Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Torty

Tort wiosenny

Aktualizacja: 20 sty, 2019 · Opublikowany: 18 cze, 2014 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Miałam ogromną ochotę na tort, co prawda okazji żadnej nie było, ale czy musi być okazja, aby przygotować tort?! Tort wiosenny z musem truskawkowym, warstwą kisielu przygotowanego z ananasa i śmietanki kokosowej o tak, do popołudniowej kawki. Przepis na biszkopt idealny już poznaliście, jest rewelacyjny i niezawodny wykorzystamy go do dzisiejszego tortu. Biszkopt można upiec dzień, czy dwa wcześniej, a po wystudzeniu przechować owinięty w folię spożywczą w lodówce. Biszkopt można również zamrozić, jeśli macie tylko miejsce w zamrażalniku może spędzić tam do trzech miesięcy. Należy pamiętać o szczelnym zawinięciu biszkoptu przed włożeniem do zamrażalnika, aby biszkopt nie wysechł i nie przeszedł zapachem z zamrażalnika. Tort wiosenny jest delikatny jak chmurka, wilgotny biszkopt nasączony ponczem z dodatkiem likieru kokosowego. Między warstwami biszkoptu spoczywają dwie warstwy. Warstwa miksowanych truskawek i warstwa ananasa z mleczkiem kokosowym całość przykryta puszysty krem z serka mascarpone z dodatkiem bitej śmietany. Polecam!

📖 Przepis

Print Pin
5 z 1 głosu

Tort wiosenny

Wspaniały biszkopt z lekkim przełożeniem.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 1 minuta minuta
Gotowanie 40 minuty minuty
Całkowity czas 41 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na biszkopt

  • 5 dużych jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

Składnkiki na mus truskawkowy

  • 330 g truskawek
  • 10 g żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

Składniki na masę serową

  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany 30 %
  • 4 łyżki cukru
  • 10 g żelatyny
  • dodałam kilka kropel barwnika spożywczego - można pominąć

Składniki na kisiel ananasowo - kokosowy

  • 150 ml gęstej śmietanki kokosowej
  • 350 g świeżego ananasa
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej

Do nasączenia

  • ¼ szklanki likieru kokosowego
  • ½ cytryny soku z niej
  • 100 ml wody

Dodatkowo

  • truskawki (borówki lub maliny do dekoracji)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Tortownicę o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno, boków formy niczym nie smarować.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C
  • Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier ciągle ubijać, a następnie dodawać po jednym żółtku, dalej miksując. Przesiać mąkę i dodać do masy, delikatnie miksując na najmniejszych obrotach.
  • Biszkopt piec 30-40 min do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę ( zapobiega to opadaniu ciasta.
  • Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia.
  • Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy.
  • Ananasa obrać, włożyć do garnka, zmiksować na gładki mus, zagotować, dodać śmietanę kokosową, aby zebrać gęstą śmietanę należy puszkę z mleczkiem kokosowym umieścić w lodówce na koło 30 minut. Po tym czasie otworzyć puszkę, łyżką zebrać górną część (na dnie puszki będzie woda kokosowa tej staramy się nie dodawać). Całość gotować przez 10 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  • W małym naczyniu rozprowadzić mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody, dodać do gotującej się masy, ciągle mieszając gotować, aż zgęstnieje, zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Do miseczki wlać 50 ml gorącej wody rozpuścić w niej żelatynę.
  • Truskawki umyć i zmiksować na gładki mus, dodać rozpuszczoną żelatynę, miskę z musem wstawić do lodówki, aby odrobinę stężała, można wstawić również do zamrażalnika należy jednak pamiętać, by co kilka minut zamieszać masę.
  • Kolejną porcję żelatyny rozpuścić w odrobinie gorącej wody.
  • Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę - ubić na sztywno. Do miski włożyć mascarpone dodać cukier, zmiksować - wystarczy krótko, następnie dodać ubitą śmietanę, połączyć. Na koniec i tuż przed nałożeniem masy serowej na tort dodać żelatynę i zmiksować ją do połączenia.
  • W szklance przygotować poncz do nasączenia biszkoptu.
  • Biszkopt przeciąć na trzy blaty, dolny blat umieścić w tortownicy, zapiąć obręcz, delikatnie nasączyć, na nasączony blat nałożyć 4 - 5 łyżek masy serowej, równomiernie rozprowadzić, następnie nałożyć mus truskawkowy, przykryć drugim blatem, delikatnie docisnąć, blat nasączyć, nałożyć wystudzony kisiel ananasowo - kokosowy, przykryć trzecim blatem, delikatnie docisnąć od góry całą dłonią , wierzch nasączyć resztą ponczu, wstawić do lodówki na około 3 godziny. Masę serową wstawić do lodówki na czas chłodzenia tortu.
  • Po schłodzeniu tortu odciąć brzegi od obręczy, zdjąć obręcz, udekorować tort resztą masy, masa będzie po trzech godzinach już ścięta, należy ją umieścić w rękawie cukierniczym i przy pomocy szerokiej końcówki do nakładania kremu udekorować wierzch i boki tortu, na górę położyć truskawki lub inne owoce
  • Smacznego!
tort wiosenny

Więcej Przepisy na torty

  • kostka biszkoptowa z pianka jezynowa
    Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową
  • biszkopt z pianka matcha i malinami
    Biszkopt z pianką matcha i malinami
  • Biszkopt piernikowy z kremem
    Biszkopt piernikowy z kremem
  • tort czekoladowo-malinowy
    Tort czekoladowo malinowy

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Sprawdzona Kuchnia napisał

    19 czerwca, 2014 at 9:39 pm

    ...ach! tak od serca wyszło 😉

    Odpowiedz
  2. Jola Rotta napisał

    18 czerwca, 2014 at 6:15 pm

    Truskawki w ksztalcie serduszek....:)

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.