Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Naleśniki i placki

Placki z kaszy jęczmiennej

Aktualizacja: 28 lip, 2020 · Opublikowany: 23 lis, 2012 · przez Anna · 3 komentarze

Skocz do przepisu

Placki z kaszy jęczmiennej z sosem grzybowym. Bardzo dobry, pożywny, zdrowy i szybki obiad. Kotlety z kaszy jęczmiennej są alternatywą dla klasycznie podawanej kaszy na "sypko". Kotlety przygotowane z dodatkiem ziół i sera są aromatyczne, chrupiące, a jednocześnie delikatne i miękkie w środku. Sos przygotowałam z prawdziwków, które jak dla mnie są jednymi z najlepszych i najbardziej aromatycznych grzybów. Uwielbiam ich zapach i smak, są wyjątkowe, ale jeśli nie macie grzybów leśnych przygotujcie sos z pieczarek będzie również bardzo dobry. Kotlety smakują bardzo dobrze nie tylko z sosem grzybowym, można podać do nich na przykład, ketchup lub sos tatarski. Polecam!

📖 Przepis

placki z kaszy jęczmiennej z sosem grzybowym
Print Pin
Bądź pierwszy!

Placki z kaszy jęczmiennej

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 2
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 40 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Na placki

  • 100 g kaszy jęczmiennej (gruba - perłowa)
  • ½ dużej cebuli
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • oregano (bazylia, natka pietruszki lub inne ulubione zioła)
  • 1 średnie jajko
  • 40 g tartego sera parmezan
  • olej do smażenia
  • bułka tarta

Na sos

  • 150 g grzybów (najlepiej leśnych świeżych lub mrożonych, ewentualnie pieczarki)
  • ½ dużej cebuli
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 3 ząbki czosnku
  • śmietana
  • olej i masło
  • rozmaryn
  • natka pietruszki
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Grzyby umyć, pokroić lub rozmrozić. Cebule pokroić na drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła. Wrzucić cebulę, podsmażyć. Następnie dodać posiekany czosnek, dodać grzyby. Smażyć przez chwilę na ostrym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień dodać przyprawy, dusić pod przykryciem około 10 minut. Można dodać odrobinę wody, jeśli sos będzie zbyt gęsty. Sos doprawić śmietaną i ziołami.
  • Kaszę ugotować, odcedzić (może być z obiadu z dnia poprzedniego). Do przestudzonej kaszy dodać jajko, starty ser, zioła. Całość dokładnie wymieszać doprawić do smaku.
  • Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodajcie odrobinę bułki tartej. Całość dokładnie wymieszać doprawić do smaku.
  • Smacznego!
Placki z kaszy jęczmiennej z sosem grzybowym i zieleniną
Placki z kaszy jęczmiennej

Więcej Przepisy na naleśniki i placki

  • Pancakes domowej roboty
    Domowe puszyste pancakes
  • crepes - nalesniki
    Francuskie naleśniki Crepes
  • nalesniki szpinakowe weganskie
    Naleśniki szpinakowe wegańskie
  • nalesniki pomaranczowe
    Naleśniki pomarańczowe

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. amgdalena napisał

    06 grudnia, 2012 at 9:42 pm

    Fantastyczny przepis. Smakuje wyśmienicie. Polecam z kurkami.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 grudnia, 2012 at 12:40 am

      Cudowne jest to, że w takich plackach można przemycić tyle zdrowych i wartościowych składników, szczególnie ważnych w okresie zimowym 🙂 no, a poza tym są bardzo smaczne! a z sosem kurkowym... masz rację, wyśmienite:)!

      Odpowiedz
  2. wege.qkiz.pl napisał

    25 listopada, 2012 at 6:07 pm

    ciekawy pomysł:) trzeba będzie kiedyś przetestować:)

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required