Sernik pachnący imbirem i ciemną czekoladą. Przepis na ten sernik powstał z braku ciastek "Digestive", które zazwyczaj wykorzystuję do zrobienia spodu sernika. Pomyślałam, jeśli ciastek brak, to trzeba upiec inne ciasto! Ale wpadłam na imbirowe ciasteczka w spiżarni i pomyślałam może, by tak imbir i ... ciemna czekolada! Sernik wizualnie niczego sobie, a smak? Bardzo ciekawy, cudownie kremowy środek z nutką imbiru, twardy imbirowo - czekoladowy spód i wierzch sernika pokryty pachnącą gorzką czekoladą. Orientalne połączenie smaków, pachnie tak pięknie, koniecznie spróbujcie.
📖 Przepis
Sernik z nutką imbirową
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
Składniki na spód:
- 110 g ciastek imbirowych
- 80 g ciemnej czekolady
- 50 g masła
Składniki na masę serową
- 400 g białego sera (śmietankowego, mielonego)
- 250 g serka mascarpone
- 40 g fruktozy lub innego cukru
- 2 średnie jajka
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 50 g ciemnej czekolady
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
🔪 Instrukcje
- Dno formy o średnicy 19 cm wyłożyć folią aluminiową, spiąć obręczą i nadmiar foli wywinąć na zewnątrz formy.
- Ciastka pokruszyć, masło i czekoladę rozgrzać w rondelku. Połączyć ciastka z masłem i czekoladą, wyłożyć dno formy dobrze dociskając masę. Wstawić na czas przygotowania masy serowej do zamrażalnika lub lodówki, aby spód stwardniał.
- Do miski włożyć twaróg, serek mascarpone, jajka śmietanę i fruktozę (cukier), wszystko wymieszać mikserem. Do masy dodać imbir, następnie mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko jeszcze raz wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 160°C. Przygotować naczynie żaroodporne w które nalejemy wody i wstawimy formę z ciastem.
- Wyjąć formę z przygotowanym spodem, wylać na niego masę serową. Na wierzch sernika posypujemy pokrojoną na drobne kawałki ciemną czekoladę.
- Formę z sernikiem przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do naczynia z wodą, całość ląduje w piekarniku na 75 minut.
- Po godzinie zdejmujemy folię i dopiekam ostatnie 15 minut bez niej.
- Po upieczeniu należy sernik zostawić w uchylonym piekarniku na około 15 minut aby przestygł, po tym czasie wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce, a następnie wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny a najlepiej na całą noc.
- Smacznego!
📋 Notatki
Podane porcje są na formę o średnicy 22 cm.
Justyna Siewiera napisał
🙂 COŚ DLA MNIE...serniczek pychotkaaaaa,chętnie wypróbuję przepis,tylko ze zwiększonymi proporcjami.
Anna napisał
Dziewczyny, gorąco polecam, sernik pyszny i banalnie prosty 🙂
Tyna napisał
Imbir, pycha! Sernik na pewno smakuje obłędnie:)