Tortilla z kaczką, idealna potrawa na przyjęcie. Goście sami dobierają ulubione dodatki i zwijają pyszne mini tortille. Mięso jest idealnie miękkie i soczyste, a dodatek sosu hoisin sprawia, że kaczka nabiera wybornego egzotycznego smaku. Polecam domowy sos, ponieważ jest dużo lepszy niż ten ze sklepu. Sos w tym daniu odgrywa bardzo ważną rolę, jego orzechowa nuta fantastycznie podkreśla smak kaczki.
🥘 Składniki
- 2 sztuki kaczych piersi ze skórą
- sól
- pieprz
- 2 łyżki suszonego majeranku
Składniki na sos hoisin
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- świeżo mielony pieprz
- 1 szczypta chilli
Składniki na mini tortille
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- około 80 ml bardzo ciepłej wody
Dodatkowo
- 1 duża czerwona papryka
- 1 awokado
- 1 duża marchew
- sałata
- 1 średni ogórek
- 1 średnia cebulka
🔪 Instrukcje
Sos hoisin
- Do miseczki wlać sos sojowy, przeciśnięty czosnek i pozostałe składniki, wszystko dokładnie wymieszać.
Kaczka
- Piersi kaczki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć piersi z każdej strony solą, pieprzem i majerankiem.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
- Na dnie naczynia żaroodpornego umieścić kratkę, jeśli takiej nie posiadacie można położyć zakrętki od słoików, a na nich położyć przygotowane piersi. Naczynie przykryć przykrywką lub folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 1 godzinę i 30 minut, po tym czasie zdjąć przykrywkę, polać wytopionym tłuszczem i piec jeszcze przez 15-20 minut, do przyrumienienia się skórki.
- Wyjąć upieczone piersi z piekarnika, pozostawić do przestygnięcia. Jeszcze ciepłe piersi porwać na maleńkie kawałeczki, polać 2-3 łyżkami sosu hoisin, wymieszać.
Mini tortille
- Do miski wsypać mąkę i miękkie masło, stopniowo dodawać gorącą wodę, całość mieszać widelcem, a następnie zagnieść ciasto ręką. Ciasto odłożyć na około 20 minut, przykryć zwilżoną ściereczką.
- Ciasto przełożyć na stolnicę, ponownie wyrobić, a następnie uformować z niego cienki wałek. Wałek pokroić na kawałki 15 - 18 kawałków. Każdy kawałek rozwałkować bardzo cienko, posypując mąką stolnicę.
- Placuszki piec na bardzo rozgrzanej suchej patelni około 2 minuty z każdej strony.
- Gorące upieczone placuszki przechować w zamkniętym pojemniku do czasu podania, przed podaniem można odgrzać je na parze lub w mikrofalówce.
🍽️ Przygotowanie
Przygotowanie całej potrawy nie jest skomplikowane, większość pracy można wykonać wcześniej, a kiedy przyjdą goście, wystarczy podać. Dzięki temu możemy zasiąść do stołu i cieszyć się miłym towarzystwem, zamiast stać przy kuchni i gotować. Pyszne, egzotyczne i wyjątkowe danie, smacznego i bawcie się dobrze!
📖 Przepis
Tortilla z kaczką
🥘 Składniki
- 2 sztuki kaczych piersi ze skórą
- sól
- pieprz
- 2 łyżki suszonego majeranku
Składniki na sos hoisin
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- świeżo mielony pieprz
- 1 szczypta chilli
Składniki na mini tortille
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- około 80 ml bardzo ciepłej wody
Dodatkowo
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża marchew
- sałata
- 1 sztuka awokado
- 1 średni ogórek
- 1 średnia cebulka
🔪 Instrukcje
Sos hoisin
- Do miseczki wlać sos sojowy, przeciśnięty czosnek i pozostałe składniki, wszystko dokładnie wymieszać.
Kaczka
- Piersi kaczki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć piersi z każdej strony solą, pieprzem i majerankiem.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
- Na dnie naczynia żaroodpornego umieścić kratkę, jeśli takiej nie posiadacie można położyć zakrętki od słoików, a na nich położyć przygotowane piersi. Naczynie przykryć przykrywką lub folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 1 godzinę i 30 minut, po tym czasie zdjąć przykrywkę, polać wytopionym tłuszczem i piec jeszcze przez 15-20 minut, do przyrumienienia się skórki.
- Wyjąć upieczone piersi z piekarnika, pozostawić do przestygnięcia. Jeszcze ciepłe piersi porwać na maleńkie kawałeczki, polać 2-3 łyżkami sosu hoisin, wymieszać.
Mini tortille
- Do miski wsypać mąkę, miękkie masło, stopniowo dodawać gorącą wodę, mieszać widelcem, a następnie zagnieść ciasto ręką. Ciasto odłożyć na około 20 minut, przykryć zwilżoną ściereczką.
- Ciasto przełożyć na stolnicę, ponownie wyrobić, a następnie uformować z niego cienki wałek. Wałek pokroić na kawałki 15 - 18 kawałków. Każdy kawałek rozwałkować bardzo cienko, posypując mąką stolnicę.
- Placuszki piec na bardzo rozgrzanej suchej patelni około 2 minuty z każdej strony.
- Gorące upieczone placuszki przechować w zamkniętym pojemniku do czasu podania, przed podaniem można odgrzać je na parze lub w mikrofalówce.
Serwowanie
- Na podgrzane placuszki nakładać ulubione warzywa, porcję mięsa i odrobinę sosu.
- Smacznego!
📋 Notatki
Zdjęcie przedstawia konsystencję ciasta na mini tortille, ciasto jest bardzo elastyczne, miękkie, ale nie rozpływa się!
Zainspirował mnie przepis na stronie Kwestia Smaku.
Tomek napisał
No to takie ciasto miałem dopiero w trakcie wałkowania i dosypywania mąki 🙂 ... wodę dolewałem baaardzo ciepłą a proporcje wg wagi elektronicznej. Jedyna wątpliwość to porcja masła, wg przeliczenia te dwie łyżki to 24g i tyle dałem. Będę testował dalej 🙂 Dzięki za zdjęcie! Świetny blog!
Anna napisał
Jeśli chodzi o masło to mi wyszło 23 g, ale to żadna różnica 😉 Ciasto robiłam wielokrotnie i zawsze wychodzi takie jak na zdjęciu. Spróbuj raz jeszcze 🙂 często mąka sprawia ma psikusa, a to dlatego, że w może mieć różną wilgotność w zależności od wilgotności otoczenia i w jakich warunkach jest przechowywana. Życzę udanych eksperymentów kulinarnych 🙂 i dziękuję za miłe słowa ach! no i za dzisiejszy obiad:) będą tortille z hummusem 🙂
Tomek napisał
Nie wiem jaki jest sekret dla tego ciasta ale przy tych proporcjach mnie wyszła postać płynna, no prawie płynna 🙂 ... jaka ma być prawidłowa konsystencja? Zakładam, że skoro mówimy o "zagniataniu" to powinno odchodzić od ręki? Tak założyłem i żeby osiągnąć ten stan musiałem dodać jeszcze ok 60g mąki (!)
Anna napisał
Tomku, sekret ciasta to gorąca woda! szybko zrobiłam porcję ciasta żeby pokazać ( mam nadzieję, że uda mi się je wkleić ) jaka powinna być konsystencja, oczywiście dokładnie trzymając się podanych proporcji 🙂 Ciasto jest bardzo elastyczne i mięciutkie i jeśli dosypałabym 60 g mąki więcej byłoby bardzooo twarde, a to już niedobrze! Ciasto delikatnie podsypujemy mąką dopiero przy wałkowaniu. Być może źle domierzyłeś proporcje? na odległość trudno mi powiedzieć dlaczego tak płynne ciasto Ci wyszło... Pozdrawiam 🙂
Zdjęcie ciasta wklejone pod zdjęciami do przepisu 🙂
Angie@Angie's Recipes napisał
This sounds and looks very tasty. I love hoisin sauce, didn't know it could be homemade!
Anna napisał
Thank you, and I would recommend this home version. Doing sauce at home you can season as you like it 🙂 Regards Anne
amgdalenka napisał
Tortille i temu podobne, moje klimaty. 🙂 Na 100% spróbuję tej wersji 🙂
Anna napisał
To danie jest super:) polecam:)