• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Serniki » Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

Aktualizacja: 14 lip, 2020 · Opublikowany: 24 cze, 2013 · przez Anna · 5 komentarzy

Skocz do przepisu

Macie ochotę na coś pysznego, może sernik na zimno? Pogoda tropikalna za oknem i z pewnością nikt z Was nie chce spędzać wiele czasu w kuchni piekąc ciasta. W tej wersji wystarczy zmieszać składniki wstawić do lodówki, a po chwili chłodzenia można rozkoszować się smakiem pysznego sernika. Konsystencja jest idealna, delikatna i kremowa i nie przypomina on  serników z serka homogenizowanego z dużą ilością żelatyny lub galaretki. Ten sernik  jest bardziej jak mus delikatny i rozpływający się w ustach, polecam!

Print Pin
5 z 1 głosu

Sernik na zimno z truskawkami

Lekki serniczek na zimno.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 15 minutes
Całkowity czas 15 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 10 sztuk podłużnych biszkoptów
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany 30 lub 30 %
  • 5 łyżek łyżek fruktozy (lub cukier, którego potrzeba odrobinę więcej)
  • 3 łyżki żelatyny
  • skórka otarta z ½ cytryny i sok z niej
  • około szklanki dojrzałych truskawek
  • 1 galaretka malinowa lub truskawkowa
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę rozprowadzić w odrobinie gorącej wody, pozostawić do przestygnięcia.
  • Truskawki umyć i pokroić na cienkie plasterki.
  • Serek mascarpone włożyć do dużej miski, utrzeć z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Następnie do masy wlać żelatynę, dokładnie zmiksować dodać ubitą śmietanę wszystko razem dokładnie połączyć.
  • Na dno tortownicy z odpinaną obręczą ( moja miała 18 cm średnicy, sernik wychodzi w niej dość wysoki, oczywiście możecie użyć większej :)) ułożyć biszkopty wylać na nie połowę masy serowej.
  • Na masie serowej ułożyć warstwę pokrojonych truskawek, przykryć pozostałą częścią sera, wyrównać powierzchnię. Na wierzch sernika ułożyć plasterki truskawek, delikatnie je wciskając w masę.
  • Tortownicę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. W tym czasie przygotować galaretkę, zmniejszając ilość wody z 500 ml do 400 ml, wystudzić. Po godzinie wylać zimną galaretkę na wierzch sernika, przykryć folią spożywczą, sernik schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce.
  • Przed podaniem odciąć brzegi sernika do formy nożem, odpiąć obręcz, pokroić na porcje. Smacznego!

📋 Notatki

Sernik przechowujemy w lodówce, wyjmujemy z niej tuż przed podaniem:)
sernik na zimno z truskawkami
Sernik na zimno z truskawkami
sernik na zimno z truskawkami
Sernik na zimno z truskawkami
« Pizza z cukinią i szparagami
Ruskie pierogi z majerankiem »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Patka napisał

    09 stycznia, 2014 at 5:25 pm

    mozna zamiast serka mascarpone uzyć sera białego z wiaderka ?

    Odpowiedz
  2. Patka napisał

    09 stycznia, 2014 at 5:20 pm

    a czym mozna zastąpić serek mascarpone ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 stycznia, 2014 at 5:27 pm

      Oczywiście można, ważne aby był gładki bez grude. Pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. gin napisał

    24 czerwca, 2013 at 7:42 pm

    Zachwycający 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 czerwca, 2013 at 10:47 pm

      Polecam, smak przetestowałam na wielu osobach i bardzo wszystkim smakowało :))) pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →