Soczewica z mlekiem kokosowym, to danie ostatnio bardzo często gości na naszym stole. Danie jest niesamowicie dobre, lekko słodki smak mleka kokosowego w połączeniu z imbirem, kminkiem i ostrością papryczki chilli, to raj dla podniebienia. Konsystencja tego dania przypomina gęstą zupę, najlepszym dodatkiem do soczewicy jest chlebek naan. Można podać dodatkowo pieczoną rybę lub krewetki. Dzięki takim dodatkom będzie to wspaniały pożywny posiłek w orientalnym stylu. Polecam!
📖 Przepis
Soczewica z mleku kokosowym
Fantastyczne proste danie w orientalnej nucie
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 1 puszka soczewicy (puszka 400 g)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżo tartego świeżego imbiru
- sól
- ½ łyżeczki sproszkowanego chilli lub według własnego smaku
- ½ puszki mleka kokosowego (= 200 ml)
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- zielona kolendra (opcjonalnie)
🔪 Instrukcje
- Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, powinna zmięknąć ale uważajcie aby się nie przypiekła, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty czosnek i starty imbir przesmażyć 20 sekund, zdjąć z ognia. Do garnka wlać soczewicę wraz z płynem.
- Dodać podsmażoną cebulę i czosnek, chilli, kminek i mleczko kokosowe, gotować około 15 minut do częściowego zredukowania płynu.
- Doprawić do smaku przyprawami, posypać świeżą kolendrą.
- Smacznego!
Comments
No Comments