• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Serniki » Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

Aktualizacja: 14 lip, 2020 · Opublikowany: 24 cze, 2013 · przez Anna · 5 komentarzy

Skocz do przepisu

Macie ochotę na coś pysznego, może sernik na zimno? Pogoda tropikalna za oknem i z pewnością nikt z Was nie chce spędzać wiele czasu w kuchni piekąc ciasta. W tej wersji wystarczy zmieszać składniki wstawić do lodówki, a po chwili chłodzenia można rozkoszować się smakiem pysznego sernika. Konsystencja jest idealna, delikatna i kremowa i nie przypomina on  serników z serka homogenizowanego z dużą ilością żelatyny lub galaretki. Ten sernik  jest bardziej jak mus delikatny i rozpływający się w ustach, polecam!

Print Pin
5 z 1 głosu

Sernik na zimno z truskawkami

Lekki serniczek na zimno.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 15 minutes
Całkowity czas 15 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 10 sztuk podłużnych biszkoptów
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany 30 lub 30 %
  • 5 łyżek łyżek fruktozy (lub cukier, którego potrzeba odrobinę więcej)
  • 3 łyżki żelatyny
  • skórka otarta z ½ cytryny i sok z niej
  • około szklanki dojrzałych truskawek
  • 1 galaretka malinowa lub truskawkowa
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę rozprowadzić w odrobinie gorącej wody, pozostawić do przestygnięcia.
  • Truskawki umyć i pokroić na cienkie plasterki.
  • Serek mascarpone włożyć do dużej miski, utrzeć z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Następnie do masy wlać żelatynę, dokładnie zmiksować dodać ubitą śmietanę wszystko razem dokładnie połączyć.
  • Na dno tortownicy z odpinaną obręczą ( moja miała 18 cm średnicy, sernik wychodzi w niej dość wysoki, oczywiście możecie użyć większej :)) ułożyć biszkopty wylać na nie połowę masy serowej.
  • Na masie serowej ułożyć warstwę pokrojonych truskawek, przykryć pozostałą częścią sera, wyrównać powierzchnię. Na wierzch sernika ułożyć plasterki truskawek, delikatnie je wciskając w masę.
  • Tortownicę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. W tym czasie przygotować galaretkę, zmniejszając ilość wody z 500 ml do 400 ml, wystudzić. Po godzinie wylać zimną galaretkę na wierzch sernika, przykryć folią spożywczą, sernik schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce.
  • Przed podaniem odciąć brzegi sernika do formy nożem, odpiąć obręcz, pokroić na porcje. Smacznego!

📋 Notatki

Sernik przechowujemy w lodówce, wyjmujemy z niej tuż przed podaniem:)
sernik na zimno z truskawkami
Sernik na zimno z truskawkami
sernik na zimno z truskawkami
Sernik na zimno z truskawkami
« Pizza z cukinią i szparagami
Ruskie pierogi z majerankiem »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Patka napisał

    09 stycznia, 2014 at 5:25 pm

    mozna zamiast serka mascarpone uzyć sera białego z wiaderka ?

    Odpowiedz
  2. Patka napisał

    09 stycznia, 2014 at 5:20 pm

    a czym mozna zastąpić serek mascarpone ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 stycznia, 2014 at 5:27 pm

      Oczywiście można, ważne aby był gładki bez grude. Pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. gin napisał

    24 czerwca, 2013 at 7:42 pm

    Zachwycający 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 czerwca, 2013 at 10:47 pm

      Polecam, smak przetestowałam na wielu osobach i bardzo wszystkim smakowało :))) pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}