Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Dodatki

Szparagi grillowane

Aktualizacja: 14 lip, 2020 · Opublikowany: 1 lip, 2013 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Szparagi grillowane z dodatkiem soku z cytryny podane na rukoli z karmelizowanymi chrupiącymi orzeszkami i twardym serem. Szparagi są chrupiące, soczyste i jędrne, oczywiście żeby takie były nie możecie ich przegotować. Grillowane z odrobiną oleju kokosowego zyskują fantastyczny delikatny orzechowy smak. Danie jest bardzo proste i szybkie można przygotować je na grillu ogrodowym lub na patelni. Szparagi podane z rybą lub kawałkiem mięsa będą idealną propozycją na letni obiad. Polecam!

📖 Przepis

Szparagi grillowane
Print Pin
5 z 1 głosu

Szparagi grillowane

Szparagi z takimi dodatkami smakują każdemu.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 4
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 8 minuty minuty
Całkowity czas 18 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 średnie pomidory
  • olej kokosowy (lub rzepakowy)
  • ½ średniej cytryny skórka starta z niej i sok
  • sól (do smaku)
  • świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)
  • 15 g ser Parmezan (lub innego twardego np. Grana Padano)
  • ½ szklanki orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • ½ opakowania rukoli
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce.
  • W garnku zagotować wodę z odrobiną soli, kiedy woda będzie wrzała wrzucić szparagi, gotować około 2 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, przełożyć na sito aby ociekły z wody.
  • Orzeszki posiekać, na patelni rozgrzać olej, wrzucić i smażyć je ciągle mieszając, kiedy orzeszki zaczną brązowieć dodać cukier. Smażyć jeszcze chwilkę ciągle mieszać do momentu, kiedy orzeszki pokryją się karmelem, zdjąć z ognia, pozostawić do wystygnięcia.
  • Pomidory umyć i przekroić na pół. Rozgrzać patelnię grillową, wrzucić na nią szparagi i połówki pomidorów, warzywa posypać startą skórką z cytryny, całość grillować z dwóch stron po około 3 minuty z każdej.
  • Na talerzu ułożyć listki rukoli na nią położyć szparagi i pomidory, całość skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub ściąć nożem do obierania warzyw, posypać nim szparagi. Całość udekorować karmelizowanymi orzeszkami.
  • Smacznego!
Szparagi grillowane
Szparagi grillowane

Więcej Przepisy na dodatki

  • w białej miseczce dżem z czarnej porzeczki w tle słoiczki z dżemem i gałązka porzeczki
    Dżem z czarnej porzeczki
  • ogórki małosolne w miseczce na kwiecistym obrusie
    Ogórki małosolne
  • smażone kwiaty cukinii ułożone na patelni
    Smażone kwiaty cukinii
  • naan na maslance
    Naan na maślance

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. karmel-itka napisał

    01 lipca, 2013 at 6:56 am

    szparagi są wspaniałe. dają mnóstwo możliwości.
    ale grillowanych jeszcze nie miałam okazji zjeść.
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 lipca, 2013 at 7:56 am

      Koniecznie spróbuj, z zaproponowanymi dodatkami są bardzo dobre! Oczywiście najlepsze wychodzą grillowane na grillu ogrodowym opalanyn drewnem, ten aromat... pyszności:) pozdrawiam

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.