze smakiem. Surowe ciasto po wyrośnięciu można przechować w lodówce do dnia następnego. Smacznego!
📖 Przepis
Pizza serowa z ziołami
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 00)
- 6 g soli
- 350 g wody (letnia około 32 st C)
- 7 g drożdży świeżych (lub 3 g suchych)
Dodatkowo
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 4 plastry sera pleśniowego
- 250 g mozzarelli (pokrojonej w plasterki)
- 120 g sera żółtego (rodzaj dowolny, starty na tarce)
- 100 g sera feta (pokruszony)
- 2 łyżeczki bazyli (siekane świeże listki)
- 1 łyżeczka mięty (siekane świeże listki)
- 1 łyżeczka tymianku (siekane świeże listki)
- 1 szczypta oregano (suszonego)
🔪 Instrukcje
Przygotowanie ciasta na pizzę
- Do miski miksera przesiać mąkę, dodać sól oraz suche drożdże
- Do małej miski wlać letnią wodę, jeśli użyjecie świeżych drożdży to należy dodać je do wody i wymieszać, odstawić na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować - pojawi się pianka i bąbelki
- Następnie dodać płynne składniki do mąki, wyrobić gładkie elastyczne ciasto przy pomocy miksera wyposażonego w końcówkę typu hak, ciasto wyrabiamy około 3 minut, następnie należy przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na kilka godzin
- Dobrze jest jeśli będziecie mogli w pierwszej godzinie wyrastania ciasta złożyć je raz lub dwa. Pierwsze *składanie ciasta najlepiej wykonać po około 30 minutach
Przygotowanie sosu
- Pomidory wylewamy z puszki do małego rondelka, dodajemy sól do smaku i suszone oregano, gotujemy na wolnym ogniu do zredukowania płynu. Sos po odparowaniu powinien pozostać bardzo gęsty. Sos przestudzić, można zblendować go na gładko
Przygotowanie pizzy
- Piekarnik rozgrzać do maksymalnej temperatury, idealnie byłoby do 320 st C, ale większość piekarników nie ma takiej opcji. Rozgrzejcie najbardziej jak to jest możliwe. Im niższa temperatura piekarnika, tym pizza będzie piekła się dłużej
- Kiedy piekarnik jest już rozgrzany można przygotować pierwszą pizzę
- Z ciasta oderwać kawałek, wielkość zależy od tego jakie grube ciasto chcecie mieć i jaką średnicę pizzy przygotowujecie
- Uformować kulkę, spłaszczyć ją (podsypując obficie mąką), rękoma formować okrągły placek rozciągając ciasto na boki, brzeg ciasta pozostawić grubszy, przełożyć na blaszkę do pieczenia i jeszcze raz uformować placek delikatnie rozciągając go
- Na środek wylać trochę sosu pomidorowego, rozsmarować do po całym cieście pamiętając o zostawieniu brzegów pizzy czystych, następnie posypujemy serami, przyprawiamy pieprzem i odrobiną soli
- Natychmiast wstawiamy pizzę do gorącego piekarnika i pieczemy. Czas pieczenia zależy od temperatury piekarnika, ale może trwać od 6 minut do kilkunastu. Obserwujecie pizzę, ser powinien być całkowicie stopiony, a ciasto złote z delikatnym i przyrumienionymi plamkami. Po 6 minutach pieczenia piekarnik można przełączyć na opcje grill i chwile przypiec od góry
- Pizzę podawać posypaną świeżymi ziołami
- Smacznego!
Łukasz napisał
Pizza serowa, która wyrywa z butów. Polecam, w pizzeriach ciężko zamówić smaczniejszą.
Anna napisał
Dziękuję 🙂
Ania_Cookandlove napisał
Najgorsze w pizzy jest to, że mogłabym ją jeść każdego dnia 🙂
Anna napisał
To jest problem wielu osób 😉 znam kilka takich 🙂