Miałam ogromną ochotę na tort, co prawda okazji żadnej nie było, ale czy musi być okazja, aby przygotować tort?! Tort wiosenny z musem truskawkowym, warstwą kisielu przygotowanego z ananasa i śmietanki kokosowej o tak, do popołudniowej kawki. Przepis na biszkopt idealny już poznaliście, jest rewelacyjny i niezawodny wykorzystamy go do dzisiejszego tortu. Biszkopt można upiec dzień, czy dwa wcześniej, a po wystudzeniu przechować owinięty w folię spożywczą w lodówce. Biszkopt można również zamrozić, jeśli macie tylko miejsce w zamrażalniku może spędzić tam do trzech miesięcy. Należy pamiętać o szczelnym zawinięciu biszkoptu przed włożeniem do zamrażalnika, aby biszkopt nie wysechł i nie przeszedł zapachem z zamrażalnika. Tort wiosenny jest delikatny jak chmurka, wilgotny biszkopt nasączony ponczem z dodatkiem likieru kokosowego. Między warstwami biszkoptu spoczywają dwie warstwy. Warstwa miksowanych truskawek i warstwa ananasa z mleczkiem kokosowym całość przykryta puszysty krem z serka mascarpone z dodatkiem bitej śmietany. Polecam!
📖 Przepis
Tort wiosenny
🥘 Składniki
Składniki na biszkopt
- 5 dużych jajek
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki drobnego cukru
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Składnkiki na mus truskawkowy
- 330 g truskawek
- 10 g żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
Składniki na masę serową
- 250 g serka mascarpone
- 400 ml śmietany 30 %
- 4 łyżki cukru
- 10 g żelatyny
- dodałam kilka kropel barwnika spożywczego - można pominąć
Składniki na kisiel ananasowo - kokosowy
- 150 ml gęstej śmietanki kokosowej
- 350 g świeżego ananasa
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
Do nasączenia
- ¼ szklanki likieru kokosowego
- ½ cytryny soku z niej
- 100 ml wody
Dodatkowo
- truskawki (borówki lub maliny do dekoracji)
🔪 Instrukcje
- Tortownicę o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno, boków formy niczym nie smarować.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C
- Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier ciągle ubijać, a następnie dodawać po jednym żółtku, dalej miksując. Przesiać mąkę i dodać do masy, delikatnie miksując na najmniejszych obrotach.
- Biszkopt piec 30-40 min do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę ( zapobiega to opadaniu ciasta.
- Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia.
- Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy.
- Ananasa obrać, włożyć do garnka, zmiksować na gładki mus, zagotować, dodać śmietanę kokosową, aby zebrać gęstą śmietanę należy puszkę z mleczkiem kokosowym umieścić w lodówce na koło 30 minut. Po tym czasie otworzyć puszkę, łyżką zebrać górną część (na dnie puszki będzie woda kokosowa tej staramy się nie dodawać). Całość gotować przez 10 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
- W małym naczyniu rozprowadzić mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody, dodać do gotującej się masy, ciągle mieszając gotować, aż zgęstnieje, zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Do miseczki wlać 50 ml gorącej wody rozpuścić w niej żelatynę.
- Truskawki umyć i zmiksować na gładki mus, dodać rozpuszczoną żelatynę, miskę z musem wstawić do lodówki, aby odrobinę stężała, można wstawić również do zamrażalnika należy jednak pamiętać, by co kilka minut zamieszać masę.
- Kolejną porcję żelatyny rozpuścić w odrobinie gorącej wody.
- Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę - ubić na sztywno. Do miski włożyć mascarpone dodać cukier, zmiksować - wystarczy krótko, następnie dodać ubitą śmietanę, połączyć. Na koniec i tuż przed nałożeniem masy serowej na tort dodać żelatynę i zmiksować ją do połączenia.
- W szklance przygotować poncz do nasączenia biszkoptu.
- Biszkopt przeciąć na trzy blaty, dolny blat umieścić w tortownicy, zapiąć obręcz, delikatnie nasączyć, na nasączony blat nałożyć 4 - 5 łyżek masy serowej, równomiernie rozprowadzić, następnie nałożyć mus truskawkowy, przykryć drugim blatem, delikatnie docisnąć, blat nasączyć, nałożyć wystudzony kisiel ananasowo - kokosowy, przykryć trzecim blatem, delikatnie docisnąć od góry całą dłonią , wierzch nasączyć resztą ponczu, wstawić do lodówki na około 3 godziny. Masę serową wstawić do lodówki na czas chłodzenia tortu.
- Po schłodzeniu tortu odciąć brzegi od obręczy, zdjąć obręcz, udekorować tort resztą masy, masa będzie po trzech godzinach już ścięta, należy ją umieścić w rękawie cukierniczym i przy pomocy szerokiej końcówki do nakładania kremu udekorować wierzch i boki tortu, na górę położyć truskawki lub inne owoce
- Smacznego!
Sprawdzona Kuchnia napisał
...ach! tak od serca wyszło 😉
Jola Rotta napisał
Truskawki w ksztalcie serduszek....:)