Pizza, to dobrze znany i baaardzo lubiany przysmak kuchni Włoskiej. Jeśli jeszcze nie robiliście jej w domu, to czas zacząć. Podam Wam przepis na cienkie ciasto do pizzy, które zawsze wychodzi i niczym nie ustępuje prawdziwej pizzy właśnie rodem z Włoch! Ciasto możecie przygotować w podwójnej ilości i schować do lodówki. Następnego dnia wyjąć z lodówki poczekać aż uzyska temperaturę pokojową i znów przygotować pyszny i szybki obiad.
📖 Przepis
Pizza z tuńczykiem
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 7 g suchych drożdży
Dodatki
- 100 g żółtego sera
- 1 kulka mozzarelli
- 1 puszka tuńczyka
- 1 mała cebula
- kilka czarnych oliwek
- 6 dużych pieczarek
- rukola
- 6 połówek suszonych pomidorów
Składniki na sos
- 200 ml pomidorów z puszki (mogą być krojone lub w formie gęstego sosu)
- suszone oregano
- suszona bazylia
- sól (pieprz, cukier)
🔪 Instrukcje
- Drożdże rozpuszczam w 50 ml wody, dodaję 2 czubate łyżki mąki i cukier Wszystkie składniki mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Mąkę i sól wsypuję do miski i dodaję wyrośnięte drożdże, resztę wody i oliwę Wyrabiam ciasto kilka minut aż będzie gładkie. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Pomidory wlewam do rondelka, dodaje przyprawy i wszystko podgrzewam, tak aby sos przeszedł smakami, pozostawiam do ostygnięcia.
- Pieczarki kroję na plastry i wrzucam do gorącej wody na 5 minut. Odsączam i zostawiam do wystygnięcia.
- Piekarnik nagrzewam do maximum jego możliwości (u mnie to jest do 260 st C) może być nagrzany do 250 st C
- Mozarellę kroje na cienkie plastry, tuńczyka wyjmuje z puszki i zostawiam na sicie aby ociekł. Cebule kroję na plastry, oliwki przekrawam na pół, ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Ciasto dzielę na dwie części i rozwałkowuję na bardzo cienkie placki.
- Blaszki o średnicy 38 cm posypuję mąką i przekładam ciasto, jeśli nie macie blaszki na pizzę, można oczywiście zrobić ją na kwadratowej blaszce do pieczenia ciast.
- Rozsmarowuję sos pomidorowy, posypuję serem, rozkładam pieczarki, rozdrobnionego tuńczyka , pocięte pomidory, oliwki, mozarellę i cebulę, posypuję solą, roztartym oregano i bazylia.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 5-7 minut. Moja pizza jest naprawdę cienka więc tyle jej wystarczy, jeśli zrobicie trochę grubsze ciasto, wydłużcie czas pieczenia.
- Po wyjęciu posypuję rukolą i świeżo mielonym pieprzem. Polewam odrobiną oliwy z oliwek i gęstym aromatycznym octem balsamicznym
- Pycha!
📋 Notatki
Jeśli posiadacie maszynę do pieczenia chleba to tu sprawdzi się idealnie. Ciasto zrobi się samo:) Zachować kolejność wkładania składników, woda, sól, oliwa, mąka, drożdże i cukier. Nastawiam na program do "ciast rosnących" i po ok. 1 ½ godziny ciasto jest gotowe i wyrośnięte.
running blog napisał
Hi there, every time i used to check web site posts here in the early hours in the daylight, for
the reason that i enjoy to learn more and more.
Anna napisał
Thanks! That's very nice 🙂 I'll do my best to help anyone to find something new and delicious every time!
Mama Ksawerego napisał
Znakomita pizza! Nie ma takiej możliwości, żeby się nie udała. Robiłam kilka razy i zawsze smakuje tak samo pysznie. Dziękuję za przepis!
Anna napisał
Dziękuję:) Dobre ciasto to 80% sukcesu!!! Cieszę się, że Wam też przypadło do gustu.
Pozdrawiam Ania