• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Lody i desery » Praline semifreddo

Praline semifreddo

Aktualizacja: 14 lip, 2020 · Opublikowany: 5 sie, 2013 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Praline semifreddo, to lody, które nigdy do końca nie zamarzają, natomiast praline, to blanszowane migdały przyrumienione na patelni i skąpane w karmelu. Po wystygnięciu praline kruszymy na drobne kawałki i dodajemy do masy lodowej. Lody są boskie, niesłychanie delikatne, puchowe, a ich smak, to rozkosz. Śmietankowo-karmelowy smak lodów przeplata się z kawałkami chrupiących karmelowych orzechów. Nabierasz łyżeczkę, później kolejną i, kolejną i tak aż do końca.

praline semifreddo
Praline semifreddo
praline semifreddo
Print Pin
5 z 1 głosu

Praline semifreddo

Włoskie lody o smaku śmietankowo-karmelowym.
Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Desery
Porcji 6
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 5 minutes
Całkowity czas 15 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 150 g blanszowanych migdałów
  • 100 g drobnego cukru (do praline)
  • 50 g drobnego cukru (do ubijania żółtek)
  • 600 ml gęstej śmietany (do ubijania 36 %)
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki likieru Amaretto lub brandy
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Żeby zrobić praline (nie mylić z pralinkami), należy migdały uprażyć na suchej patelni, do momentu, kiedy nabiorą lekko karmelowego koloru.
  • Do rondelka wsypać 100 g cukru wstawić na średni ogień, ciągle mieszając rozpuścić do bursztynowego koloru. Rondelek zdjąć z ognia i natychmiast dodać uprażone migdały.
  • Blachę do pieczenia wcześniej wysmarować tłuszczem, wylać na nią pralinę, wyrównać i pozostawić od całkowitego wystygnięcia. Kiedy masa wystygnie, połamać ją i wrzucić do miksera, zmiksować na drobne kawałki, można zrobić to również ręcznie, rozgniatając pałką.
  • Oddzielić białka od żółtek.
  • Białka ubić na sztywną pianę. W innym naczyniu ubić śmietanę. Żółtka z połową cukru utrzeć na jasną masę.
  • Do miski ze śmietaną dodać utarte żółtka, całość zmiksować, następnie dodać ubite białka delikatnie wymieszać, najlepiej dużą łyżką. Na koniec dodać likier i praline, wymieszać.
  • Pojemniki o pojemności około 200 ml wyłożyć folią aluminiową tak, aby nadmiar wystawał poza brzegi naczynia.
  • Masą wypełnić pojemniczki, wyrównać wierzch, a następnie przykryć szczelnie folią spożywczą.
  • Wstawić do zamrażalnika na przynajmniej 12 godzin.
  • By wyjąc lody z foremek należy zostawić je na 5 minut w temperaturze pokojowej, następnie wyjąć, chwytając za folię aluminiową, przełożyć na talerz "do góry nogami", zdjąć folię.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Gotową masę można wylać do płaskiego niezbyt wysokiego naczynia, wyłożonego folią aluminiową (ułatwi wyjmowanie). Praline semifreddo podajemy raczej pokrojone, nie używamy do tego łyżki do lodów, choć jeśli chcecie, to co tam, można podać w takiej formie jak Wam wygodnie. Smacznego!
  • praline semifreddo
  • praline semifreddo
Praline semifreddo
« Jagodzianki z borówkami
Kawa frappe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Anita napisał

    06 sierpnia, 2013 at 11:08 am

    Jakie pyszne i pięknie podane:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 sierpnia, 2013 at 4:29 pm

      Bardzo dziękuje:) Lody polecam są bajeczne:))) Pozdrowienia

      Odpowiedz
  2. amgdalena napisał

    05 sierpnia, 2013 at 10:17 am

    Oh! to jest czysta rozpusta dla podniebienia! Przepiękne, przepyszne, zwłaszcza jak ktoś tak kocha migdały jak ja ! Oczywiście na listę do zrobienia jeszcze w tym tygodniu !

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 sierpnia, 2013 at 10:19 am

      Tak, tak ... rozpusta:))) i to taka pyszna!!! Pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}