• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Naleśniki i placki » Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Aktualizacja: 6 lip, 2020 · Opublikowany: 13 lut, 2014 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Placki ziemniaczane to proste i szybkie danie i pewnie zapytacie, czy dietetyczne? Raczej nie, ale myślę, że od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe szaleństwo. Ciasto na placki przygotujecie w kilka minut, a smażenie na dwóch czy trzech patelniach, to też tylko chwilka.

Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🥣 Z czym podać
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnie jajko
  • 5 łyżek mąki
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka świeżego tymianku lub inne ulubione zioła
  • olej do smażenia

🔪 Instrukcje

  • Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tartce o małych oczkach. Do ziemniaków dodać mąkę, jajka, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, a następie dokładnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej, na gorący, dobrze rozgrzany nakładać porcję ciasta, wielkość dowolna, ja daję kopiastą łyżkę ciasta i dość cienko ją rozprowadzam, tworząc cienki placuszek.
  • Placki smażymy na średnim ogniu z dwóch strom do uzyskania złotego koloru.
  • Po usmażeniu wyjmujemy na papier do pieczenia, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące!
  • Smacznego!

🥣 Z czym podać

Placki ziemniaczane można podawać z przeróżnymi dodatkami, na przykład z sosem grzybowym, gulaszem, kwaśną lub słodka śmietaną, cukrem czy dżemem. Trzeba pamiętać, że chcąc podać placki ze słodkimi dodatkami należy pominąć w przepisie czosnek i cebulę. W naszym domu królują placki z dużą ilością czosnku, mnóstwem ziół, a najlepsze są cieniutkie, mocno przypieczone i chrupiąc!

📖 Przepis

Placki ziemniaczane
Print Pin
5 z 1 głosu

Placki ziemniaczane

Klasyczne placki ziemniaczane!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 35 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnie jajko
  • 5 łyżek mąki
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka świeżego tymianku lub inne ulubione zioła
  • olej do smażenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tartce o małych oczkach. Do ziemniaków dodać mąkę, jajka, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, a następie dokładnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej, na gorący, dobrze rozgrzany nakładać porcję ciasta, wielkość dowolna, ja daję kopiastą łyżkę ciasta i dość cienko ją rozprowadzam, tworząc cienki placuszek.
  • Placki smażymy na średnim ogniu z dwóch strom do uzyskania złotego koloru.
  • Po usmażeniu wyjmujemy na papier do pieczenia, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące!
  • Smacznego!

📋 Notatki

Placki, które będą podawane na słodko, pomińcie czosnek i cebulę.
Placki ziemniaczane
 
placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane
« Oliwne ciasto czekoladowe
Chałka »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Zofia Polkowska napisał

    27 lutego, 2014 at 8:12 pm

    Mogę jeść codziennie.Uwielbiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 marca, 2014 at 12:59 am

      Pyszne i chrupiące... ja też je bardzo lubię 🙂

      Odpowiedz
  2. Sprawdzona Kuchnia napisał

    20 lutego, 2014 at 8:55 pm

    Witaj w klubie 🙂

    Odpowiedz
  3. Jerzy Wysocki napisał

    20 lutego, 2014 at 3:29 pm

    moje ulubione

    Odpowiedz
  4. Sprawdzona Kuchnia napisał

    14 lutego, 2014 at 7:01 pm

    Zajadamy się 🙂

    Odpowiedz
  5. RobeRt Zerkowski napisał

    14 lutego, 2014 at 5:00 pm

    Placki, placuszki, ziemniaczanki MNIAM !

    Odpowiedz
  6. JUSTYNA napisał

    13 lutego, 2014 at 3:39 pm

    Mniammm 🙂 u mnie gościły w minionym tygodniu na kolację...a co mogę dodać,to najlepsze chyba są z młodych ziemniaczków!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 lutego, 2014 at 6:28 pm

      Placki ziemniaczane dobre ze wszystkim i o każdej porze! oczywiście zgadzam się, że najlepsze z młodych ziemniaków:)

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →