• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Szarlotki i ciasta z jabłkami » Szarlotka z wiórkami kokosowymi

Szarlotka z wiórkami kokosowymi

Aktualizacja: 29 lip, 2020 · Opublikowany: 16 lis, 2012 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Macie czasami ochotę na szarlotkę? My tak, bardzo je lubimy i to wszelkiego rodzaju i z różnymi dodatkami. Dziś chcę zaproponować wam bardzo dobrą szarlotkę z wiórkami kokosowymi. Wiórki kokosowe nadają jej zupełnie innego, trochę egzotycznego smaku. Podczas pieczenia w domu unosi się piękny zapach cynamonowo-kokosowy. Ciasto jest przepyszne!

szarlotka z wiórkami kokosowymi
Szarlotka z wiórkami kokosowymi

Jakie jabłka wybrać? Raczej powinny być to jabłka kwaśne na przykład Szara Reneta, kwaśne jabłka będą wspaniale komponowały się z całością. Szarlotka jest bardzo prostym ciastem i łatwym do przygotowania, koniecznie spróbujcie!

szarlotka z wiórkami kokosowymi
Print Pin
Bądź pierwszy!

Szarlotka z wiórkami kokosowymi

Pyszna, delikatna szarlotka z wiórkami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Deser
Porcji 12
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 1 hour 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 1 szklanka mąki pszennej zwykłej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 3 żółtka
  • 8 g cukru waniliowego
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła

Składniki wypełnienie

  • 900 g obranych (pokrojonych jabłek)
  • ½ szklanki rodzynek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
  • Obrane i pokrojone na drobne kawałki jabłka umieścić w rondelku. Do jabłek dodać rodzynki i dusić razem do momentu, kiedy odparuje sok z jabłek. Następnie dodać cukier, cynamon, wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 s C.
  • Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować ¾ ciasta na cienki placek. Wyłożyć nim formę ( ja użyłam okrągłej, o średnicy 30 cm ) całą powierzchnię nakłuć widelcem.
  • Wstawić do piekarnika na 15 minut. Wyjąć podpieczony spód, wyłożyć nadzienie jabłkowe.
  • Na tarce o grubych oczkach zetrzeć resztę ciasta. Ciasto posypać startym ciastem i wiórkami kokosowymi. Wstawić do piekarnika na 25 minut.
  • Przed podaniem można polać sosem karmelowym.
  • Smacznego !
  • szarlotka z wiórkami kokosowymi kawałek podany na talerzu
Szarlotka z wiórkami kokosowymi
« Sweterki na kubki
Bliny z mąki gryczanej »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →