Lubicie ciasta drożdżowe, jeśli tak to mam dla Was pyszny przepis na placek drożdżowy z pomarańczami. Bardzo łatwy przepis zaczerpnięty z książki Marka Łebkowskiego, choć odrobinę zmodyfikowany. Ciasto drożdżowe jeszcze surowe dzielimy na dwie części. Pomiędzy warstwy ciasta nakładamy gotowanymi w cukrze pomarańczami, można uprościć sobie sprawę i zamiast pomarańczy w syropie użyć gotowego dżemu. Namawiam do przygotowania pomarańczy własnoręcznie, będą o wiele lepsze! No chyba, że macie domowy dżem pomarańczowy. Placek został zjedzony bardzo szybko, bo jest naprawdę pyszny, a posmarowany dodatkową porcją dżemu pomarańczowego to już rozpusta 😉 Zachęcam do wypróbowania przepisu.
📖 Przepis
Placek drożdżowy z pomarańczami
Drożdżowe z ;pomarańczami, wspaniałe!
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 50 g świeżych drożdży
- 500 g maki pszennej
- 180 ml mleka
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 5 żółtek
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
Dodatkowo na przełożenie z pomarańczy
- 150 g cukru
- 4 średnie pomarańcze
- 100 g płatków migdałowych
- 1 średnie jajko
- cukier trzcinowy do posypania ciasta
🔪 Instrukcje
- Mleko podgrzać, dodać rozkruszone drożdże, 1 łyżkę cukru, 100 g mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kiedy rozczyn podwoi swoją objętość dodać go do żółtek.
- Do masy dodać również cukier waniliowy, szczyptę soli i mąkę wyrabiając na średnich obrotach ( końcówką z hakiem ) przez około 4 minuty, pod koniec dodać roztopione i przestudzone masło, wyrabiać jeszcze przez kilka minut, aby ciasto połączyło się z masłem. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Pomarańcze wyszorować, obrać ze skórki, skórkę z jednej pomarańczy zostawić i pokroić na cieniutkie paseczki. Obrane pomarańcze pokroić w plastry.
- Do rondelka wsypać cukier i 1 łyżkę wody, rondelek postawić na ogień, podgrzewać ciągle mieszając, kiedy cukier zacznie się rozgrzewać dodać pokrojone pomarańcze, gotować do momentu, aż syrop zgęstnieje, nie zapominajcie o mieszaniu! Syrop pomarańczowy powinien mieć konsystencję gęstego syropu, zdjąć z ognia, przestudzić.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
- Blachę do pieczenia o wymiarach 35 x 25 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto podzielić na dwie część. Dolną część rozwałkować, rozłożyć na spodzie blachy, na ciasto rozsmarować pomarańcze. Drugi kawałek ciasta również rozwałkować na wielkość blachy, przykryć nim pomarańcze. Wierzch placka posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać migdałami i cukrem trzcinowym.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 30 minut.
- Smacznego!
JUSTYNA napisał
Przepis na drożdżowe,jak najbardziej :)na pewno wykorzystam !!!
Anna napisał
Drożdżowego nigdy zbyt wiele 😉 Polecam!
napiecyku napisał
Ponieważ lubię drożdżowe, zaciekawiona zaglądam do Ciecie...ciasto wygląda apetycznie i bardzo światecznie. Pozdrawiam:)
Anna napisał
Ciasto drożdżowe z pomarańczami (z przepisu Marka Łebkowskiego) jest pyszne! i bardzo świąteczne:)))
Inspirowane Smakiem napisał
Smacznie wygląda. Brzmi jak bardzo dobre połączenie:)