Grillowane warzywa z piekarnika to dzisiejsza propozycja i jeśli jeszcze takich nie robiliście to najwyższy czas spróbować. Można przygotować je jako dodatek do głównego dania lub do podjadania jako przekąskę :). Mają wspaniały smak, są aromatyczne i bardzo zdrowe! Jeśli macie dzieci, które niezbyt chętnie jedzą warzywa, to spróbujcie podać im je właśnie w takiej formie. U mnie to zadziałało w 100%! Dzieci jedzą bardzo chętnie i proszą o dokładkę, co potwierdza, że są pyszne! Szybkie i proste wykonanie tego dania powinno zachęcić Was do przygotowania. To naprawdę jest łatwe, wystarczy pokroić warzywa, przyprawić i upiec, a później rozkoszować się ich smakiem! Najlepiej smakują podane na ciepło.
📖 Przepis
Grillowane warzywa z piekarnika
🥘 Składniki
- 3 średnie marchewki
- 300 g dyni
- 2 duże pietruszki
- ¼ średniego selera
- 2 łyżeczki siekanego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego oregano i bazylii
- sól (do smaku)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru trzcinowego
🔪 Instrukcje
- Dynie pokroić na plastry o grubości 5 mm, marchewkę i pietruszkę obrać i przekroić wzdłuż na 4 części, seler na plastry o grubości 3 mm.
- Warzywa włożyć do miski, polać oliwą, posypać odrobiną soli, dodać posiekany rozmaryn i cukier, wszystko wymieszać tak, aby warzywa pokryły się przyprawami i oliwą. Na blachę położyć papier do pieczenia, wszystkie warzywa rozłożyć równo na papierze.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C, piec z opcją grilla przez około 20 minut, do momentu, kiedy warzywa zaczną na brzegach nabierać złotego koloru.
- Smacznego!
Fabryka Odkryć Kulinanrych Mniamm napisał
U mnie to był przypadek, razem z szałykami położyłam na blasze marchewki, seler, ziemniaki, przeszły zapachem szaszłyków z wędzonym boczkiem.... zakochałam się 🙂 W tej chwili griluję prawie wszystko tzn brokuły, kalafior, ziemniaki, marchew pietruszkę, cukinię.... ale dyni jeszcze nie próbowałam z pewnością dodam ją do pozostałych warzyw tym razem w wersji light bez mięcha :). Pozdrawiam kami