Spring rolls, świeże, soczyste i wiosenne danie z mnóstwem kolorowych chrupiących dodatków. Głównym składnikiem jest grillowany łosoś i dużo warzyw dla dodania niepowtarzalnego charakteru proponuję dip z cebuli w czerwonym winie z dodatkiem dżemu malinowego. Pyszne danie na obiad lub popołudniową przekąskę, do szkoły lub na piknik. Spring rolls to pożywny posiłek zawinięty w papier ryżowy, kształtem przypominają nasze Polskie krokiety. Trzeba przyznać, że są delikatniejsze i bardziej dietetyczne od naleśnikowej wersji i co ważne są bez glutenu. Polecam!
📖 Przepis
Spring rolls z łososiem
Bardzo, bardzo dobre rollsy.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 300 g łososia
- 1 duża marchew
- kiełki lucerny lub inne ulubione
- rukola
- ½ pęczek zielonych szparagów
- liście botwinki
- 1 średnia czerwona papryka
- 1 opakowanie papieru ryżowego
- cytryna
- ocet balsamiczny
- pieprz (do smaku)
- 1 cebula (do smaku)
- cukier
- ocet winny
- 100 ml czerwonego wina
- 5 łyżek dżemu malinowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
🔪 Instrukcje
- Łososia umyć, osuszyć natrzeć skórką startą z ½ cytryny, solą, pieprzem i odrobina imbiru. Łososia grillujemy na patelni grillowej, po upieczeniu wyjąć na talerz, pozostawić do wystygnięcia, kiedy łosoś będzie już zimny porozrywać go na kawałki, polać octem balsamicznym, wymieszać.
- Marchew i paprykę pokroić w cienkie słupki. Szparagi umyć i oderwać zdrewniałe końce.
- W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i cukru, kiedy woda będzie wrzała wrzucić szparagi, gotować do 3 minut, odcedzić przelać zimną wodą, osuszyć, a następnie pokroić na 7 cm kawałki.
- Szparagi przyprawić solą i odrobiną soku z cytryny. Cebulę przekroić na pół, a następnie w cienkie piórka.
- Do rondelka wlać odrobinę oleju, rozgrzać, dodać cebulę, smażyć do miękkości.
- Następnie dodać cukier, przesmażyć do rozpuszczenia się cukru, dodać wino, gotować do zredukowania wina, około 7 minut, sos powinien zrobić się gęsty, następnie dodać dżem malinowy, chwilkę poddusić, zestawić z ognia, doprawić pieprzem. Do naczynia o średnicy odrobinę większej od papieru ryżowego wlać bardzo ciepłą wodę, dodać cukier i ocet winny, wymieszać.
- Papier ryżowy zanurzyć w wodzie na około 20 sekund, wyjąć i ułożyć na czystej suchej ściereczce, oczywiście, każdy papier moczymy osobno. Delikatnie zdjąć papier ryżowy ze ściereczki przenieść go na deskę do krojenia.
- Nakładanie składników zaczynamy od: rukola, kiełki, marchew, papryka, łosoś, liście botwinki, szparagi, listki mięty i kiełki lucerny. Zawijamy, tak jak naleśniki na krokiety.
- Podajemy z sosem cebulowo - winnym.
- Smacznego!
📋 Notatki
Do wody do namaczania papieru ryżowego dodaję ocet i cukier, aby nadać delikatny smak, bo sam papier jest bez smakowy, a namoczony w takiej mieszance nabiera delikatnego słodko kwaśnego smaku.
Comments
No Comments