• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Dodatki » Warzywne przekąski

Warzywne przekąski

Aktualizacja: 29 lip, 2020 · Opublikowany: 22 lis, 2012 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Warzywne przekąski z sosami to propozycja na jesienne wieczory lub spotkanie ze znajomymi. Można też potraktować to jako przekąskę do pracy czy szkoły. Jest, to bomba witamin dla naszego organizmu tak potrzebna w okresie zimowym. Warzywa powinny być jędrne, chrupiące i świeże! Do tej kompozycji, którą dziś zaproponowałam, można dodać pomidorki koktajlowe, paprykę, rzodkiewkę... to, co lubicie i co macie w lodówce. Sosy mogą być różnego rodzaju, serowe, majonezowe, jogurtowe, najważniejsze, aby były takie, jak lubicie. Życzę smacznego zdrowia!

warzywne przekąski, marchewki, brokuł, kalafior, kalarepa pocięta na słupki
Warzywne przekąski
Print Pin
Bądź pierwszy!

Warzywne przekąski

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Przekąski
Przygotowanie 15 minutes
Całkowity czas 15 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 średnie marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 średnia kalarepa
  • 4 różyczki brokułu (większe)
  • 3 różyczki kalafiora (większe)

Składniki na sosy

  • 8 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurt naturalny
  • 5 łyżki ketchup
  • 1 średni ogórek kiszony
  • 1 garść koperku
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 1 szczypta cukru
  • 1 szczypta cynamonu
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Warzywa obrać i umyć. Seler, marchew i kalarepę pokroić w słupki. Kalafior i brokuł podzielić na małe "różyczki", ułożyć na talerzu.

Sos majonezowo-jogurtowy

  • Do miseczki włożyć około 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu i 2 łyżki oliwy z oliwek. Pokroić ogórek kiszony na drobną kostkę, dodać wraz z posiekanym koperkiem do sosu. Przyprawić solą, pieprzem, suszonym czosnkiem, dokładnie wymieszać.

Sos majonezowo-ketchupowy

  • Do miseczki włożyć 6 dużych łyżek majonezu i 5 łyżek ketchupu (może by więcej). Dodać szczyptę cynamonu, pół łyżeczki cukru. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać.
  • Podawać od razu po przygotowaniu lub jeśli przygotujecie wszystko jakiś czas przed podaniem, to przechowajcie warzywa i sosy pod przykryciem w lodówce. Smacznego!

📋 Notatki

Proporcję na sosy podaję orientacyjnie, polegajcie na swoim smaku:)
warzywne przekąski na talerzu podane z sosem majonezowo-ketchupowym
warzywne przekaski
« Chleb pszenno żytni Rike Mezker
Placki z kaszy jęczmiennej »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}