Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Serniki

Sernik z truskawkami

Aktualizacja: 23 sty, 2019 · Opublikowany: 14 kwi, 2014 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Sernik z truskawkami jest moją propozycją dla Was na Wielkanocny stół, smaczny, prosty i elegancki. Masa serowa jest dość ciężka i kremowa, ale bardzo smaczna o lekko waniliowym smaku z pysznym wykończeniem z masy kajmakowej i truskawek. Bazę sernikową można upiec dzień wcześniej, a wykończenie zostawić na chwilę przed podaniem zajmuje, to dosłownie chwilkę. Dekoracją, ale i smakiem są tutaj świeże i bardzo dojrzałe truskawki, a fantastycznym akcentem podkreślającym ich smak jest świeża mięta. Te maleńkie listeczki dodają całości uroku, ale też niesamowitego smaku! Sernik z truskawkami będzie idealnym deserem po Wielkanocnym pysznym obiedzie 🙂 Podane składniki wystarczą na przygotowanie maleńkiego serniczka, więc jeśli macie gości do poczęstowania lepiej przygotujcie go z podwójnej porcji! Smacznego! Ach! Poniższy sernik został udekorowany również kwiatami mniszka, są one jadalne, ale należy wybierać do tego bardzo młode kwiatki, a najlepiej oderwać z nich zieloną spodnią część kwiatu, która może być gorzka.

Pomysł na wykończenie i dekoracja sernika to praca moich córek:)

📖 Przepis

Print Pin
5 z 1 głosu

Sernik z truskawkami

Pyszny sernik!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 10
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina
Całkowity czas 1 godzina godzina 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g twarogu półtłustego - mielonego
  • 3 małe jajka
  • 50 g miękkiego masła
  • 140 g cukru pudru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka krojonych truskawek
  • listki mięty (do dekoracji)
  • 7 łyżek kremu kajmakowego (z puszki + 2 łyżki masła)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki na sernik muszą mieć temperaturę pokojową!
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
  • Miękkie masło ucieramy w misce z dodatkiem cukru na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku dokładnie miksując po każdym dodanym. Dodajemy ekstrakt waniliowy i przesiane mąki, miksujemy do połączenia.
  • Dno tortownicy o średnicy 18 cm, wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę serową, wyrównujemy wierzch, wstawiamy sernik do nagrzanego piekarnika jednocześnie zmniejszając temperaturę do 150 st C, opcja górnej i dolnej grzałki. Sernik pieczemy przez 1 godzinę.
  • Po upieczeniu uchylamy piekarnik, pozostawiamy w nim sernik do całkowitego wystudzenia, po wystudzeniu dobrze jest schłodzić sernik przed podaniem, najlepiej przez noc.
  • Tuż przed podaniem: w rondelku lub na patelni rozgrzać dwie łyżki masła i masę kajmakową. Nożem delikatnie odciąć sernik od brzegów tortownicy, wyjąć go z formy, ułożyć na patrze.
  • Wierzch sernika udekorować masą, ułożyć krojone truskawki i listki mięty i ewentualne jadalne kwiaty.
  • Smacznego!
sernik z truskawkami

Więcej Przepisy na serniki

  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
    Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • sernik czekoladowo-kokosowy
    Sernik czekoladowo-kokosowy
  • serniczek migdalowy
    Serniczek migdałowy
  • sernik z czekolada i bananami
    Sernik z czekoladą i bananami

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. JUSTYNA napisał

    15 maja, 2014 at 2:16 pm

    Pięknie wygląda 🙂 truskaweczki już się zaczynają także przepis na teraz...!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 maja, 2014 at 2:26 pm

      Oby nasze Polskie truskaweczki były jak najszybciej, a serniczek z nimi będzie wyborny!

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.