Sernik z truskawkami jest moją propozycją dla Was na Wielkanocny stół, smaczny, prosty i elegancki. Masa serowa jest dość ciężka i kremowa, ale bardzo smaczna o lekko waniliowym smaku z pysznym wykończeniem z masy kajmakowej i truskawek. Bazę sernikową można upiec dzień wcześniej, a wykończenie zostawić na chwilę przed podaniem zajmuje, to dosłownie chwilkę. Dekoracją, ale i smakiem są tutaj świeże i bardzo dojrzałe truskawki, a fantastycznym akcentem podkreślającym ich smak jest świeża mięta. Te maleńkie listeczki dodają całości uroku, ale też niesamowitego smaku! Sernik z truskawkami będzie idealnym deserem po Wielkanocnym pysznym obiedzie 🙂 Podane składniki wystarczą na przygotowanie maleńkiego serniczka, więc jeśli macie gości do poczęstowania lepiej przygotujcie go z podwójnej porcji! Smacznego! Ach! Poniższy sernik został udekorowany również kwiatami mniszka, są one jadalne, ale należy wybierać do tego bardzo młode kwiatki, a najlepiej oderwać z nich zieloną spodnią część kwiatu, która może być gorzka.
Pomysł na wykończenie i dekoracja sernika to praca moich córek:)
📖 Przepis
Sernik z truskawkami
🥘 Składniki
- 500 g twarogu półtłustego - mielonego
- 3 małe jajka
- 50 g miękkiego masła
- 140 g cukru pudru
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka krojonych truskawek
- listki mięty (do dekoracji)
- 7 łyżek kremu kajmakowego (z puszki + 2 łyżki masła)
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki na sernik muszą mieć temperaturę pokojową!
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
- Miękkie masło ucieramy w misce z dodatkiem cukru na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku dokładnie miksując po każdym dodanym. Dodajemy ekstrakt waniliowy i przesiane mąki, miksujemy do połączenia.
- Dno tortownicy o średnicy 18 cm, wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę serową, wyrównujemy wierzch, wstawiamy sernik do nagrzanego piekarnika jednocześnie zmniejszając temperaturę do 150 st C, opcja górnej i dolnej grzałki. Sernik pieczemy przez 1 godzinę.
- Po upieczeniu uchylamy piekarnik, pozostawiamy w nim sernik do całkowitego wystudzenia, po wystudzeniu dobrze jest schłodzić sernik przed podaniem, najlepiej przez noc.
- Tuż przed podaniem: w rondelku lub na patelni rozgrzać dwie łyżki masła i masę kajmakową. Nożem delikatnie odciąć sernik od brzegów tortownicy, wyjąć go z formy, ułożyć na patrze.
- Wierzch sernika udekorować masą, ułożyć krojone truskawki i listki mięty i ewentualne jadalne kwiaty.
- Smacznego!
JUSTYNA napisał
Pięknie wygląda 🙂 truskaweczki już się zaczynają także przepis na teraz...!!!
Anna napisał
Oby nasze Polskie truskaweczki były jak najszybciej, a serniczek z nimi będzie wyborny!