• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Naleśniki i placki » Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Aktualizacja: 6 lip, 2020 · Opublikowany: 13 lut, 2014 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Placki ziemniaczane to proste i szybkie danie i pewnie zapytacie, czy dietetyczne? Raczej nie, ale myślę, że od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe szaleństwo. Ciasto na placki przygotujecie w kilka minut, a smażenie na dwóch czy trzech patelniach, to też tylko chwilka.

Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🥣 Z czym podać
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnie jajko
  • 5 łyżek mąki
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka świeżego tymianku lub inne ulubione zioła
  • olej do smażenia

🔪 Instrukcje

  • Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tartce o małych oczkach. Do ziemniaków dodać mąkę, jajka, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, a następie dokładnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej, na gorący, dobrze rozgrzany nakładać porcję ciasta, wielkość dowolna, ja daję kopiastą łyżkę ciasta i dość cienko ją rozprowadzam, tworząc cienki placuszek.
  • Placki smażymy na średnim ogniu z dwóch strom do uzyskania złotego koloru.
  • Po usmażeniu wyjmujemy na papier do pieczenia, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące!
  • Smacznego!

🥣 Z czym podać

Placki ziemniaczane można podawać z przeróżnymi dodatkami, na przykład z sosem grzybowym, gulaszem, kwaśną lub słodka śmietaną, cukrem czy dżemem. Trzeba pamiętać, że chcąc podać placki ze słodkimi dodatkami należy pominąć w przepisie czosnek i cebulę. W naszym domu królują placki z dużą ilością czosnku, mnóstwem ziół, a najlepsze są cieniutkie, mocno przypieczone i chrupiąc!

📖 Przepis

Placki ziemniaczane
Print Pin
5 z 1 głosu

Placki ziemniaczane

Klasyczne placki ziemniaczane!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 35 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnie jajko
  • 5 łyżek mąki
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka świeżego tymianku lub inne ulubione zioła
  • olej do smażenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tartce o małych oczkach. Do ziemniaków dodać mąkę, jajka, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, a następie dokładnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej, na gorący, dobrze rozgrzany nakładać porcję ciasta, wielkość dowolna, ja daję kopiastą łyżkę ciasta i dość cienko ją rozprowadzam, tworząc cienki placuszek.
  • Placki smażymy na średnim ogniu z dwóch strom do uzyskania złotego koloru.
  • Po usmażeniu wyjmujemy na papier do pieczenia, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące!
  • Smacznego!

📋 Notatki

Placki, które będą podawane na słodko, pomińcie czosnek i cebulę.
Placki ziemniaczane
 
placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane
« Oliwne ciasto czekoladowe
Chałka »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Zofia Polkowska napisał

    27 lutego, 2014 at 8:12 pm

    Mogę jeść codziennie.Uwielbiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 marca, 2014 at 12:59 am

      Pyszne i chrupiące... ja też je bardzo lubię 🙂

      Odpowiedz
  2. Sprawdzona Kuchnia napisał

    20 lutego, 2014 at 8:55 pm

    Witaj w klubie 🙂

    Odpowiedz
  3. Jerzy Wysocki napisał

    20 lutego, 2014 at 3:29 pm

    moje ulubione

    Odpowiedz
  4. Sprawdzona Kuchnia napisał

    14 lutego, 2014 at 7:01 pm

    Zajadamy się 🙂

    Odpowiedz
  5. RobeRt Zerkowski napisał

    14 lutego, 2014 at 5:00 pm

    Placki, placuszki, ziemniaczanki MNIAM !

    Odpowiedz
  6. JUSTYNA napisał

    13 lutego, 2014 at 3:39 pm

    Mniammm 🙂 u mnie gościły w minionym tygodniu na kolację...a co mogę dodać,to najlepsze chyba są z młodych ziemniaczków!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 lutego, 2014 at 6:28 pm

      Placki ziemniaczane dobre ze wszystkim i o każdej porze! oczywiście zgadzam się, że najlepsze z młodych ziemniaków:)

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}