Tęczowy tort to przebój dziecięcych imprez, choć trzeba przyznać, że i na dorosłych robi ogromne wrażenie! Aby upiec go, trzeba zakupić barwniki spożywcze, bo bez tego ani rusz, no i przyda się 6 foremek. Jeśli chodzi o kolory, to wystarczą podstawowe kolory, po zmieszaniu uzyskamy całą niezbędną gamę do przygotowania tęczowego wypieku. Kolorami tortu możecie bawić się dowoli ja zrobiłam dziś tęczę, ale można pokombinować i zrobić na przykład tort różowy w różnych odcieniach. Tort jest smaczny, jego miąższ jest wilgotny i nie ma potrzeby nasączania, przełożony lekkim kremem na bazie serka mascarpone. Przepis na ciasto pochodzi ze strony Whisk Kid, delikatnie zmniejszyłam ilość cukru, jak dla mnie w oryginale jest go zbyt dużo. Zapraszam, spróbujcie i zróbcie dzieciom niespodziankę, będą wrzeszczeć z radości!
Przejdź do:
🥘 Składniki
Ciasto
- 375 g mąki pszennej
- 226 g masła
- 220 g cukru
- 5 białek
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki soli
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 335 g mleka
Krem
- 500 g serka mascarpone
- 400 ml śmietany do ubijania
- 4 łyżki cukru pudru
- skórka starta z ½ cytryny + sok
🔪 Instrukcje
- Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać do miski.
- Do miski miksera włożyć miękkie masło, zmiksować na gładką masę. Porcjami zacząć dodawać cukier cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym białku i ekstrakt waniliowy. Porcjami dodawać do masy suche składniki i mleko, miksować do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
- Ciasto podzielić na 6 równych porcji, każdą przełożyć do osobnej miski, mi wyszła po 216 g, każda porcja. Do każdej miski dodać odpowiedni barwnik: (ja użyłam barwników w płynie).żółty - 11 kropliczerwony - 9 kropliniebieski - 9 kroplizielony - 8 kroplipomarańczowy - 3 krople czerwonego i 9 kropli żółtegofioletowy - 7 kropli niebieskiego i 5 kropli czerwonego
- Foremki natłuścić masłem i wysypać mąką, wylać ciasto do foremek, wyrównać wierzch.
- Piekarnik nagrzać do 190°C, piec przez 15 - 20 minut - bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
🍨 Krem
- Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić na sztywno. Do dużej miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier, skórkę i sok z cytryny, zmiksować na małych obrotach, dodać ubitą śmietanę, jeszcze raz zmiksować do połączenia składników.
- Blaty przełożyć przygotowanym kremem zaczynając od fioletowego następnie niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i na koniec czerwony. Tort udekorować resztą kremu.
- Tort przed podaniem schłodzić, tort przechowujemy w lodówce najlepiej pod przykryciem zapobiega to wysychaniu kremu.
🎨 Jakich użyć barwników do tortu?
Ja użyłam barwników w płynie, takie mam, ale większość blogerek poleca barwniki w żelu. Podobno kolory wychodzą ładniejsze. U mnie czerwony wyszedł raczej koralowy, a fioletowy jest bardzo delikatny. W tej chwili są już do kupienia barwniki w proszku, które dają wspaniałe kolory, warto ich użyć.
🪣 Jakich użyć foremek do pieczenia ciasta?
Do pieczenia użyłam jednorazowych foremek o średnicy 20 cm, są niedrogie i można kupić je w większości sklepów. Można również skorzystać z klasycznej formy do tortów, ale jeśli mamy tylko jedną pieczenie będzie trwało dość długo.
Tort jest smaczny, jego miąższ jest wilgotny i nie ma potrzeby nasączania, przełożony lekkim kremem na bazie serka mascarpone. Przepis na ciasto pochodzi ze strony Whisk Kid, delikatnie zmniejszyłam ilość cukru, jak dla mnie w oryginale jest go zbyt dużo. Zapraszam, spróbujcie i zróbcie dzieciom niespodziankę, będą wrzeszczeć z radości!
📖 Przepis
Tęczowy tort
🥘 Składniki
Ciasto
- 375 g mąki pszennej
- 226 g masła
- 220 g cukru
- 5 białek
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki soli
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 335 g mleka
Krem
- 500 g serka mascarpone
- 400 ml śmietany do ubijania
- 4 łyżki cukru pudru
- skórka starta z ½ cytryny + sok
🔪 Instrukcje
- Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać do miski.
- Do miski miksera włożyć miękkie masło, zmiksować na gładką masę. Porcjami zacząć dodawać cukier cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym białku i ekstrakt waniliowy. Porcjami dodawać do masy suche składniki i mleko, miksować do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
- Ciasto podzielić na 6 równych porcji, każdą przełożyć do osobnej miski, mi wyszła po 216 g, każda porcja. Do każdej miski dodać odpowiedni barwnik: (ja użyłam barwników w płynie).żółty - 11 kropliczerwony - 9 kropli
niebieski - 9 kropli
zielony - 8 kropli
pomarańczowy - 3 krople czerwonego i 9 kropli żółtego
fioletowy - 7 kropli niebieskiego i 5 kropli czerwonego - Foremki natłuścić masłem i wysypać mąką, wylać ciasto do foremek, wyrównać wierzch.
- Piekarnik nagrzać do 190°C, piec przez 15 - 20 minut - bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Krem
- Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić na sztywno. Do dużej miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier, skórkę i sok z cytryny, zmiksować na małych obrotach, dodać ubitą śmietanę, jeszcze raz zmiksować do połączenia składników.
- Blaty przełożyć przygotowanym kremem zaczynając od fioletowego następnie niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i na koniec czerwony. Tort udekorować resztą kremu.
- Tort przed podaniem schłodzić, tort przechowujemy w lodówce najlepiej pod przykryciem zapobiega to wysychaniu kremu.
Gosia napisał
Da się upiec wszystkie foremki na raz?, czy pieczenie trzeba powtórzyć kilka razy?
Jak to w praktyce wygląda?
Anna napisał
To zależy od wielkości piekarnika. Można piec na dwóch pozioma, ale raczej na dwa razy, ponieważ wszystkie foremki mogą się nie zmieścić w klasycznym 60 cm piekarniku. Pieczenie trwa krótko więc nie jest to problem🤪
ŻAnia napisał
Przepyszny, efektowny i bardzo prosty🙂 Polecam 🤗
Anna napisał
Dziękuję bardzo i cieszę się, że tort przypadł do gustu 🙂 Pozdrawiam serdecznie.
ŻAnia napisał
Przepyszny, efektowny i bardzo prosty🙂 Polecam 🤗
:-) napisał
Czy jeżeli forma będzie miała 20 cm to czy będzie to wystarczało na 12
gości ?
Anna napisał
Na 12 gości powinno wystarczyć, choć będą to małe kawałeczki, u mnie tyle właśnie było chętnych, ale były to małe dzieci, więc kawałeczki były małe. Dla dorosłych proponuję powiększyć porcję i zrobić z 1 i 1/2 części składników i upiec blaty na tort w formie około 23-24 cm. To powinno wystarczyć.
:-) napisał
Czy jeżeli forma będzie miała 20 cm to czy będzie to wystarczało na 20 gości ?
Anna napisał
Na 20 gości będzie to zdecydowanie za mały tort, proszę zrobić z podwójnej porcji i upiec w formie o średnicy około 26 cm 🙂
Agnieszka napisał
Dzień dobry. Czy może mi Pani podpowiedzieć jaką szerokość foremek Pani użyła?
Serdecznie pozdrawiam
Anna napisał
Dzień dobry, tak jak napisałam we wpisie dzieląc ciasto na 6 kolorów trzeba użyć foremek o średnicy 20 cm. Oczywiście, jeśli chcemy przygotować tort z 5 czy 4 kolorów, ciasto można upiec w foremkach większych np. 22-23 cm średnicy. Pozdrawiam i życzę smacznego!