Macie czasami ochotę na szarlotkę? My tak, bardzo je lubimy i to wszelkiego rodzaju i z różnymi dodatkami. Dziś chcę zaproponować wam bardzo dobrą szarlotkę z wiórkami kokosowymi. Wiórki kokosowe nadają jej zupełnie innego, trochę egzotycznego smaku. Podczas pieczenia w domu unosi się piękny zapach cynamonowo-kokosowy. Ciasto jest przepyszne!
Jakie jabłka wybrać? Raczej powinny być to jabłka kwaśne na przykład Szara Reneta, kwaśne jabłka będą wspaniale komponowały się z całością. Szarlotka jest bardzo prostym ciastem i łatwym do przygotowania, koniecznie spróbujcie!
📖 Przepis
Szarlotka z wiórkami kokosowymi
Pyszna, delikatna szarlotka z wiórkami.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej zwykłej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 3 żółtka
- 8 g cukru waniliowego
- ¾ szklanki cukru
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g masła
Składniki wypełnienie
- 900 g obranych (pokrojonych jabłek)
- ½ szklanki rodzynek
- 5 łyżek cukru
- 1 ½ łyżeczki cynamonu
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
- Obrane i pokrojone na drobne kawałki jabłka umieścić w rondelku. Do jabłek dodać rodzynki i dusić razem do momentu, kiedy odparuje sok z jabłek. Następnie dodać cukier, cynamon, wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 s C.
- Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować ¾ ciasta na cienki placek. Wyłożyć nim formę ( ja użyłam okrągłej, o średnicy 30 cm ) całą powierzchnię nakłuć widelcem.
- Wstawić do piekarnika na 15 minut. Wyjąć podpieczony spód, wyłożyć nadzienie jabłkowe.
- Na tarce o grubych oczkach zetrzeć resztę ciasta. Ciasto posypać startym ciastem i wiórkami kokosowymi. Wstawić do piekarnika na 25 minut.
- Przed podaniem można polać sosem karmelowym.
- Smacznego !
Comments
No Comments