Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Zapiekanki i pizze

Pizza serowa z ziołami

Aktualizacja: 18 cze, 2020 · Opublikowany: 9 lut, 2017 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Jednym z najpopularniejszych dań na świecie jest pizza, można zjeść ją w każdym zakątku świata! Wariacji na temat pizzy znajdziecie niezliczone ilości, jest pizza na cienkim, grubym lub podwójnym cieście, a dodatki na niej można znaleźć wszelkiego rodzaju. Szynka, buraki, owoce morza, dynia, szpinak, grzyby, a nawet banany i czekolada! Dziś z mojego piekarnika wyszła pizza serowa z ziołami! Nic wyszukanego, ale jaka ona jest dobra i aromatyczna, a wszystko za sprawą różnego rodzaju serów i ziół. Do tego typu pizzy można użyć dowolnych serów takich jak mozzarella,  parmezan, cheddar, feta, sery pleśniowe i aromatyczne sery kozie. Wybór rodzaju i ich ilość pozostawiam do Waszego wyboru 🙂

Powiem tylko jedno zdanie na temat dodatków. Dodatki do pizzy powinny być dodawane w umiarkowanej ilości, nie można z nimi przesadzić, ponieważ pizza będzie ciężka. Od nadmiaru sera zrobi się bardzo tłusta, a od zbyt dużej ilości sosu mokra z zakalcem. Umiar, o tym trzeba pamiętać, przygotowując to wspaniałe danie! Sos na spód pizzy dobrze, żeby był zredukowany, gęsty, a nie płynny jak sok pomidorowy do picia. Bardzo płynny sos spowoduje, że ciasto będzie mokre i nie upiecze się, tak jak należy. Pamiętajcie o tym, przygotowując swoją pizzę w domu. Odrobina sosu na spód trochę ulubionych dodatków, wysoka temperatura i krótki czas pieczenia, a pizza będzie pierwsza klasa.

Ciasto na pizzę w tym przepisie jest najprostsze, jakie może być. Mąka, woda, odrobina soli i drożdży to wystarczy, żeby ciasto było idealne. Z poniższego przepisu możecie przygotować pizzę o ultra cienkim cieście lub gruby puszysty spód w jednej i drugiej wersji sprawdza się wspaniale. Pamiętajcie o tym, żeby ciasto na spodzie było cieńsze niż brzeg, brzeg zostawiamy odrobinę grubszy, żeby później schrupać go ze smakiem. Surowe ciasto po wyrośnięciu można przechować w lodówce do dnia następnego. Smacznego!

📖 Przepis

pizza serowa z ziolami
Print Pin
5 z 4 głosów

Pizza serowa z ziołami

Pizza na najprostszym cieście, super!
Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Obiady
Porcji 21
Przygotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 35 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 00)
  • 6 g soli
  • 350 g wody (letnia około 32 st C)
  • 7 g drożdży świeżych (lub 3 g suchych)

Dodatkowo

  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 4 plastry sera pleśniowego
  • 250 g mozzarelli (pokrojonej w plasterki)
  • 120 g sera żółtego (rodzaj dowolny, starty na tarce)
  • 100 g sera feta (pokruszony)
  • 2 łyżeczki bazyli (siekane świeże listki)
  • 1 łyżeczka mięty (siekane świeże listki)
  • 1 łyżeczka tymianku (siekane świeże listki)
  • 1 szczypta oregano (suszonego)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie ciasta na pizzę

  • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać sól oraz suche drożdże
  • Do małej miski wlać letnią wodę, jeśli użyjecie świeżych drożdży to należy dodać je do wody i wymieszać, odstawić na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować - pojawi się pianka i bąbelki
  • Następnie dodać płynne składniki do mąki, wyrobić gładkie elastyczne ciasto przy pomocy miksera wyposażonego w końcówkę typu hak, ciasto wyrabiamy około 3 minut, następnie należy przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na kilka godzin
  • Dobrze jest jeśli będziecie mogli w pierwszej godzinie wyrastania ciasta złożyć je raz lub dwa. Pierwsze *składanie ciasta najlepiej wykonać po około 30 minutach

Przygotowanie sosu

  • Pomidory wylewamy z puszki do małego rondelka, dodajemy sól do smaku i suszone oregano, gotujemy na wolnym ogniu do zredukowania płynu. Sos po odparowaniu powinien pozostać bardzo gęsty. Sos przestudzić, można zblendować go na gładko

Przygotowanie pizzy

  • Piekarnik rozgrzać do maksymalnej temperatury, idealnie byłoby do 320 st C, ale większość piekarników nie ma takiej opcji. Rozgrzejcie najbardziej jak to jest możliwe. Im niższa temperatura piekarnika, tym pizza będzie piekła się dłużej
  • Kiedy piekarnik jest już rozgrzany można przygotować pierwszą pizzę
  • Z ciasta oderwać kawałek, wielkość zależy od tego jakie grube ciasto chcecie mieć i jaką średnicę pizzy przygotowujecie
  • Uformować kulkę, spłaszczyć ją  (podsypując obficie mąką), rękoma formować okrągły placek rozciągając ciasto na boki,  brzeg ciasta pozostawić grubszy, przełożyć na blaszkę do pieczenia i jeszcze raz uformować placek delikatnie rozciągając go 
  • Na środek wylać trochę sosu pomidorowego, rozsmarować do po całym cieście pamiętając o zostawieniu brzegów pizzy czystych, następnie posypujemy serami, przyprawiamy pieprzem i odrobiną soli
  • Natychmiast wstawiamy pizzę do gorącego piekarnika i pieczemy. Czas pieczenia zależy od temperatury piekarnika, ale może trwać od 6 minut do kilkunastu. Obserwujecie pizzę, ser powinien być całkowicie stopiony, a ciasto złote z delikatnym i przyrumienionymi plamkami. Po 6 minutach pieczenia piekarnik można przełączyć na opcje grill i chwile przypiec od góry
  • Pizzę podawać posypaną świeżymi ziołami
  • Smacznego!

📋 Notatki

*Składanie ciasta polega na rozwinięciu siatki glutenowej w cieście i nadaniu mu siły! Przystępując do składania ciasta należy zmoczyć dłoń w wodzie i sięgnąć na dno misi z ciastem, chwycić ciasto ze spodu i wyciągnąć je do góry do chwili, kiedy poczujemy opór. Nie rozrywajcie ciasta! Następnie wyciągniętą cześć położyć na pozostałym cieście, czynność powtórzyć około czterech razy. Po złożeniu ciasta, przykryć miskę folią i odstawić na minimum godzinę  (ciasto można zostawić w ciepłym miejscu do 6 godzin)
Ciasto na pizzę po składaniu i godzinie wyrastania można przełożyć do lodówki i przechować je do dnia następnego. Oczywiście w szczelnie zamkniętym woreczku lub misce przykrytej folią! Następnego dnia wystarczy wyjąć ciasto tuż przed pieczeniem i uformować placek na pizzę. Nie trzeba czekać na jego ponowne wyrastanie.
Pizzę przygotowujemy tuż przed pieczeniem, ciasto polane sosem i nałożonymi dodatkami nie powinno czekać, trzeba natychmiast wstawić je to piekarnika!
pizza serowa z ziolami
pizza serowa z ziolami
pizza serowa z ziolami

Więcej Przepisy na zapiekanki i pizze

  • tarta ze szpinakiem i lososiem
    Tarta ze szpinakiem i łososiem
  • zapiekanka z kurkami
    Zapiekanka z kurkami
  • tarta-z-karmelizowanym-czosnkiem
    Tarta z karmelizowanym czosnkiem
  • pizza z pieczarkami
    Pizza z pieczarkami

Komentarze

    5 from 4 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Łukasz napisał

    27 maja, 2019 at 3:15 pm

    5 gwiazdek
    Pizza serowa, która wyrywa z butów. Polecam, w pizzeriach ciężko zamówić smaczniejszą.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 maja, 2019 at 1:52 pm

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  2. Ania_Cookandlove napisał

    11 maja, 2017 at 10:00 pm

    5 gwiazdek
    Najgorsze w pizzy jest to, że mogłabym ją jeść każdego dnia 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 maja, 2017 at 10:08 pm

      To jest problem wielu osób 😉 znam kilka takich 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.