• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciasta drożdżowe » Placek drożdżowy z pomarańczami

Placek drożdżowy z pomarańczami

Aktualizacja: 8 lip, 2020 · Opublikowany: 16 gru, 2013 · przez Anna · 5 komentarzy

Skocz do przepisu

Lubicie ciasta drożdżowe, jeśli tak to mam dla Was pyszny przepis na placek drożdżowy z pomarańczami. Bardzo łatwy przepis zaczerpnięty z książki Marka Łebkowskiego, choć odrobinę zmodyfikowany. Ciasto drożdżowe jeszcze surowe dzielimy na dwie części. Pomiędzy warstwy ciasta nakładamy gotowanymi w cukrze pomarańczami, można uprościć sobie sprawę i zamiast pomarańczy w syropie użyć gotowego dżemu. Namawiam do przygotowania pomarańczy własnoręcznie, będą o wiele lepsze! No chyba, że macie domowy dżem pomarańczowy. Placek został zjedzony bardzo szybko, bo jest naprawdę pyszny, a posmarowany dodatkową porcją dżemu pomarańczowego to już rozpusta 😉 Zachęcam do wypróbowania przepisu.

placek drozdzowy z pomaranczami
Print Pin
5 z 1 głosu

Placek drożdżowy z pomarańczami

Drożdżowe z ;pomarańczami, wspaniałe!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 1
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 1 hour 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 50 g świeżych drożdży
  • 500 g maki pszennej
  • 180 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo na przełożenie z pomarańczy

  • 150 g cukru
  • 4 średnie pomarańcze
  • 100 g płatków migdałowych
  • 1 średnie jajko
  • cukier trzcinowy do posypania ciasta
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mleko podgrzać, dodać rozkruszone drożdże, 1 łyżkę cukru, 100 g mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kiedy rozczyn podwoi swoją objętość dodać go do żółtek.
  • Do masy dodać również cukier waniliowy, szczyptę soli i mąkę wyrabiając na średnich obrotach ( końcówką z hakiem ) przez około 4 minuty, pod koniec dodać roztopione i przestudzone masło, wyrabiać jeszcze przez kilka minut, aby ciasto połączyło się z masłem. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Pomarańcze wyszorować, obrać ze skórki, skórkę z jednej pomarańczy zostawić i pokroić na cieniutkie paseczki. Obrane pomarańcze pokroić w plastry.
  • Do rondelka wsypać cukier i 1 łyżkę wody, rondelek postawić na ogień, podgrzewać ciągle mieszając, kiedy cukier zacznie się rozgrzewać dodać pokrojone pomarańcze, gotować do momentu, aż syrop zgęstnieje, nie zapominajcie o mieszaniu! Syrop pomarańczowy powinien mieć konsystencję gęstego syropu, zdjąć z ognia, przestudzić.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
  • Blachę do pieczenia o wymiarach 35 x 25 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto podzielić na dwie część. Dolną część rozwałkować, rozłożyć na spodzie blachy, na ciasto rozsmarować pomarańcze. Drugi kawałek ciasta również rozwałkować na wielkość blachy, przykryć nim pomarańcze. Wierzch placka posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać migdałami i cukrem trzcinowym.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 30 minut.
  • Smacznego!
placek drozdzowy z pomaranczami
placek drozdzowy z pomaranczami
« Pierniczki bezglutenowe
Chrupiące ciasteczka kokosowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. JUSTYNA napisał

    19 grudnia, 2013 at 3:10 pm

    Przepis na drożdżowe,jak najbardziej :)na pewno wykorzystam !!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 grudnia, 2013 at 9:02 pm

      Drożdżowego nigdy zbyt wiele 😉 Polecam!

      Odpowiedz
  2. napiecyku napisał

    17 grudnia, 2013 at 6:25 pm

    Ponieważ lubię drożdżowe, zaciekawiona zaglądam do Ciecie...ciasto wygląda apetycznie i bardzo światecznie. Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 grudnia, 2013 at 7:02 pm

      Ciasto drożdżowe z pomarańczami (z przepisu Marka Łebkowskiego) jest pyszne! i bardzo świąteczne:)))

      Odpowiedz
  3. Inspirowane Smakiem napisał

    16 grudnia, 2013 at 6:06 am

    Smacznie wygląda. Brzmi jak bardzo dobre połączenie:)

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}