Wyśmienity, to najlepsze określenie dla tego tortu, który jest połączeniem trzech najbardziej lubianych smaków, po pierwsze kawa po drugie czekolada i po trzecie ptasie mleczko. Tort jest delikatny jak chmurka, a smakuje wybornie, pierwsza warstwa z ciemnej czekolady z mocnym akcentem kawowym druga, to połączenie białej czekolady i pomarańczy wszystko w postaci ptasiego mleczka. Spód o smaku kawowym nasączony wodą z cytryną i rumem. Instrukcja wykonania jest dość długa i może wydawać się skomplikowana, zapewniam Was, że tak nie jest. Warto wypróbować, bo z pewnością zachwyci podniebienia największych smakoszy:)
📖 Przepis
Tort z musem kawowo czekoladowy
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
Składniki na spód
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 80 g cukru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 100 g masła
- 2 średnie jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na mus z ciemnej czekolady
- 100 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu kawowego (opcjonalnie)
- 100 g ciemnej czekolady lub mlecznej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 średnie jajka
- 1 łyżka kakao
- 75 g cukru
- 50 ml likieru kawowego
Składniki na mus z białej czekolady
- 100 g białej czekolady
- 100 g masła
- 2 średnie jajka
- 2 łyżeczki żelatyny
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 50 ml likieru Cointreau lub likieru cytrynowego Limoncello
- 75 g cukru
Do nasączenia
- ½ soku z cytryny
- ¼ szklanki wody
- ¼ szklanki alkoholu (ja użyłam ciemnego rumu)
Dodatkowo
- 2 łyżki dżemu malinowego
- 7 łyżek łyżek soku z pomarańczy
🔪 Instrukcje
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
- Do rondelka włożyć masło roztopić, dodać cukier, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru.
- Kawę rozpuszczalną wymieszać w dwóch łyżkach wody dodać do rozpuszczonego masła, połamać czekoladę dodać do podgrzewanej masy, kiedy wszystko się rozpuści, zdjąć z ogna. Dodać 7 łyżek soku z pomarańczy. Z powstałej masy odlać ¼ szklanki, posłuży jako do posmarowania ciasta.
- Resztę delikatnie przestudzić, dodać 2 żółtka i wymieszać, odstawić. Białka ubić na sztywną pianę.
- Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito dodać do masy w trzech porcjach wymieszać łyżką do połączenia składników. Następnie dodać ubite białka, wymieszać delikatnie łyżką.
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia ( tortownica o średnicy 24 cm ). Masę wlać do przygotowanej tortownicy.
- Wstawić do piekarnika, piec 20 minut z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić.
- W szklance wymieszać sok z cytryny, wodę i alkohol, nasączyć ciasto. Do odłożonej masy dodać dżem i dokładnie wymieszać, rozprowadzić na wierzchu przestudzonego ciasta.
Mus z ciemnej czekolady
- Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach wody. W rondelku rozpuścić czekoladę połamaną na kawałki, dodać masło i ekstrakt kawy, ostudzić. Żółtka połączyć z przesianym kakao, dodać do jeszcze ciepłej czekolady.
- Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać do niej stopniowo cukier ciągle miksując, całość ubijać do momentu aż masa białkowo cukrowa zrobi się bardzo gęsta. Wcześniej namoczoną żelatynę rozgrzać w mikrofalówce lub w rondelku dodać do niej likier kawowy lub inny alkohol.
- Ubite białka połączyć bardzo delikatnie z masą czekoladową i przestudzoną żelatyną, należy zrobić to bardzo delikatnie!
- Masę wyłożyć na ciasto, schłodzić w lodówce przez godzinę, do stężenia masy.
Mus z białej czekolady
- Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach wody. W rondelku rozpuścić czekoladę połamaną na kawałki, dodać masło lekko ostudzić. Do przestudzonej masy dodać skórkę z pomarańczy i żółtka, wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę porcjami dodawać cukier, miksować aż masa stanie się bardzo gęsta. Żelatynę rozgrzać w mikrofalówce lub rondelku dodać do niej likier Cointreau lub Limoncello.
- Ubite białka połączyć z masą czekoladową i żelatyną, najlepiej łyżką, bardzo delikatnie. Przygotowaną masę wylać na masę z ciemnej czekolady i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem udekorować tort, mogą to być wiórki ze startej czekolady lub to co podpowie Wam wasza fantazja:).
- Smacznego!
Przepis podejrzany tutaj, delikatnie zmodyfikowany.
Justyna Siewiera napisał
Prawdziwie "KRÓLEWSKI TORCIK"...:)muszę mojej Iwonce chyba zlecić,bo to już wyższy poziom trudności.....
Anna napisał
Justynko, tort polecam! Jestem przekonana, że sama sobie z nim poradzisz:) mnie na początku przeraził długi opis wykonania! ale jak zabierzesz się do pracy to okazuje się że jest bardzo prosty:) pozdrawiam Ania
Justin&Dorothy napisał
Pyszności !!
Anna napisał
Niebo w ustach 🙂
kocie-smaki napisał
ten tort wpisuje się idealnie w moje wymagania smakowe - mocno nasączony spód, mus, krem, aromat kawy. wow, zapisuję do zrobienia 🙂
kulinarnyswiat napisał
mmm... ten mus musi być obłędny.
Anna napisał
O, tak! jest bajeczny:)pozdrawiam Ania