Warzywne przekąski z sosami to propozycja na jesienne wieczory, przekąskę do pracy czy szkoły i bomba witamin dla naszego organizmu tak potrzebna w okresie zimowym. Warzywa powinny być jędrne, chrupiące i świeże! Do tej kompozycji, którą dziś zaproponowałam można dodać pomidorki koktajlowe, paprykę, rzodkiewkę… to co lubicie i co macie w lodówce. Sosy mogą być różnego rodzaju, serowe majonezowe, jogurtowe, najważniejsze aby były takie jak lubicie. Życzę smacznego zdrowia!
Warzywne przekąski
Przygotowanie 15 minutes
Razem 15 minutes
Składniki
- kilka marchewek
- kilka łodyg selera naciowego
- kalarepa
- brokuł
- kalafior
Składniki na sosy
- majonez
- jogurt naturalny
- ketchup
- ogórek kiszony
- garść koperku
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- szczypta cynamonu
- suszony czosnek
- oliwa z oliwek
Instrukcja
- Warzywa obrać i umyć
- Seler, marchew i kalarepę pokroić w słupki
- Kalafior i brokuł podzielić na małe "różyczki"
Sos majonezowo - jogurtowy
- Do miseczki włożyć około 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu i 2 łyżki oliwy z oliwek
- Pokroić ogórek kiszony na drobną kostkę, dodać wraz z posiekanym koperkiem do sosu
- Przyprawić solą, pieprzem, suszonym czosnkiem, dokładnie wymieszać
Sos majonezowo - ketchupowy
- Do miseczki włożyć 5 - 6 dużych łyżek majonezu i 5 łyżek ketchupu ( może by więcej)
- Dodać szczyptę cynamonu, pół łyżeczki cukru
- Doprawić solą i pieprzem
- Wszystko wymieszać
Notatki
Proporcję na sosy podaję orientacyjnie, polegajcie na swoim smaku:)
[mediagrid cat=”422″ filter=”0″ r_width=”auto”]
Dodaj komentarz