Macie czasami lenia, któremu nic, ale to dosłownie nic nie chce się robić? Ja tak, no ale leń leniem, a jeść trzeba! Na takie chwile przyda się szybki nieskomplikowany przepis na obiad. Tarta na kruchym cieniutkim i wytrawnym spodzie. Oczywiście można przygotować ją na spodzie z ciasta francuskiego, ale zachęcam do spróbowania jednak na kruchym. Ciasto jest bardzo delikatne, można przygotować je w większej ilości i zamrozić kilka porcji, aby mieć zapasik na czarną godzinę lenistwa. Więcej wskazówek na temat przygotowania i przechowywania kruchego ciasta przeczytacie w tym wpisie.
🥘 Składniki
Składniki na kruche ciasto
- 120 g mąki pszennej
- 60 g masła
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
Składniki na wypełnienie
- 1 mała cebula
- 150 g szpinaku świeżego
- 100 g łososia wędzonego
- 2 ząbki czosnku
Składniki na sos
- 60 g masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 350 ml mleka
- 2 małe jajka
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatałowej
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Dodatkowo
- 1 kulka mozzarelli
- ser typu parmezan opcjonalnie
- olej do smażenia
🔪 Instrukcje
Przygotowanie ciasta kruchego
- Wszystkie składniki umieścić w misce (poza wodą) zagnieść gładkie ciasto w razie potrzeby gdyby ciasto nie kleiło się tak jak trzeba dodać zimną wodę. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do zamrażalnika na około 20-30 minut.
Przygotowanie sosu
- W czasie, kiedy ciasto się chłodzi można przygotować sos. Do rondelka włożyć masło rozpuścić, a następnie dosypać mąkę, cały czas mieszać (około 1 minuty) następnie porcjami dolać mleko jednocześnie ciągle mieszając, trzeba uważać, żeby nie zrobiły się grudki. Sos gotować do chwili zgęstnienia, zdjąć z ognia doprawić przyprawami, odstawić do przestudzenia. Dodać jaka, całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Pozostałe kroki
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć cebulę, powinna być lekko złota i miękka. Cebulę przełożyć na talerz. Na tej samej patelni na odrobinie oleju podsmażyć przeciśnięty czosnek, po 30 sekundach dodać szpinak, smażyć tylko chwilkę do momentu zmięknięcia liści, lekko doprawić solą i pieprzem.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na cieniutki placek, wyłożyć nim spód i boki formy o średnicy 22-23 cm. Spód nakłuć gęsto widelcem, na ciasto położyć kawałek papieru do pieczenia na, który rozsypujemy grubą fasolę lub ciężarki do pieczenia kruchy ciast. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut, następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika zdejmujemy papier wraz z obciążeniem, a formę z ciastem wkładamy ponownie do piekarnia i dopiekamy około 12 minut, spód powinien mieć złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika.
- Na podpieczony spód wylać połowę sosu, na sos rozłożyć szpinak, łososia porwanego na kawałki wylać resztę sou, Na wierzch rozłożyć cebulkę i plastry mozzarelli, wstawić do piekarnika, piec przez 25 do 30 minut.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika posypać tartym parmezanem, tarta podajemy na ciepło z surówką. Na zimno również smakuje wyśmienicie.
🍤 Czym wypełnić?
Wypełnienie powstało z tego, co znalazłam w lodówce, a miałam świeży szpinak, kulkę mozzarelli i wędzonego na zimno łososia, znalazło się też jajko i mleko. To wystarczy, żeby przygotować naprawdę pyszny i szybki obiad lub kolację. Przepis jest prosty, trzeba upiec kruche ciasto, a następnie wypełnić je sosem beszamelowo-jajecznym oraz pozostałymi składnikami. Zapiekanie trwa około 30 minut i obiad jest już gotowy! Tarta ze szpinakiem i łososiem wspaniale smakuje z dobrą surówką na przykład, Coleslaw i szklaneczką kompotu! Prawda, że brzmi smacznie i zapewniam, że smakuje również wspaniale! Zapraszam wypróbujcie przy najbliższej leniwej chwili ;).
📖 Przepis
Tarta ze szpinakiem i łososiem
🥘 Składniki
Składniki na kruche ciasto
- 120 g mąki pszennej
- 60 g masła
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
Składniki na wypełnienie
- 1 mała cebula
- 150 g szpinaku (świeżego)
- 100 g łososia wędzonego
- 2 ząbki czosnku
Składniki na sos
- 60 g masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 350 ml mleka
- 2 małe jajka
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatałowej
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
Dodatkowo
- 1 kulka mozzarelli
- ser typu parmezan (opcjonalnie)
- olej do smażenia
🔪 Instrukcje
Przygotowanie ciasta kruchego
- Wszystkie składniki umieścić w misce (poza wodą) zagnieść gładkie ciasto w razie potrzeby gdyby ciasto nie kleiło się tak jak trzeba dodać zimną wodę. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do zamrażalnika na około 20-30 minut.
Przygotowanie sosu
- W czasie, kiedy ciasto się chłodzi można przygotować sos. Do rondelka włożyć masło rozpuścić, a następnie dosypać mąkę, cały czas mieszać (około 1 minuty) następnie porcjami dolać mleko jednocześnie ciągle mieszając, trzeba uważać, żeby nie zrobiły się grudki. Sos gotować do chwili zgęstnienia, zdjąć z ognia doprawić przyprawami, odstawić do przestudzenia. Dodać jaka, całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Pozostałe kroki
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć cebulę, powinna być lekko złota i miękka. Cebulę przełożyć na talerz. Na tej samej patelni na odrobinie oleju podsmażyć przeciśnięty czosnek, po 30 sekundach dodać szpinak, smażyć tylko chwilkę do momentu zmięknięcia liści, lekko doprawić solą i pieprzem.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na cieniutki placek, wyłożyć nim spód i boki formy o średnicy 22-23 cm. Spód nakłuć gęsto widelcem, na ciasto położyć kawałek papieru do pieczenia na, który rozsypujemy grubą fasolę lub ciężarki do pieczenia kruchy ciast. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut, następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika zdejmujemy papier wraz z obciążeniem, a formę z ciastem wkładamy ponownie do piekarnia i dopiekamy około 12 minut, spód powinien mieć złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika.
- Na podpieczony spód wylać połowę sosu, na sos rozłożyć szpinak, łososia porwanego na kawałki wylać resztę sou, Na wierzch rozłożyć cebulkę i plastry mozzarelli, wstawić do piekarnika, piec przez 25 do 30 minut.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika posypać tartym parmezanem, tarta podajemy na ciepło z surówką. Na zimno również smakuje wyśmienicie.Smacznego!
Comments
No Comments