Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Tarty na słodko

Truskawkowa tarta bezglutenowa

Aktualizacja: 13 lip, 2020 · Opublikowany: 30 sie, 2013 · przez Anna · 17 komentarzy

Skocz do przepisu

Truskawkowa tarta bezglutenowa. Wchodzę wczoraj do sklepu, a tam piękne dojrzałe truskawki pomyślałam, zjadałabym tartę z truskawkami z dużą ilością kruszonki! Prawdopodobnie, to już ostatnie tak dobre truskawki w tym sezonie! Po powrocie ze sklepu niezwłocznie przystąpiłam do pieczenia! Żeby było bezglutenowo, spód zrobiłam na bazie mąki ryżowej z niewielkim dodatkiem mąki z amarantusa i odrobiny ziemniaczanej. Tarta jest niebywale pyszna, a spód bardzo delikatny. Wypełnienie z truskawek z pewnością jest jednym z najlepszych wypełnień, no i ta chrupiąca kruszonka...! Na samym dnie tarty, rozsmarowałam dżem z czarnej porzeczki, który pięknie podkreśla smaki i przełamuje słodkość! Zapewniam, że ciasto długo nie nacieszy Waszych oczu, znika błyskawicznie:).

Gorąco polecam ten przepis i to nie tylko osobom uczulonym na gluten, ale i wszystkim amatorom słodyczy, ciasto jest poprostu pyszne!

📖 Przepis

truskawkowa tarta bezglutenowa
Print Pin
5 z 5 głosów

Truskawkowa tarta bezglutenowa

Ciasto jest rewelacyjne!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 12
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 37 minuty minuty
Całkowity czas 52 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 jajka
  • 140 g masła
  • 160 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki z amarantusa
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 250 g truskawek
  • kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki

Składniki na kruszonkę

  • 60 g masła
  • 60 g mąki ryżowej
  • 80 g cukru
  • 45 g szklanki mąki ziemniaczanej (lub z amarantusa)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski wsypać mąkę ryżową ( 150 g ), ziemniaczaną i mąkę z amarantusa, cukier i pokrojone w kostkę masło, palcami rozetrzeć masło wraz z mąką na drobny piasek, dodać jajka, zagnieść ciasto, jeśli ciasto będzie zbyt lepkie dodać pozostałą część mąki ryżowej.
  • Z ciasta utworzyć kulę, owinąć ją w folię spożywczą, odłożyć na 10 - 15 minut do zamrażalnika.
  • Piekarnik rozgrzać od temperatury 180 st C. Formę do tarty o średnicy 34 cm ( jeśli nie jest ceramiczna ), należy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Rozwałkować ciasto na cienki placek, wyłożyć nim formę, nakłuć widelcem na całej powierzchni ciasta. Wstawić do piekarnika, podpiec spód na złoty kolor, około 10 - 12 minut.
  • Truskawki umyć i przekroić na trzy części. W miseczce zagnieść składniki na kruszonkę.
  • Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, posmarować spód dżemem z czarnej porzeczki, nałożyć truskawki, posypać 3 łyżkami cukru trzcinowego, obficie posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika, piec jeszcze przez 25 minut lub do momentu, aż kruszonka delikatnie się zarumieni
  • Wyjąć ciasto z piekarnika, wystudzić.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Jak zwykle w przypadku tarty! Pamiętajcie, spód do tarty najlepszy jest, kiedy ciasto rozwałkujemy dość cienko na około 5 mm. Jeśli nie macie formy o takiej średnicy jaką podaję w przepisie i użyjecie mniejszej, nadmiar ciasta odetnijcie i schowajcie do zamrażalnika, wykorzystacie w chwili słabości na błyskawiczną tartaletkę.
truskawkowa tarta bezglutenowa

Więcej Przepisy na tarty na słodko

  • Tarta owocowa bez cukru z kremem mascarpone i owocami
    Tarta owocowa bez cukru
  • tarta z mascarpone i owocami
    Tarta z mascarpone i owocami
  • Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe
    Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe
  • tarta-z-ciasta-serowego
    Tarta z ciasta serowego

Komentarze

    5 from 5 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Pati napisał

    27 września, 2024 at 8:46 am

    5 gwiazdek
    To mój ulubiony przepis na tarte, przebija wszystkie ciasta kruche, kocham od lat, ciesze się, że wróciłam i go odnalazłam. Tarta niemal rozsypuje się w ustach😍 uwielbiam!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 września, 2024 at 11:56 am

      Wspaniale! Wiem, że ciasta bezglutenowe są trudnym tematem więc tym bardziej miło mi, że ten przepis trafił do Twojego podniebienia 😍

      Odpowiedz
  2. Barbara napisał

    26 maja, 2019 at 5:58 pm

    60 g masła
    60 g mąki ryżowej
    80 g cukru
    45 g mąki ziemniaczanej lub z amarantusa
    Instrukcja
    Do miski wsypać mąkę ryżową ( 150 g ), ziemniaczaną i mąkę z amarantusa, cukier i pokrojone w kostkę masło, palcami”
    Ta gramatua i gdzie jest lub”a ponizej i” jest dosyc zakrecone

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 maja, 2019 at 8:25 pm

      Pani Barbaro, nie bardzo rozumiem, co w przepisie jest niejasne dla Pani...
      Zacytowany przez Panią skład dotyczy kruszonki i jest to w składzie zapisane jasno "składniki na kruszonkę" w punkcie jest jasno napisane 45 g mąki ziemniaczanej lub z amarantusa... sposób wykonania kruszonki jest opisany w punkcie 5. Natomiast wkleiła Pani sposób wykonania z punktu 1, który dotyczy wyronienia spodu ciasta... Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  3. Mama alergika napisał

    05 lipca, 2016 at 11:21 pm

    5 gwiazdek
    Bardzo fajny i prosty przepis:) Z koniecznosci wprowadzilam nastepujace modyfikacje: maslo zastapilam margaryna roslinna a jajka kurze przepiorczymi (5 sztuk). Nie mialam pod reka truskawek wiec wykorzystalam jagody i maliny. Tarta wyszla znakomita:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 lipca, 2016 at 11:43 pm

      Dziękuję bardzo za informację i cieszę się, że tarta smakowała, a z jagodami i malinami musi być pyszna 🙂

      Odpowiedz
  4. Paula napisał

    14 lipca, 2015 at 6:42 pm

    5 gwiazdek
    Mało jest dań , które smakują mojemu dziecku, odkąd jest na diecie bezglutenowej, bez mlecznej i bez jajecznej, ale ta tarta smakowała wszystkim niezależnie czy mają ograniczenia w diecie czy się żywią standardowo. Dlatego nie wiemy jak smakuje na zimno. 🙂
    (oczywiście jajek nie dałam, i następnym razem trochę mniej cukru)
    Paula

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 lipca, 2015 at 1:53 pm

      Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 🙂 Zapraszam zatem do wypróbowania innych przepisów bezglutenowych 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  5. Marcin napisał

    07 czerwca, 2015 at 4:28 pm

    5 gwiazdek
    Hey, ja z braku maki amarantus-owej użyłem maki z dyni. Wyszło pysznie 😉
    pozdrawiam i polecam
    Marcin

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 czerwca, 2015 at 7:08 pm

      Dziękuję za cenne informacje o mące 🙂 Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  6. Nil napisał

    28 maja, 2014 at 9:20 am

    Witam. A można zastąpić jakoś masło i mąkę ziemniaczaną? Jestem na nie uczulona. Może być olej zamiast masła i mąka np sojowa albo inna? Jest szansa, że ciasto się na tym uda? 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 maja, 2014 at 11:08 am

      Oczywiście mąkę ziemniaczaną możesz zastąpić inną mąką, można dodać więcej mąki z amarantusa, dodać mąkę kokosową, sojową lub inna bezglutenową. Jeśli chodzi o masło to nie próbowałam zamieniać go na inny tłuszcz, ale myślę że możesz spróbować z olejem roślinnym lub kokosowym, powinno wyjść 🙂 powodzenia i smacznego, tarta jest bardzo dobra 🙂

      Odpowiedz
  7. Kasia napisał

    03 kwietnia, 2014 at 11:39 am

    w kruszonce pojawia się "45 g mąki" - o jaką mąkę chodzi? da się zrobić bezglutenową kruszonkę?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 kwietnia, 2014 at 8:23 pm

      Przepraszam, gdzieś uciekła mąka 😉 może być mąka ziemniaczana lub z amarantusa lub ich mieszanka, kruszonka wyjdzie można dodać do niej odrobinę płatków migdałowych będzie jeszcze lepsza 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
      • Kasia napisał

        11 kwietnia, 2014 at 6:29 pm

        Dziękuję za odpowiedź. Już się nie mogę doczekać truskawek!

        Odpowiedz
  8. Magda napisał

    12 października, 2013 at 4:11 pm

    Cześć Aniu. Mąka z amarantusa jest konieczna, bo nie mam jej (co ma w sobie takiego, jaki jest jej znaczenie?) Czy można zrobić tartę z mrożonymi truskawkami, sprawdzałaś może. Interesują mnie ostatnio przepisy bezglutenowe, mam styczność z osobami uczulonymi na gluten. Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 października, 2013 at 4:51 pm

      Mąka z amarantusa ma za zadanie, delikatnie złamać smak, a właściwie dodać odrobinę smaku orzechowego. Oczywiście możesz zastąpić ją mąka ziemniaczaną lub ryżową lub pół na pół. Jesli chodzi o mrożone truskawki, to oczywiście używam ich. Jeśli masz krojone, to wystarcz delikatnie je rozmrozić, posypać kopiastą łyżką maki ziemniaczanej, dodatek mąki sprawi, że sok który puszczą truskawki zostanie "związany ", a spod pozostanie suchy. Całe truskawki, kiedy są jeszcze zamrożone siekam i robię dokładnie tak jak opisałam wyżej:) pozdrawiam i miłego pichcenia:)

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.