Ciastka dla tych wszystkich, którzy są na różnego rodzaju dietach, mają nietolerancje lub uczulenia, czyli dziś zdrowe wegańskie ciastka owsiane. Najważniejsze w tym przepisie jest to, że ciastka nie zawierają żadnego cukru dodanego, czyli będą idealne dla odchudzających się łasuchów. W wersji wzbogaconej mają odrobinę gorzkiej czekolady i ta wersja smakuje oczywiście lepiej z wiadomych względów, a jak wpływa to na ich kaloryczność? Muszę powiedzieć, że całkiem dobrze, ciastka w wersji bez dodatku czekolady mają tylko 69 kalorii na jedno 30 g ciasteczko, jeśli dodacie odrobinę czekolady, to kaloryczność wzrośnie do około 80 kcal to całkiem nieźle!
Ciastka nie zawierają również żadnego nabiału i glutenu. Osoby z celiakią muszą wybrać do tego przepisu płatki owsiane bezglutenowe, czyli z certyfikatem! Bazą są dojrzałe słodkie banany, które dają słodycz naszym ciasteczkom i sklejają je zamiast jajka jest odrobina mielonego siemienia, a dla wzbogacenia smaku dodałam również suszone figi, ale mogą być użyte inne suszone owoce lub orzechy. Na zdrowie i smacznego!
📖 Przepis
Wegańskie ciastka owsiane
🥘 Składniki
- 300 g bananów (dojrzałych (waga bez skórki = 3 szt))
- 40 g oleju kokosowego (płynnego)
- 30 g kakao (gorzkie)
- 60 g wiórków kokosowych (mielonych)
- 15 g siemienia lnianego (mielonego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 230 g płatków owsianych
- 30 g suszonych fig (pokrojonych w kostkę)
- 50 g czekolady (pokrojonej w kostkę-opcjonalnie)
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Banany rozgnieść widelcem na papkę lub zmiksować blenderem, w papce mogą pozostać małe kawałki bananów.
- Następnie dodać olej, mielone siemię, proszek do pieczenia, kakao i mielone wiórki, wymieszać na do połączenia się składników.
- Na koniec dodać płatki owsiane, czekoladę (opcjonalnie) i figi, wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przy pomocy łyżki do nakładania lodów odmierzać porcje, nakładać na blachę w niewielkich odstępach. Zwilżyć dłoń i spłaszczyć delikatnie każde ciasteczko.
- Ciastka pieczemy około 15-18 minut, po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i przekładamy ciastka na kratkę do całkowitego wystudzenia.
- Wierzch ciastek można udekorować czekoladą, wystarczy rozgrzać tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i polać wierch ciastem.
Comments
No Comments