Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Zapiekanki i pizze

Pizza z tuńczykiem

Aktualizacja: 27 sie, 2020 · Opublikowany: 18 cze, 2012 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Pizza, to dobrze znany i baaardzo lubiany przysmak kuchni Włoskiej.  Jeśli jeszcze nie robiliście jej w domu, to czas zacząć. Podam Wam przepis na cienkie ciasto do pizzy, które zawsze wychodzi i niczym nie ustępuje prawdziwej  pizzy właśnie rodem z Włoch! Ciasto możecie przygotować w podwójnej ilości i schować do lodówki. Następnego dnia wyjąć z lodówki poczekać aż uzyska temperaturę pokojową i znów przygotować pyszny i szybki obiad.

📖 Przepis

pizza z tuńczykiem
Print Pin
Bądź pierwszy!

Pizza z tuńczykiem

Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 1 godzina godzina 35 minuty minuty
Gotowanie 7 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 42 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 7 g suchych drożdży

Dodatki

  • 100 g żółtego sera
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 mała cebula
  • kilka czarnych oliwek
  • 6 dużych pieczarek
  • rukola
  • 6 połówek suszonych pomidorów

Składniki na sos

  • 200 ml pomidorów z puszki (mogą być krojone lub w formie gęstego sosu)
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • sól (pieprz, cukier)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Drożdże rozpuszczam w 50 ml wody, dodaję 2 czubate łyżki mąki i cukier Wszystkie składniki mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Mąkę i sól wsypuję do miski i dodaję wyrośnięte drożdże, resztę wody i oliwę Wyrabiam ciasto kilka minut aż będzie gładkie. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  • Pomidory wlewam do rondelka, dodaje przyprawy i wszystko podgrzewam, tak aby sos przeszedł smakami, pozostawiam do ostygnięcia.
  • Pieczarki kroję na plastry i wrzucam do gorącej wody na 5 minut. Odsączam i zostawiam do wystygnięcia.
  • Piekarnik nagrzewam do maximum jego możliwości (u mnie to jest do 260 st C) może być nagrzany do 250 st C
  • Mozarellę kroje na cienkie plastry, tuńczyka wyjmuje z puszki i zostawiam na sicie aby ociekł. Cebule kroję na plastry, oliwki przekrawam na pół, ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Ciasto dzielę na dwie części i rozwałkowuję na bardzo cienkie placki.
  • Blaszki o średnicy 38 cm posypuję mąką i przekładam ciasto, jeśli nie macie blaszki na pizzę, można oczywiście zrobić ją na kwadratowej blaszce do pieczenia ciast.
  • Rozsmarowuję sos pomidorowy, posypuję serem, rozkładam pieczarki, rozdrobnionego tuńczyka , pocięte pomidory, oliwki, mozarellę i cebulę, posypuję solą, roztartym oregano i bazylia.
  • Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 5-7 minut. Moja pizza jest naprawdę cienka więc tyle jej wystarczy, jeśli zrobicie trochę grubsze ciasto, wydłużcie czas pieczenia.
  • Po wyjęciu posypuję rukolą i świeżo mielonym pieprzem. Polewam odrobiną oliwy z oliwek i gęstym aromatycznym octem balsamicznym
  • Pycha!

📋 Notatki

Jeśli posiadacie maszynę do pieczenia chleba to tu sprawdzi się idealnie. Ciasto zrobi się samo:) Zachować kolejność wkładania składników, woda, sól, oliwa, mąka, drożdże i cukier. Nastawiam na program do "ciast rosnących" i po ok. 1 ½ godziny ciasto jest gotowe i wyrośnięte.
trójkąt pizzy z rukolą, tuńczykiem i czarnymi oliwkami
pizza z tuńczykiem

Więcej Przepisy na zapiekanki i pizze

  • tarta ze szpinakiem i lososiem
    Tarta ze szpinakiem i łososiem
  • zapiekanka z kurkami
    Zapiekanka z kurkami
  • pizza serowa z ziolami
    Pizza serowa z ziołami
  • tarta-z-karmelizowanym-czosnkiem
    Tarta z karmelizowanym czosnkiem

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. running blog napisał

    07 lutego, 2013 at 3:49 am

    Hi there, every time i used to check web site posts here in the early hours in the daylight, for
    the reason that i enjoy to learn more and more.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 lutego, 2013 at 9:48 am

      Thanks! That's very nice 🙂 I'll do my best to help anyone to find something new and delicious every time!

      Odpowiedz
  2. Mama Ksawerego napisał

    22 sierpnia, 2012 at 10:29 am

    Znakomita pizza! Nie ma takiej możliwości, żeby się nie udała. Robiłam kilka razy i zawsze smakuje tak samo pysznie. Dziękuję za przepis!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 sierpnia, 2012 at 10:55 am

      Dziękuję:) Dobre ciasto to 80% sukcesu!!! Cieszę się, że Wam też przypadło do gustu.
      Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required