Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Torty

Tort z mango i kremem kokosowym

Aktualizacja: 24 lip, 2020 · Opublikowany: 13 kwi, 2013 · przez Anna · 43 komentarze

Skocz do przepisu

Tort z delikatnie kokosowym kremem i warstwą ze słodkiego mango to obiecana propozycja na przyjęcie komunijne, choć nie tylko! Tak pyszny tort może zagościć na stole przy każdej okazji:). Tort jest niebiańsko delikatny, krem puszysty z odrobiną likieru Malibu, a dla wzbogacenia smaku, słodkie mango, z którego przygotowałam przełożenie do jednej z warstw. Moi goście po spróbowaniu tortu, powiedzieli, że jest fantastyczny, więc z pełną odpowiedzialnością, polecam ten smakołyk i Wam! Więcej szczegółów na upieczenie biszkoptu poznacie we wpisie na biszkopt idealny,  zajrzyjcie tam. Życzę smacznego!

📖 Przepis

tort z mango i kremem kokosowym
Print Pin
4,19 z 11 głosów

Tort z mango i kremem kokosowym

Pyszny biszkopt z fantastycznym kremem.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 1 godzina godzina
Gotowanie 40 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 40 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na biszkopt

  • 5 dużych jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki na krem

  • 280 ml śmietany 30% do ubijania
  • 5 łyżek cukru
  • 40 ml likieru Malibu
  • 500 g serka mascarpone

Składniki do naszączenia blatów

  • 30 ml soku z zalewy mango
  • 60 ml likieru Malibu
  • 4 łyżki wody

Składniki na kisiel z mango

  • ¾ puszki mango z puszki (puszka o pojemności 425 g)
  • 3 łyżki zalewy z mango
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo

  • 100 g wiórków kokosowych
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Tortownicę o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno, boków formy niczym nie smarować.
  • Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, a następnie dodawać po jednej łyżce cukru ciągle ubijać, kiedy biała masa z cukrem jest już ubita dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując - do połączenia się składników.
  • Przesiać mąkę i dodać do masy, delikatnie miksując na najmniejszych obrotach, ciasto przelać do formy wyrównać wierzch.
  • Piekarnik rozgrzać do 160 C, biszkopt piec 30-40 min do tzw. suchego patyczka.
  • Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę ( zapobiega to zapadaniu się ciasta, naprawdę działa :).
  • Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, przekroić na 3 blaty.
  • Mango wyjąć z puszki, włożyć do rondelka wraz z sokiem z zalewy, blenderem zmiksować na gładki mus, zagotować.
  • Do miseczki wlać 4 łyżki wody, cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać dodać do gotującej się masy z mango, ugotować gęsty kisiel, zdjąć z ognia, całkowicie wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno.
  • Serek mascarpone zmiksować z dodatkiem cukru - krótko, następnie dodać likier. Całość połączyć z ubitą śmietaną. W szklance wymieszać likier, wodę i sok. Pierwszy blat nasączyć, a następnie nałożyć wystudzony kisiel z mango.
  • Na kisiel położyć porcję kremu, przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć blat i znów nałożyć porcję kremu. Na krem wysypać kilka łyżek wiórków kokosowych, przykryć trzecim ( nasączonym ) blatem. Pozostałą częścią kremu udekorować górę i brzegi tortu.
  • Całość posypać wiórkami, górę tortu można udekorować pozostałym mango. Tort przechowywać pod przykryciem w lodówce, schłodzony smakuje najlepiej.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Biszkopt można upiec dzień wcześniej, po wystudzeniu przechować do dnia następnego szczelnie owinięty w folię spożywczą
tort z mango i kremem kokosowym
 
tort z mango i kremem kokosowym
 

Więcej Przepisy na torty

  • kostka biszkoptowa z pianka jezynowa
    Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową
  • biszkopt z pianka matcha i malinami
    Biszkopt z pianką matcha i malinami
  • Biszkopt piernikowy z kremem
    Biszkopt piernikowy z kremem
  • tort czekoladowo-malinowy
    Tort czekoladowo malinowy

Komentarze

    4,19 from 11 votes (7 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Alicja napisał

    17 stycznia, 2022 at 4:07 pm

    Witam, nie przepadam za mascarpone, czy mogę go pominąć w wykonaniu masy? Czy jeśli ubije śmietanę kremówkę i dodam malibu masa się nie zważy?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 stycznia, 2022 at 12:01 am

      Tak można go pominąć, ale trzeba dać więcej śmietany i śmietana nie zwarzy się po dodaniu Malibu. Proponuję jednak może troszkę zżelować krem, aby po kilku dniach się nie rozpłyną. Wystarczy łyżka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wody. Można również zamiast mascarpone dać jogurt naturalny do którego trzeba dodać żelatynę. Do takiej ilości potrzeba około 2 płaskie łyżki żelatyny.

      Odpowiedz
  2. Olga napisał

    20 lutego, 2020 at 1:52 pm

    Witam, czym można zastąpić malibu, żeby tort nadal pozostał kokosowy? Ma to być tort dla dzieci.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 lutego, 2020 at 7:38 pm

      Można kupić aromat kokosowy i wymieszać z wodą oraz z sokiem z cytryny. Można również spróbować nasączyć tort wodą kokosową.

      Odpowiedz
      • Olga napisał

        22 lutego, 2020 at 1:29 pm

        Dziękuję za odpowiedź. Pomyślałam też o zrobieniu kremu ze śmietany kokosowej z mascarpone. Nada się czy będzie zbyt kokosowe?

        Odpowiedz
        • Olga napisał

          09 marca, 2020 at 8:55 am

          Witam, zrobilam tort z mleka kokosowego, śmietanki i mascarpone (zeby pominac malibu w wersji dla dzieci) i tort wyszedl przepszyny. Wszyscy go chwalili i trafia do listy moich ulubionych tortow.

          Odpowiedz
          • Anna napisał

            11 marca, 2020 at 5:32 pm

            Wspaniale 👏To również jeden z naszych ulubionych tortów, mango i kokosy kochamy 🙂 Pozdrawiamy serdecznie.

  3. Alicja napisał

    10 lutego, 2020 at 4:29 pm

    Witam
    Chciałam zapytać czy tort można zrobić dzień wcześniej?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 lutego, 2020 at 2:36 am

      Przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi, ale tak, tort można zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce najlepiej pod przykryciem, aby krem nie obsychał.

      Odpowiedz
  4. Agata napisał

    15 kwietnia, 2019 at 5:52 pm

    Czym mozna zastapic likier? Jakies mleczko kokosowe? Tort chcialam zrobic dla dziecka 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 kwietnia, 2019 at 8:17 pm

      Likier, który jest w składzie kremu najlepiej po prostu pominąć, a likier do nasączenia zastąpić większą ilością syropu z zalewy lub herbatą, albo wodą z cytryną. Jeśli byłby problem z kupieniem mango można zastąpić innymi owocami, super będą truskawki lub maliny. Mam nadzieję, że tort będzie smakował, wszystkiego najlepszego 🙂

      Odpowiedz
  5. Margomum napisał

    01 stycznia, 2019 at 1:53 am

    5 gwiazdek

    Witam, u mnie niewypał jeśli chodzi o kisiel z mango. Miałam świeże mango, stosowałam sie do przepisu, ale efekt końcowy mnie rozczarował. „Masy” było mało, była niewyrazista w smaku, w zasadzie niewyczuwalna w torcie.
    Moim zdaniem potrzeba przynajmniej 3 mango do tortu 28 cm. Przepis ciekawy, do przepracowania . Pozdrawiam ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 stycznia, 2019 at 9:07 am

      Przykro mi. Mango z puszki troszkę różni się smakiem od świeżego. To z puszki jest troszkę słodsze wiec i kisiel będzie bardziej wyrazisty w smaku. Mango ma być w tym torcie lekkim akcentem ale jeśli mielibyśmy ochotę na typowy tort mango, to oczywiście trzeba zwiększyć jego ilość.
      Podana ilość składników jest na tort o średnicy 22 cm i na takiej "powierzchni" jest wyczuwalny natomiast do formy 28 cm trzeba tę porcję odpowiednio powiększyć, czyli powinno być go 690 g, aby równowaga smaków była zachowana. Życzę Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!

      Odpowiedz
  6. Magda napisał

    30 sierpnia, 2018 at 8:39 pm

    Dzień dobry, jeśli będę robiła tort ze świeżego mango to co do nasaczania blatów mam dodać zamiast soku z zalewy?
    I czym radzi Pani zastąpić likier malibu w kremie i do nasaczania? Tort planuje zrobić dla dzieci.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 sierpnia, 2018 at 9:02 pm

      Do nasączenia najlepiej użyć wody z sokiem z cytryną. Jeśli tort ma być dla dzieci to najlepiej likier pominąć, nie ma potrzeby zastępować go czym kolwiek i innym, woda z cytryną lub sokiem z pomarańczy wystarczy. Życzę udanej imprezy.

      Odpowiedz
  7. Ania napisał

    03 kwietnia, 2017 at 9:18 am

    5 gwiazdek
    Witam,niedawno odkryłam Pani bloga. Tort z mango mnie bardzo zaciekawił proszę doradzic jak dobrać proporcje masy do tortownicy 28 cm? Z góry bardzo dziękuję za idpowiedź. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 kwietnia, 2017 at 11:12 am

      Bardzo się cieszę, że trafiła Pani do mnie 🙂 zawsze serdecznie zapraszam i służę poradą 🙂
      Ilość składników na tortownicę o średnicy 28 cm przeliczenie dla biszkoptu to :
      mąka pszenna – 165g
      mąka ziemniaczana – 60 g
      cukier – 223g
      jajek – 7 bardzo dużych lub 8 średnich

      Jeśli chodzi o pozostałe składniki na krem to; śmietana 370 ml, 6,5 łyżki cukru, 55 ml rumu, 660 g serka mascarpone.

      Na kisiel; cała puszka mango lub jedno duże świeże, 4 łyżki zalewy z mango lub wody, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2,5 łyżki cukru.

      Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!

      Odpowiedz
      • Ania napisał

        03 kwietnia, 2017 at 12:53 pm

        Dziękuję za odpowiedź.

        Odpowiedz
  8. Agnieszka napisał

    24 listopada, 2016 at 4:29 pm

    Witam,a czy mozna uzyc swiezego mango,niestety mam problem z zakupem twgo w puszcze:( jak tak to w jakich ilosciach uzyc to swieze?pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 listopada, 2016 at 9:41 pm

      Oczywiście możesz użyć świeżego mango. Kup średniej wielkości mango obierz ze skóry i zmiksuj na papkę, dodaj pół szklanki wody może odrobinę więcej, tak aby powstało około 500 ml kisielu. Dalej postępuj tak jak wyżej. Ze świeżego mango będzie jeszcze lepszy smak! Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  9. Justyna napisał

    31 października, 2016 at 12:14 pm

    5 gwiazdek
    Przepyszny tort, zrobiłam dwa dni temu na urodziny męża i super wyszedł mimo, że był to może czwarty tort w moim życiu (pierwszy taki udany 🙂 dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      31 października, 2016 at 4:34 pm

      Bardzo dziękuję za informację 🙂 jest mi bardzo miło, że przepis przypadł Wan do gustu 🙂 Pozdrawiam gorąco!

      Odpowiedz
  10. emka901 napisał

    15 października, 2016 at 4:27 pm

    Czy zamiast likieru malibu, można dodać inny likier kokosowy? Posiadam BALI coconut.

    Jeśli cały wierzch tortu chcę obłożyć masą maślaną (różyczki) to czy pod spodem mogę wysmarować tort kremem z Pani przepisu czy już nie? Jakie wtedy zrobić proporcje składników na krem, żeby wystarczyło na samo przełożenie? I czy krem maślany będzie pasował do tego torta, czy może go smakowo "zepsuć"?

    Planuję upiec tort na chrzest Synka i chcę zrobić dwa - jeden w wersji z alkoholem i drugi bez alkoholu, więc będę podwajała ilość składników. Ale nie wiem z jakiej ilości zrobić krem z mascarpone (w zależności czy będę dekorowała kremem maślanym na wierzchu czy nie)

    Z góry dziękuję za odpowiedzi 🙂 Pozdrawiam serdecznie !

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 października, 2016 at 9:01 pm

      Oczywiście można użyć dowolnego likier o smaku kokosowym 🙂
      Krem maślany będzie bardzo dobry i nie zepsuje smaku tortu ponieważ jest to neutralny smak. Jeśli chodzi o ilość kremu, to jeśli krem z przepisu ma być tylko do przełożenia to zrobiłabym z połowy ilości (na jeden tort), powinno wystarczyć.
      Życzę udanego pieczenia i wszystkiego dobrego dla synka!
      Pozdrawaim 🙂

      Odpowiedz
      • Emka901 napisał

        16 października, 2016 at 6:05 pm

        Serdecznie dziękuję 😉

        Odpowiedz
  11. Katarzyna napisał

    18 września, 2016 at 1:59 pm

    Tort wyszedl przepyszny!! Biszkopt idealny!! Przepis na stale zagoscil w mojej ksiazce kucharskiej!! Bardzo dziekuje za przepis.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 września, 2016 at 10:38 pm

      Wspaniale! Polecam się na przyszłość 🙂 Proszę częstować się przepisami i życzę samych smacznych sukcesów w kuchni :)))

      Odpowiedz
  12. Monika B. napisał

    26 sierpnia, 2016 at 8:18 pm

    Czy moge zastopic likier Malibu czyms innym?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 sierpnia, 2016 at 10:28 pm

      Oczywiście 🙂 Możesz zastąpić innym likierem lub alkoholem, albo zupełnie go pominąć 🙂

      Odpowiedz
  13. artur napisał

    04 maja, 2016 at 1:19 pm

    4 gwiazdki
    Witam serdecznie, jestem początkujący cukiernik 😉 Tort z tego przepisu będzie na urodziny dla córki. Mam tylko małą uwagę, w instrukcji przygotowania biszkoptu brak " cukru" Pozdrawiam Artur

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 maja, 2016 at 1:32 pm

      Dziękuję bardzo 🙂 Gdzieś się zagubił ten nieszczęsny cukier, ale już wrócił do przepisu 🙂 Życzę smacznego i wszystkiego najlepszego dla córki 🙂

      Odpowiedz
      • artur napisał

        11 maja, 2016 at 2:47 pm

        Dziękuję za życzenia w imieniu córki 😉 Tort wyszedł idealny, pierwszy raz zdążyło się tak, że ani kawałeczek nie został do dnia następnego do porannej kawy 🙂 Dziękuję za super przepis i pozdrawiam

        Odpowiedz
        • artur napisał

          11 maja, 2016 at 2:50 pm

          " zdarzyło " miało być, coś telefon podmienil słowa 😉

          Odpowiedz
        • Anna napisał

          11 maja, 2016 at 10:05 pm

          To super wiadomość! Mam nadzieję, że przepis zagości na stałe w Waszej domowej cukierni 🙂 Pozdrawiam 🙂

          Odpowiedz
  14. iza napisał

    10 grudnia, 2014 at 9:27 pm

    Dziękuję ślicznie za ten przepis. Narzeczony i reszta znajomych nie mogła się najeść tortem. Jest wyśmienity. Koleżanki w mamy pracy pytały czy piekę torty na zamówienia bo tak im smakował. Dodałam te brzoskwinie i większą ilość malibu. Naprawdę był nieziemski 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 grudnia, 2014 at 9:24 am

      Izo, bardzo się cieszę, że wszystko się udało i co najważniejsze smakowało 🙂 Czyli, biszkopt masz już opanowany, teraz możesz szaleć ze smakami kremu, a na święta możesz spróbować przygotować tort marcepanowy lub inny dowolny smak. Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  15. iza napisał

    05 grudnia, 2014 at 9:28 pm

    Czy zamiast mango moge dodac brzoskwinie z puszki ?? I Czy można dodać więcej malibu ? Na urodziny narzeczonego chciałam zrobić 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 grudnia, 2014 at 9:33 pm

      Oczywiście brzoskwinię można dać zamiast mango 🙂 Malibu w większej ilości to bardzo dobry pomysł! oczywiście dla dorosłych zjadaczy 😉 Smacznego i serdeczności dla narzeczonego 🙂

      Odpowiedz
  16. gin napisał

    14 kwietnia, 2013 at 4:32 pm

    Żółciutkie, słoneczne mango dodaje mu niesamowitego uroku. Takie egzotyczne smaki Ci wyszły, podoba mi się 🙂

    Odpowiedz
  17. deserowo napisał

    13 kwietnia, 2013 at 10:32 am

    świetnie wygląda! musi być pyszny 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 kwietnia, 2013 at 10:57 am

      Polecam! jest naprawdę pyszny:)

      Odpowiedz
  18. cook & lokk napisał

    13 kwietnia, 2013 at 10:22 am

    Ale pięknie wygląda 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 kwietnia, 2013 at 10:58 am

      Dziękuję:)

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.