Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Serniki

Sernik nowojorski

Aktualizacja: 16 lip, 2020 · Opublikowany: 25 kwi, 2013 · przez Anna · 3 komentarze

Skocz do przepisu

Sernik nowojorski kremowy, wilgotny, ciężki i bardzo smaczny wypiek zupełnie inny od naszego polskiego klasycznego sernika. W wersji, jaką znalazłam na stronie bbc, sernik polany jest polewą ze śmietany ja zrobiłam lemon curd, który idealnie pasuje do delikatnie cytrynowego smaku sernika. Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie trwa tylko chwilkę, chyba najtrudniejsze jest czekanie na schłodzenie się sernika:) Do znudzenia będę przypominała zasadę, która mówi! Jeśli chcesz upiec sernik, wyjmij wszystkie składnik potrzebne do jego przygotowania z lodówki kilka godzin przed jego przygotowaniem! Składniki na sernik zawsze muszą mieć temperaturę pokojową, to gwarantuje udany wypiek.

sernik nowojorski
Sernik nowojorski

Jeśli do tej pory nie mieliście okazji spróbować takiej wersji sernikowego przysmaku, to gorąco polecam!

📖 Przepis

sernik nowojorski
Print Pin
5 z 1 głosu

Sernik nowojorski

Kremowy i gładki jeden z najbadrdziej znanych serników.
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 50 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 10 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Na spód

  • 160 g ciastek digestive
  • 80 g masła
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
  • 4 łyżki płatków migdałowych (opcjonalnie)

Na masę serową

  • 900 g twarogu trzykrotnie zmielonego (użyłam tłustego)
  • 3 sztuki jajek (duże)
  • 1 sztuka żółtko
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 240 g drobnego cukru

Lemon curd

  • skórka otarta z 3 cytryn i sok z nich
  • 2 sztuki jajek (duże)
  • 2 sztuki żółtko
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ciastka pokruszyć w blenderze lub w misce przy użyciu pałki, dodać do nich roztopione masło, płatki migdałowe i wiórki kokosowe, wymieszać, wysypać do tortownicy o średnicy 23 cm, równomiernie rozłożyć, docisnąć do dna. Tortownicę wstawić do lodówki na przynajmniej 15 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misce miksera i zmiksować na gładka masę, ale nie ubijajcie masy serowej, wystarczy żeby składniki się połączyły, zbyt długie ubijanie masy spowoduje napowietrzenie jej co sprawi, że sernik podczas pieczenia bardzo urośnie, a następnie opadnie.
  • Tortownicę owinąć w folię aluminiową bardzo szczelnie, kilka razy lub użyć rękawa foliowego do pieczenia, rozcięłam jeden bok rękawa, podłożyłam folię pod spód formy pozostałą część folii wywinęłam na brzegi tortownicy, całość obwiązałam sznurkiem. Do przygotowanej tortownicy wlać masę serową.
  • W czajniku zagotować wodę, gorącą wodę wlać do większego niż tortownica naczynia żaroodpornego, a do naczynia z wodą wstawić formę z sernikiem, woda powinna sięgać do połowy wysokości formy.
  • Wstawić sernik do piekarnika i piec przez 10 minut w temperaturze 180 st C, a następnie zmniejszyć do 110 st C i piec jeszcze przez około 40 minut. Opcja grzałek, góra - dół.
  • Sernik jest gotowy, kiedy jego powierzchnia jest ścięta, sprawdzany delikatnie palcem lub patyczkiem, na serniku utworzy się sprężysta skorupka. Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na godzinę, aby tam przestygł.
  • Następnie wyjąć i całkowicie wystudzić w formie.
  • Przygotować krem.
  • W garnuszku z grubym dnem umieścić wszystkie składniki, poza masłem. Całość zagotować ciągle mieszając. Krem gotować jeszcze przez 2 minuty nie przerywając mieszania. Zdjąć z ognia, jeśli podczas gotowania zrobiły się grudki należy krem przetrzeć przez sitko lub zmiksować na gładka masę w blenderze.
  • Krem ponownie umieścić w garnku, dodać masło i gotować jeszcze przez 2 - 3 minuty. Zdjąć z ogni ostudzić.
  • Zimny sernik wyjąć z formy i udekorować jego wierzch kremem. Sernik wstawić do lodówki na całą noc, tam też przechowujemy go pod przykryciem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Lemon cudr można przechowywać około 7 dni w lodówce, zamknięty w słoiczku.
Możecie użyć gotowego lemon curd ze sklepu.
sernik nowojorski
Sernik nowojorski
sernik nowojorski
Sernik nowojorski

Więcej Przepisy na serniki

  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
    Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • sernik czekoladowo-kokosowy
    Sernik czekoladowo-kokosowy
  • serniczek migdalowy
    Serniczek migdałowy
  • sernik z czekolada i bananami
    Sernik z czekoladą i bananami

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Aga napisał

    04 września, 2014 at 4:16 pm

    Czy 110*C to nie za niska temp ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 września, 2014 at 8:55 pm

      W przypadku sernika nowojorskiego temperatura pieczenia jest niska, dzięki temu sernik jest jasny i wilgotny. Tak powinno być 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. gin napisał

    27 kwietnia, 2013 at 7:29 pm

    Uwielbiam ten typ serników, pyszności 🙂

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.