• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Pierogi » Tortellini z dynią i szałwią

Tortellini z dynią i szałwią

Aktualizacja: 20 Sie, 2020 · Opublikowany: 11 Wrz, 2012 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 3 min

Legenda głosi, że natchnieniem dla kształtu maleńkich pierożków tortellini był pępek Wenus. Czy było tak naprawdę, tego nie wiem, ale w tym kształcie jest coś z pępka. Nadzienie zrobiłam z dyni z dodatkiem serka ricotty, szałwii, parmezanu i gałki muszkatołowej. Wszystko wspaniale do siebie psuje i rewelacyjnie smakuje. Farsz jest aksamitnie gładki i rozpływa się w ustach. Tortellini zazwyczaj podaje się z bulionem lub z masłem szałwiowym albo po prostu polane oliwą i oprószone tartym parmezanem. W każdej wersji smakują wspaniale, koniecznie spróbujcie.

Tortellini z dynią i szałwią
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na farsz

  • 1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1 mała czerwona cebula drobno pokrojona
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 100 g ricotty
  • 1 żółtko
  • 25 g parmezanu startego
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki posiekanej świeżej szałwii

Składniki na ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • ⅓ szklanki wody + 2 łyżki
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo

  • 1 jako
  • 1 łyżka mleka
  • masło do polania gotowych pierożków i parmezan

🔪 Instrukcje

Przygotowanie puree z dyni

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C.
  • Wcześniej pokrojoną dynię położyć na blachę do pieczenia, polać 3 łyżkami oliwy, solidnie osolić i posypać pieprzem, wymieszać tak, aby dynia pokryła się oliwą i przyprawami
  • Wstawić do piekarnika na 45 minut.

Przygotowanie ciasta

  • Do miski wysypać mąkę dodać jajka i masło, zacząć zagniatać ciasto stopniowo dodając wodę. Ciasto należy ugniatać 5-10 minut, aż będzie aksamitnie gładkie.
  • Ciasto można wyrobić w maszynie do pieczenia chleba lub innym tego typu urządzeniu. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i odłożyć na przynajmniej godzinę, ale nie dłużej niż 12 godzin, gdyż zacznie się utleniać i pokryje się ciemnymi plamami.

Przygotowanie farszu

  • Na patelni rozgrzać resztę oliwy, wrzucić pokrojoną cebulę i usmażyć do miękkości.
  • Upieczoną dynię przełożyć do miski, rozgnieść ją widelcem na gładką masę, dodać smażoną cebulę, miskę delikatnie przechylić na bok, aby zebrał się nadmiar płynu, pozostawić do ostygnięcia. Następnie odlać płyn, dodać żółtko, ricottę, gałkę muszkatołową, szałwię i parmezan, doprawić do smaku solą i pieprzem, farsz powinien być doprawiona dość intensywnie.

Klejenie pierożków

  • Ciasto rozwałkować dość cienko, wykroić kwadraty 8 x 8 cm, jajko wymieszać z mlekiem i posmarować nim brzegi kwadratów, na środek każdego kwadratu położyć łyżeczkę nadzienie, kwadrat złożyć na kształt trójkąta, dokładnie zlepić brzegi, dwa dalsze rogi zlepić razem, tak jak na uszka.
  • W garnku zagotować wodę z solą.
  • Tortellini wrzucać na wrzątek małymi porcjami, aby się nie sklejały, gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyjmować łyżką cedzakową.
  • Podawać z masłem i szałwią posypane parmezanem.

📖 Przepis

Print Pin
0 from 0 votes

Tortellini z dynią i szałwią

Włoskie maleńkie pierożki tortellini
Autor Anna
Kuchnia Italian
Rodzaj Obiady
Autor Anna

🥘 Składniki

Składniki na farsz

  • 1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1 mała czerwona cebula drobno pokrojona
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 100 g ricotty
  • 1 żółtko
  • 25 g parmezanu startego
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki posiekanej świeżej szałwii

Składniki na ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 średnie jajko
  • ⅓ szklanki wody + 2 łyżki
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo

  • 1 średnie jako
  • 1 łyżka mleka
  • masło do polania gotowych pierożków i parmezan

🔪 Instrukcje

Przygotowanie puree z dyni

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C.
  • Wcześniej pokrojoną dynię położyć na blachę do pieczenia, polać 3 łyżkami oliwy, solidnie osolić i posypać pieprzem, wymieszać tak, aby dynia pokryła się oliwą i przyprawami
  • Wstawić do piekarnika na 45 minut.

Przygotowanie ciasta

  • Do miski wysypać mąkę dodać jajka i masło, zacząć zagniatać ciasto stopniowo dodając wodę. Ciasto należy ugniatać 5-10 minut, aż będzie aksamitnie gładkie.
  • Ciasto można wyrobić w maszynie do pieczenia chleba lub innym tego typu urządzeniu. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i odłożyć na przynajmniej godzinę, ale nie dłużej niż 12 godzin, gdyż zacznie się utleniać i pokryje się ciemnymi plamami.

Przygotowanie farszu

  • Na patelni rozgrzać resztę oliwy, wrzucić pokrojoną cebulę i usmażyć do miękkości.
  • Upieczoną dynię przełożyć do miski, rozgnieść ją widelcem na gładką masę, dodać smażoną cebulę, miskę delikatnie przechylić na bok, aby zebrał się nadmiar płynu, pozostawić do ostygnięcia. Następnie odlać płyn, dodać żółtko, ricottę, gałkę muszkatołową, szałwię i parmezan, doprawić do smaku solą i pieprzem, farsz powinien być doprawiona dość intensywnie.

Klejenie pierożków

  • Ciasto rozwałkować dość cienko, wykroić kwadraty 8 x 8 cm, jajko wymieszać z mlekiem i posmarować nim brzegi kwadratów, na środek każdego kwadratu położyć łyżeczkę nadzienie, kwadrat złożyć na kształt trójkąta, dokładnie zlepić brzegi, dwa dalsze rogi zlepić razem, tak jak na uszka.
  • W garnku zagotować wodę z solą.
  • Tortellini wrzucać na wrzątek małymi porcjami, aby się nie sklejały, gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyjmować łyżką cedzakową.
  • Podawać z masłem i szałwią posypane parmezanem.
  • Smacznego!
tortellini podane na białym talerzu
Tortellini z dynią i szałwią
surowe tortellini ułożone jeden za drugim
Tortellini z dynią i szałwią
Poprzedni wpis « Pierogi z borówkami
Kolejny wpis Szybkie ciasto gruszkowo - imbirowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Maja napisał

    11 września, 2012 at 1:03 pm

    Jestem pod wrażeniem pierożków i pomysłu na nadzienie!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 września, 2012 at 2:02 pm

      Dziękuję:) Przepis pochodzi z kuchni Włoskiej! Polecam gorąco,są fantastyczne, najlepszym dowodem na to jest komentarz mojego męża po zjedzeniu porcji tortellini "są tak pyszne, jak Ruskie Pierogi", a jest on największym fanem właśnie Ruskich:) Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia