Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Dania mięsne

Tortilla z kaczką

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 7 lut, 2013 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Tortilla z kaczką, idealna potrawa na przyjęcie. Goście sami dobierają ulubione dodatki i zwijają pyszne mini tortille. Mięso jest idealnie miękkie i soczyste, a dodatek sosu hoisin sprawia, że kaczka nabiera wybornego egzotycznego smaku. Polecam domowy sos, ponieważ jest dużo lepszy niż ten ze sklepu. Sos w tym daniu odgrywa bardzo ważną rolę, jego orzechowa nuta fantastycznie podkreśla smak kaczki.

tortilla z kaczka
Tortilla z kaczka
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍽️ Przygotowanie
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 2 sztuki kaczych piersi ze skórą
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki suszonego majeranku

Składniki na sos hoisin

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 szczypta chilli

Składniki na mini tortille

  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • około 80 ml bardzo ciepłej wody

Dodatkowo

  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 awokado
  • 1 duża marchew
  • sałata
  • 1 średni ogórek
  • 1 średnia cebulka

🔪 Instrukcje

Sos hoisin

  • Do miseczki wlać sos sojowy, przeciśnięty czosnek i pozostałe składniki, wszystko dokładnie wymieszać.

Kaczka

  • Piersi kaczki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć piersi z każdej strony solą, pieprzem i majerankiem.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego umieścić kratkę, jeśli takiej nie posiadacie można położyć zakrętki od słoików, a na nich położyć przygotowane piersi. Naczynie przykryć przykrywką lub folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 1 godzinę i 30 minut, po tym czasie zdjąć przykrywkę, polać wytopionym tłuszczem i piec jeszcze przez 15-20 minut, do przyrumienienia się skórki.
  • Wyjąć upieczone piersi z piekarnika, pozostawić do przestygnięcia. Jeszcze ciepłe piersi porwać na maleńkie kawałeczki, polać 2-3 łyżkami sosu hoisin, wymieszać.

Mini tortille

  • Do miski wsypać mąkę i miękkie masło, stopniowo dodawać gorącą wodę, całość mieszać widelcem, a następnie zagnieść ciasto ręką. Ciasto odłożyć na około 20 minut, przykryć zwilżoną ściereczką.
  • Ciasto przełożyć na stolnicę, ponownie wyrobić, a następnie uformować z niego cienki wałek. Wałek pokroić na kawałki 15 - 18 kawałków. Każdy kawałek rozwałkować bardzo cienko, posypując mąką stolnicę.
  • Placuszki piec na bardzo rozgrzanej suchej patelni około 2 minuty z każdej strony.
  • Gorące upieczone placuszki przechować w zamkniętym pojemniku do czasu podania, przed podaniem można odgrzać je na parze lub w mikrofalówce.

🍽️ Przygotowanie

Przygotowanie całej potrawy nie jest skomplikowane, większość pracy można wykonać wcześniej, a kiedy przyjdą goście, wystarczy podać. Dzięki temu możemy zasiąść do stołu i cieszyć się miłym towarzystwem, zamiast stać przy kuchni i gotować. Pyszne, egzotyczne i wyjątkowe danie, smacznego i bawcie się dobrze!

📖 Przepis

tortilla z kaczka
Print Pin
5 z 1 głosu

Tortilla z kaczką

Fantastyczne danie!
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 2 godziny godziny
Całkowity czas 2 godziny godziny 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 sztuki kaczych piersi ze skórą
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki suszonego majeranku

Składniki na sos hoisin

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 szczypta chilli

Składniki na mini tortille

  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • około 80 ml bardzo ciepłej wody

Dodatkowo

  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża marchew
  • sałata
  • 1 sztuka awokado
  • 1 średni ogórek
  • 1 średnia cebulka
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Sos hoisin

  • Do miseczki wlać sos sojowy, przeciśnięty czosnek i pozostałe składniki, wszystko dokładnie wymieszać.

Kaczka

  • Piersi kaczki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć piersi z każdej strony solą, pieprzem i majerankiem.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego umieścić kratkę, jeśli takiej nie posiadacie można położyć zakrętki od słoików, a na nich położyć przygotowane piersi. Naczynie przykryć przykrywką lub folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 1 godzinę i 30 minut, po tym czasie zdjąć przykrywkę, polać wytopionym tłuszczem i piec jeszcze przez 15-20 minut, do przyrumienienia się skórki.
  • Wyjąć upieczone piersi z piekarnika, pozostawić do przestygnięcia. Jeszcze ciepłe piersi porwać na maleńkie kawałeczki, polać 2-3 łyżkami sosu hoisin, wymieszać.

Mini tortille

  • Do miski wsypać mąkę, miękkie masło, stopniowo dodawać gorącą wodę, mieszać widelcem, a następnie zagnieść ciasto ręką. Ciasto odłożyć na około 20 minut, przykryć zwilżoną ściereczką.
  • Ciasto przełożyć na stolnicę, ponownie wyrobić, a następnie uformować z niego cienki wałek. Wałek pokroić na kawałki 15 - 18 kawałków. Każdy kawałek rozwałkować bardzo cienko, posypując mąką stolnicę.
  • Placuszki piec na bardzo rozgrzanej suchej patelni około 2 minuty z każdej strony.
  • Gorące upieczone placuszki przechować w zamkniętym pojemniku do czasu podania, przed podaniem można odgrzać je na parze lub w mikrofalówce.

Serwowanie

  • Na podgrzane placuszki nakładać ulubione warzywa, porcję mięsa i odrobinę sosu.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Do potrawy można użyć piersi gęsich.
tortilla z kaczka
Tortilla z kaczką
  • tortilla z kaczka
  • tortilla z kaczka
Tortilla z kaczką
tortilla z kaczka
Tortilla z kaczką

Zdjęcie przedstawia konsystencję ciasta na mini tortille, ciasto jest bardzo elastyczne, miękkie, ale nie rozpływa się!

Zainspirował mnie przepis na stronie Kwestia Smaku.

Więcej Przepisy na dania mięsne

  • Piersi kurczaka w sosie pomidorowym
    Piersi kurczaka w sosie pomidorowym
  • pasztet z krolika
    Pasztet z królika
  • kartacze
    Domowe kartacze z mięsem
  • kurczak w sosie orzechowym
    Kurczak w sosie orzechowym

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Tomek napisał

    08 maja, 2014 at 1:15 pm

    No to takie ciasto miałem dopiero w trakcie wałkowania i dosypywania mąki 🙂 ... wodę dolewałem baaardzo ciepłą a proporcje wg wagi elektronicznej. Jedyna wątpliwość to porcja masła, wg przeliczenia te dwie łyżki to 24g i tyle dałem. Będę testował dalej 🙂 Dzięki za zdjęcie! Świetny blog!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 maja, 2014 at 1:27 pm

      Jeśli chodzi o masło to mi wyszło 23 g, ale to żadna różnica 😉 Ciasto robiłam wielokrotnie i zawsze wychodzi takie jak na zdjęciu. Spróbuj raz jeszcze 🙂 często mąka sprawia ma psikusa, a to dlatego, że w może mieć różną wilgotność w zależności od wilgotności otoczenia i w jakich warunkach jest przechowywana. Życzę udanych eksperymentów kulinarnych 🙂 i dziękuję za miłe słowa ach! no i za dzisiejszy obiad:) będą tortille z hummusem 🙂

      Odpowiedz
  2. Tomek napisał

    08 maja, 2014 at 12:00 pm

    Nie wiem jaki jest sekret dla tego ciasta ale przy tych proporcjach mnie wyszła postać płynna, no prawie płynna 🙂 ... jaka ma być prawidłowa konsystencja? Zakładam, że skoro mówimy o "zagniataniu" to powinno odchodzić od ręki? Tak założyłem i żeby osiągnąć ten stan musiałem dodać jeszcze ok 60g mąki (!)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 maja, 2014 at 12:49 pm

      Tomku, sekret ciasta to gorąca woda! szybko zrobiłam porcję ciasta żeby pokazać ( mam nadzieję, że uda mi się je wkleić ) jaka powinna być konsystencja, oczywiście dokładnie trzymając się podanych proporcji 🙂 Ciasto jest bardzo elastyczne i mięciutkie i jeśli dosypałabym 60 g mąki więcej byłoby bardzooo twarde, a to już niedobrze! Ciasto delikatnie podsypujemy mąką dopiero przy wałkowaniu. Być może źle domierzyłeś proporcje? na odległość trudno mi powiedzieć dlaczego tak płynne ciasto Ci wyszło... Pozdrawiam 🙂
      Zdjęcie ciasta wklejone pod zdjęciami do przepisu 🙂

      Odpowiedz
  3. Angie@Angie's Recipes napisał

    22 lutego, 2013 at 4:26 pm

    This sounds and looks very tasty. I love hoisin sauce, didn't know it could be homemade!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 lutego, 2013 at 8:05 am

      Thank you, and I would recommend this home version. Doing sauce at home you can season as you like it 🙂 Regards Anne

      Odpowiedz
  4. amgdalenka napisał

    07 lutego, 2013 at 7:39 pm

    Tortille i temu podobne, moje klimaty. 🙂 Na 100% spróbuję tej wersji 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 lutego, 2013 at 8:14 pm

      To danie jest super:) polecam:)

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.