Sernik nowojorski kremowy, wilgotny, ciężki i bardzo smaczny wypiek zupełnie inny od naszego polskiego klasycznego sernika. W wersji, jaką znalazłam na stronie bbc, sernik polany jest polewą ze śmietany ja zrobiłam lemon curd, który idealnie pasuje do delikatnie cytrynowego smaku sernika. Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie trwa tylko chwilkę, chyba najtrudniejsze jest czekanie na schłodzenie się sernika:) Do znudzenia będę przypominała zasadę, która mówi! Jeśli chcesz upiec sernik, wyjmij wszystkie składnik potrzebne do jego przygotowania z lodówki kilka godzin przed jego przygotowaniem! Składniki na sernik zawsze muszą mieć temperaturę pokojową, to gwarantuje udany wypiek.
Jeśli do tej pory nie mieliście okazji spróbować takiej wersji sernikowego przysmaku, to gorąco polecam!
📖 Przepis
Sernik nowojorski
🥘 Składniki
Na spód
- 160 g ciastek digestive
- 80 g masła
- 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
- 4 łyżki płatków migdałowych (opcjonalnie)
Na masę serową
- 900 g twarogu trzykrotnie zmielonego (użyłam tłustego)
- 3 sztuki jajek (duże)
- 1 sztuka żółtko
- 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18 %
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 skórka otarta z jednej cytryny
- 1 ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki mąki pszennej
- 240 g drobnego cukru
Lemon curd
- skórka otarta z 3 cytryn i sok z nich
- 2 sztuki jajek (duże)
- 2 sztuki żółtko
- 200 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła
🔪 Instrukcje
- Ciastka pokruszyć w blenderze lub w misce przy użyciu pałki, dodać do nich roztopione masło, płatki migdałowe i wiórki kokosowe, wymieszać, wysypać do tortownicy o średnicy 23 cm, równomiernie rozłożyć, docisnąć do dna. Tortownicę wstawić do lodówki na przynajmniej 15 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misce miksera i zmiksować na gładka masę, ale nie ubijajcie masy serowej, wystarczy żeby składniki się połączyły, zbyt długie ubijanie masy spowoduje napowietrzenie jej co sprawi, że sernik podczas pieczenia bardzo urośnie, a następnie opadnie.
- Tortownicę owinąć w folię aluminiową bardzo szczelnie, kilka razy lub użyć rękawa foliowego do pieczenia, rozcięłam jeden bok rękawa, podłożyłam folię pod spód formy pozostałą część folii wywinęłam na brzegi tortownicy, całość obwiązałam sznurkiem. Do przygotowanej tortownicy wlać masę serową.
- W czajniku zagotować wodę, gorącą wodę wlać do większego niż tortownica naczynia żaroodpornego, a do naczynia z wodą wstawić formę z sernikiem, woda powinna sięgać do połowy wysokości formy.
- Wstawić sernik do piekarnika i piec przez 10 minut w temperaturze 180 st C, a następnie zmniejszyć do 110 st C i piec jeszcze przez około 40 minut. Opcja grzałek, góra - dół.
- Sernik jest gotowy, kiedy jego powierzchnia jest ścięta, sprawdzany delikatnie palcem lub patyczkiem, na serniku utworzy się sprężysta skorupka. Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na godzinę, aby tam przestygł.
- Następnie wyjąć i całkowicie wystudzić w formie.
- Przygotować krem.
- W garnuszku z grubym dnem umieścić wszystkie składniki, poza masłem. Całość zagotować ciągle mieszając. Krem gotować jeszcze przez 2 minuty nie przerywając mieszania. Zdjąć z ognia, jeśli podczas gotowania zrobiły się grudki należy krem przetrzeć przez sitko lub zmiksować na gładka masę w blenderze.
- Krem ponownie umieścić w garnku, dodać masło i gotować jeszcze przez 2 - 3 minuty. Zdjąć z ogni ostudzić.
- Zimny sernik wyjąć z formy i udekorować jego wierzch kremem. Sernik wstawić do lodówki na całą noc, tam też przechowujemy go pod przykryciem.
- Smacznego!
Aga napisał
Czy 110*C to nie za niska temp ?
Anna napisał
W przypadku sernika nowojorskiego temperatura pieczenia jest niska, dzięki temu sernik jest jasny i wilgotny. Tak powinno być 🙂 Pozdrawiam
gin napisał
Uwielbiam ten typ serników, pyszności 🙂