Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Kuchnie świata » Międzynarodowa

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Aktualizacja: 5 kwi, 2020 · Opublikowany: 26 mar, 2019 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Macie czasami lenia, któremu nic, ale to dosłownie nic nie chce się robić? Ja tak, no ale leń leniem, a jeść trzeba! Na takie chwile przyda się szybki nieskomplikowany przepis na obiad. Tarta na kruchym cieniutkim i wytrawnym spodzie. Oczywiście można przygotować ją na spodzie z ciasta francuskiego, ale zachęcam do spróbowania jednak na kruchym. Ciasto jest bardzo delikatne, można przygotować je w większej ilości i zamrozić kilka porcji, aby mieć zapasik na czarną godzinę lenistwa. Więcej wskazówek na temat przygotowania i przechowywania kruchego ciasta przeczytacie w tym wpisie.

Tarta ze szpinakiem i łososiem w białej formie postawiona na desce.
Tarta ze szpinakiem i łososiem
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍤 Czym wypełnić?
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na kruche ciasto

  • 120 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody

Składniki na wypełnienie

  • 1 mała cebula
  • 150 g szpinaku świeżego
  • 100 g łososia wędzonego
  • 2 ząbki czosnku

Składniki na sos

  • 60 g masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 350 ml mleka
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatałowej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Dodatkowo

  • 1 kulka mozzarelli
  • ser typu parmezan opcjonalnie
  • olej do smażenia

🔪 Instrukcje

Przygotowanie ciasta kruchego

  • Wszystkie składniki umieścić w misce (poza wodą) zagnieść gładkie ciasto w razie potrzeby gdyby ciasto nie kleiło się tak jak trzeba dodać zimną wodę. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do zamrażalnika na około 20-30 minut.

Przygotowanie sosu

  • W czasie, kiedy ciasto się chłodzi można przygotować sos. Do rondelka włożyć masło rozpuścić, a następnie dosypać mąkę, cały czas mieszać (około 1 minuty) następnie porcjami dolać mleko jednocześnie ciągle mieszając, trzeba uważać, żeby nie zrobiły się grudki. Sos gotować do chwili zgęstnienia, zdjąć z ognia doprawić przyprawami, odstawić do przestudzenia. Dodać jaka, całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

Pozostałe kroki

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć cebulę, powinna być lekko złota i miękka. Cebulę przełożyć na talerz. Na tej samej patelni na odrobinie oleju podsmażyć przeciśnięty czosnek, po 30 sekundach dodać szpinak, smażyć tylko chwilkę do momentu zmięknięcia liści, lekko doprawić solą i pieprzem.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować na cieniutki placek, wyłożyć nim spód i boki formy o średnicy 22-23 cm. Spód nakłuć gęsto widelcem, na ciasto położyć kawałek papieru do pieczenia na, który rozsypujemy grubą fasolę lub ciężarki do pieczenia kruchy ciast. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut, następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika zdejmujemy papier wraz z obciążeniem, a formę z ciastem wkładamy ponownie do piekarnia i dopiekamy około 12 minut, spód powinien mieć złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika. 
  • Na podpieczony spód wylać połowę sosu, na sos rozłożyć szpinak, łososia porwanego na kawałki wylać resztę sou, Na wierzch rozłożyć cebulkę i plastry mozzarelli, wstawić do piekarnika, piec przez 25 do 30 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika posypać tartym parmezanem, tarta podajemy na ciepło z surówką. Na zimno również smakuje wyśmienicie.

🍤 Czym wypełnić?

Wypełnienie powstało z tego, co znalazłam w lodówce, a miałam świeży szpinak, kulkę mozzarelli i wędzonego na zimno łososia, znalazło się też jajko i mleko. To wystarczy, żeby przygotować naprawdę pyszny i szybki obiad lub kolację. Przepis jest prosty, trzeba upiec kruche ciasto, a następnie wypełnić je sosem beszamelowo-jajecznym oraz pozostałymi składnikami. Zapiekanie trwa około 30 minut i obiad jest już gotowy! Tarta ze szpinakiem i łososiem wspaniale smakuje z dobrą surówką na przykład,  Coleslaw i szklaneczką kompotu! Prawda, że brzmi smacznie i zapewniam, że smakuje również wspaniale! Zapraszam wypróbujcie przy najbliższej leniwej chwili ;).

📖 Przepis

tarta ze szpinakiem i lososiem
Print Pin
5 z 1 głosu

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Szybki, pożywny i bardzo łatwy obiad.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 3 minuty minuty
Całkowity czas 23 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na kruche ciasto

  • 120 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody

Składniki na wypełnienie

  • 1 mała cebula
  • 150 g szpinaku (świeżego)
  • 100 g łososia wędzonego
  • 2 ząbki czosnku

Składniki na sos

  • 60 g masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 350 ml mleka
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatałowej
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)

Dodatkowo

  • 1 kulka mozzarelli
  • ser typu parmezan (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie ciasta kruchego

  • Wszystkie składniki umieścić w misce (poza wodą) zagnieść gładkie ciasto w razie potrzeby gdyby ciasto nie kleiło się tak jak trzeba dodać zimną wodę. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do zamrażalnika na około 20-30 minut.

Przygotowanie sosu

  • W czasie, kiedy ciasto się chłodzi można przygotować sos. Do rondelka włożyć masło rozpuścić, a następnie dosypać mąkę, cały czas mieszać (około 1 minuty) następnie porcjami dolać mleko jednocześnie ciągle mieszając, trzeba uważać, żeby nie zrobiły się grudki. Sos gotować do chwili zgęstnienia, zdjąć z ognia doprawić przyprawami, odstawić do przestudzenia. Dodać jaka, całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

Pozostałe kroki

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć cebulę, powinna być lekko złota i miękka. Cebulę przełożyć na talerz. Na tej samej patelni na odrobinie oleju podsmażyć przeciśnięty czosnek, po 30 sekundach dodać szpinak, smażyć tylko chwilkę do momentu zmięknięcia liści, lekko doprawić solą i pieprzem.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować na cieniutki placek, wyłożyć nim spód i boki formy o średnicy 22-23 cm. Spód nakłuć gęsto widelcem, na ciasto położyć kawałek papieru do pieczenia na, który rozsypujemy grubą fasolę lub ciężarki do pieczenia kruchy ciast. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut, następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika zdejmujemy papier wraz z obciążeniem, a formę z ciastem wkładamy ponownie do piekarnia i dopiekamy około 12 minut, spód powinien mieć złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika. 
  • Na podpieczony spód wylać połowę sosu, na sos rozłożyć szpinak, łososia porwanego na kawałki wylać resztę sou, Na wierzch rozłożyć cebulkę i plastry mozzarelli, wstawić do piekarnika, piec przez 25 do 30 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika posypać tartym parmezanem, tarta podajemy na ciepło z surówką. Na zimno również smakuje wyśmienicie.
    Smacznego!
Pyszne wyglądający kawałek tarty z łososiem i szpinakiem na białym talerzu, w tle forma z tartą.
Tarta ze szpinakiem i łososiem

Więcej

  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
    Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Kotleciki z quinoa i szpinaku
    Kotleciki z quinoa i szpinaku
  • Ciasteczka Linzer
  • biszkopt z pianka matcha i malinami
    Biszkopt z pianką matcha i malinami

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.