Mam dla was jeszcze jeden przepis na deser bezglutenowy. Dziś proponuję na podwieczorek szalotkę bezglutenową z odrobiną pomarańczy i kruszonką kokosową. Ciasto na szarlotkę jest niesamowicie delikatne wprost rozpływające się w ustach, ale nie rozwala się tak jak dzieje się w niektórych bezglutenowych przepisach. Wypełnienie to pyszne smażone jabłka doprawione odrobiną szałwii, cynamonu i pomarańczy. Na wierchu rozsypałam lekką kruszonkę z wiórkami kokosowymi.
Przygotowując przepisy bezglutenowe, staram się komponować składniki tak, aby każdy mógł kupić wszystkie produkty w pobliskim sklepie. Użyte mąki do dzisiejszego ciasta będziecie mogli wykorzystać również do innych przepisów na przykład do mazurka wielkanocnego. Nie wiem, czy szarlotka ta wyjdzie tak smaczna z gotowej mieszanki mąk. Oczywiście możecie spróbować, ale nie daję gwarancji na to, że smak będzie tak wspaniały, jak z poniższego przepisu. Szarlotkę podajcie na ciepło z lodami pomarańczowymi lub dodatkową porcją dżemu pomarańczowego. Koniecznie jej spróbujcie! Szarlotka bezglutenowa posmakuje nie tylko osobom na diecie bez glutenu. Smacznego!
📖 Przepis
Szarlotka bezglutenowa
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 120 g maki ziemniaczanej
- 130 g mąki gryczanej
- 90 g mąki quinoa
- 170 g masła
- 70 g cukru trzcinowego
- 1 średnie jajko
Składniki na masę jabłkową
- 1 kg obranych jabłek
- 6 łyżek cukru trzcinowego (do smaku)
- 2 łyżki siekanej świeżej szałwii (opcjonalnie)
- skórka z ½ pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka łyżka cukru waniliowego
Składniki na kruszonkę
- 40 g wiórków kokosowych
- 50 g cukru trzcinowego
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 100 g masła
- 75 g mąki kukurydzianej
- Dodatkowo
- mały słoiczek dżemu pomarańczowego
🔪 Instrukcje
- Składniki na kruche ciasto szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i dołożyć do lodówki na czas przygotowania jabłek.
- W małej misce umieścić składniki na kruszonkę, zagnieść i również odstawić do lodówki.
- Jabłka umyć obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na drobne kawałeczki, umieścić je w dużym garnku, dusić jabłka pod przykryciem, pamiętając aby mieszać od czasu do czasu. Kiedy jabłka zmiękną dodać cukier i szałwię, skórkę startą z pomarańczy, dalej smażyć bez przykrycia, masa powinna odparować z nadmiaru wody, wyłączyć i odstawić na bok aby trochę przestygły.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
- Formę o wymiarach 23 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyjąć ciasto z lodówki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ciasto rozłożyć na dnie formy, delikatnie docisnąć dłonią, na tak przygotowanym spodzie rozsmarować kilka łyżek dżemu pomarańczowego, następnie rozłożyć smażone jabłka, wyrównać je, a wierzch ciasta grubo posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika, piec przez 40 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, podawać na ciepło z lodami lub posypane cukrem pudrem.
- Smacznego!
Anna napisał
Bardzo przyjemny przepis, nieudziwniony. Bardzo dziękuję za inspirację. Pozdrawiam.
Anna napisał
Dziękuję również i proszę częstować się przepisami. Pozdrawiam serdecznie.
Emi napisał
Przepisy na bezglutenowe desery wyglądają świetnie. Tylko jeden składnik mnie przeraża jest nim cukier trzcinowy. Cukier trzcinowy jest GMO tak samo jak kukurydza i bawełna, soja. Niestety takie czasy. Ja już wolę zwykły nasz Polski cukier z burakow, czasami jest nierafinowany 🙂 Pozdrawiam serdecznie.
Anna napisał
Cukier trzcinowy można zastąpić dowolnym słodzikiem np. ksylitolem, miodem itd, co do cukru trzcinowego to można kupić również certyfikowany albo użyć naszego białego:) To prawda, że w dzisiejszych czasach, żeby jeść zdrowo trzeba się natrudzić i poświęcić sporo czasu aby wyszukać zdrowe produkty lub to co się da uprawiać we własnym ogródku 🙂 Pozdrawia świątecznie 🙂
Paula napisał
Witam! Czy mozna zastapic makę quinoa?
Anna napisał
Dzień dobry, quinoe można zastąpić np. mąką ryżową 45 g i 45 kokosową lub migdałową, można również dodać drobno mielone orzechy (zmielone na mąkę) włoskie, laskowe lub orzechy nerkowca.
Renata napisał
znalazlam zdjece z tego przepisu na Allegro , ktoś na aukcji dla WOŚP sprzedaje http://aukcje.wosp.org.pl/przepis-przepyszna-domowa-szarlotka-pyszota-wosp-i2562049
Anna napisał
Dziękuję za informację, tym bardziej przykro, że dotyczy to aukcji charytatywnej 🙁
JUSTYNA napisał
Szarlotka mniammmm...ja planuję dziś zrobić według Twojego przepisu z budyniem,często ja przygotowuje :),gdyż Lenka uwielbia szarlotkę,czyli "ciasto jabłuszkowe" 🙂
Anna napisał
Super! moje dziewczyny również uwielbiają szarlotkę z budyniem, to połączenie ich ulubionych smakołyków, jabłek i budyniu 🙂
Sprawdzona Kuchnia napisał
Chętnie...ale już się skończyło 😉
Eteryczne Gotowanie napisał
Hmm.. Dał kawałek 🙂