Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Sosy, dipy i pasty

Smalec wegetariański

Aktualizacja: 29 lip, 2020 · Opublikowany: 29 lis, 2013 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Smalec wegetariański, nazwa smalec, ma sugerować smak jaki posiada to smarowidło. Smalec smakuje wybornie i muszę przyznać, że bardzo podobnie do smalcu klasycznego przygotowanego ze słoniny. Choć niewątpliwie jest dużo zdrowszy, a właściwie powinnam powiedzieć, że jest zdrowy czego powiedzieć nie można o smalcu klasycznym. W dzisiejszej wersji smalcu dużo jest zrumienionej cebulki, jabłko, majeranek, orzechy nerkowca, biała fasola i ciecierzyca. Dziś upiekłam pyszny żytni chlebek i do tego smalec z ogórkami kiszonymi, pychota! Spróbujcie, bo jest naprawdę bardzo dobry i zdrowy, bez obaw można zaserwować taką kanapkę dziecku i osobie na diecie. Zapraszam!

📖 Przepis

Print Pin
5 z 2 głosów

Smalec wegetariański

Fantastyczny smalczyk roślinny.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 8 minuty minuty
Całkowity czas 18 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki suszonego majeranku
  • sól (do smaku)
  • pieprz
  • 4 łyżki siekanych orzechów nerkowca
  • 1 średnie kwaśne jabłko
  • 1 łyżka siekanej świeżej szałwii (opcjonalnie)
  • 100 g klarowanego masła
  • sok z cytryny do smaku
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Cebulę posiekać w kostkę. Jabłko zetrzeć na tartce o dużych oczkach.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, podsmażyć cebulkę do momentu, kiedy zacznie się rumienić, dodać do niej majeranek i jabłko, smażyć na wolnym ogniu 8 minut na koniec dodać szałwię.
  • Fasolę i ciecierzycę odsączyć na sicie, przełożyć do miski blendera, zmiksować na gładką masę. Do masy dodać przesmażoną cebulę jabłko, sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem i ewentualne jeszcze majerankiem.
  • Masło rozgrzać, dodać do masy, dokładnie wymieszać.
  • Smacznego!
smalec wegetarianski
smalec wegetarianski

Więcej Przepisy na sosy dipy i pasty

  • dżem z zielonych pomidorów na desce wokoło sery, winogrona i bagietka
    Dżem z zielonych pomidorów
  • powidła śliwkowe w białej miseczce z drewniana łyżką ustawione na desce
    Powidła śliwkowe
  • Ser paneer w sosie w miedzianych miseczkach w tle miseczka z ryżem
    Paneer tikka masala
  • przecier pomidorowy
    Przecier pomidorowy

Komentarze

    5 from 2 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Lidka napisał

    13 czerwca, 2020 at 11:48 am

    5 gwiazdek
    Pychotka 👌🏻

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 czerwca, 2020 at 4:26 pm

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  2. Gosia napisał

    02 listopada, 2015 at 5:20 pm

    Jakiej ciecierzycy pani uzyla ze ten smalec jest taki jasny ? moj smalczyk po zmieszaniu z ciecierzyca zrobil sie brazowy .Chciala bym uzyskac taki kolor jak na zdjeciu

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 listopada, 2015 at 6:03 pm

      Używam zwykłej ciecierzycy gotowanej lub z puszkii zawsze mam jasny kolor 🙂 a może Ty Gosiu dodałaś soczewicy zamiast ciecierzycy(cieciorki) i dlatego wychodzi ciemny ;)?

      Odpowiedz
  3. aga napisał

    03 grudnia, 2013 at 6:22 am

    co mozna dodac zamiast orzechow ? mamy alergika w domu

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 grudnia, 2013 at 8:46 am

      Orzechy można zupełnie pominąć. Można rownież dodać 2-3 śliwki suszone drobno pokrojone, podobno ze śliwką smaczyk smakuje świetnie:)

      Odpowiedz
  4. Krzych napisał

    29 listopada, 2013 at 1:08 pm

    W punkcie 3. brakuje słowa, sformułowanie "smażyć ją do momentu, kiedy zacznie się rumienić" dotyczy cebuli zapewne:)?

    fajna wariacja na temat nie do końca faktycznie zdrowego smarowidła.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 listopada, 2013 at 2:30 pm

      Oczywiście tak! no bo co poza cebulką mogłoby się rumienić, chyba w tej chwili tylko ja;) Przepraszam za niedopatrzenie 🙂 a "smalec" pyszny, polecam i pozdrawiam ciepło 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.