• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Biszkopty » Wuzetka

Wuzetka

Aktualizacja: 8 lip, 2020 · Opublikowany: 11 sty, 2014 · przez Anna · 10 komentarzy

Skocz do przepisu

Wuzetka to mocno czekoladowe ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną i cieniutką warstwą dżemu, kto nie próbował, niech żałuje! Właściwie to nie ma czego żałować, bo jest przepis, więc można wypróbować!

wuzetka
Wuzetka
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🎂 Biszkopt
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na biszkopt

  • 200 g cukru
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 65 g kakao
  • 7 średnie jaj w temperaturze pokojowej

Składniki na krem

  • 750 ml śmietany 36 %
  • 10 g żelatyny
  • 5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo

  • 8 łyżek rumu lub innego alkoholu + ½ szklanki wody + sok z jednej mandarynki lub z połowy cytryny
  • 10 łyżek dżemu malinowego lub śliwkowego
  • 150 g ciemnej czekolady + 150 ml śmietany

🔪 Instrukcje

  • Do miski przesiać mąkę i kakao, odstawić.
  • Blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C z opcją górnej i dolnej grzałki. Żółtka oddzielić od białek
  • Białka ubić na lekką pianę, następnie zacząć dodawać po jednej łyżce cukru, po każdej dokładnie miksując ( na najwyższych obrotach ) białka powinny być ubijane około 5 minut, masa musi zrobić się błyszcząca i sztywna. Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle miksując, po dodaniu ostatniego miksować jeszcze masę przez 2 minuty.
  • Przesianą mąkę i kakao dodać w dwóch, trzech porcjach do masy mieszając mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką - krótko, aby piana nie opadła. Ciasto wylać do blachy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika i piec przez 25 do 30 minut, najlepiej po 20 minutach sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już dopieczone.
  • Po upieczeniu wyjąć ciasto, chwytając za papier i przenieść je na kratkę, pozostawić od wystudzenia.
  • Żelatynę ( agar ) namoczyć według zaleceń producenta w niewielkiej ilości wody około 60 ml wody. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru ( ilość cukru dostosować do swojego podniebienia ) na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę, żelatynę należy dodawać stopniowo, ciągle miksując.
  • W szklance wymieszać alkohol, sok z mandarynki lub cytryny i wodę. Przestudzone ciasto przeciąć ( poziomo ) na dwie części. Dolną część ciasta włożyć ponownie do blachy, nasączyć i rozsmarować dżem, na dżem nałożyć bitą śmietanę, zachowując do dekoracji około 200 ml. Nałożyć górną część biszkoptu i nasączyć.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej śmietanę energicznie mieszając. Polewę wylać na wierzch ciasta, wyrównać.
  • Wuzetkę przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki lub chłodnego miejsca najlepiej na całą noc. Przed podaniem podzielić ciasto na kwadraty, na każdy nałożyć kleks bitej śmietany.

🎂 Biszkopt

Biszkopt jest bardzo, bardzo czekoladowy, nasączony rumem i sokiem z mandarynki co podkreśla jego bajecznie czekoladowy smak. Między warstwami czekoladowego ciasta spoczywa delikatna, lekka pierzynka z bitej śmietany, a całość przykryta jest grubą warstwą polewy czekoladowej. Wuzetka jest bardzo prostym ciastem i z pewnością uda się każdemu za pierwszym razem. Wuzetkę najlepiej przygotować dzień przed podaniem ciasto przez noc zmięknie i nabierze delikatnego smaku! Polecam!

📖 Przepis

Print Pin
5 z 1 głosu

Wuzetka

Jedno z najpopularniejszych ciast polskich.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 12
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 1 hour 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na biszkopt

  • 200 g cukru
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 65 g kakao
  • 7 średnie jaj (w temperaturze pokojowej)

Składniki na krem

  • 750 ml śmietany 36 %
  • 10 g żelatyny
  • 5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo

  • 8 łyżek rumu lub innego alkoholu (+ ½ szklanki wody + sok z jednej mandarynki lub z połowy cytryny)
  • 10 łyżek dżemu malinowego (lub śliwkowego)
  • 150 g ciemnej czekolady (+ 150 ml śmietany)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski przesiać mąkę i kakao, odstawić.
  • Blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C z opcją górnej i dolnej grzałki. Żółtka oddzielić od białek
  • Białka ubić na lekką pianę, następnie zacząć dodawać po jednej łyżce cukru, po każdej dokładnie miksując ( na najwyższych obrotach ) białka powinny być ubijane około 5 minut, masa musi zrobić się błyszcząca i sztywna. Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle miksując, po dodaniu ostatniego miksować jeszcze masę przez 2 minuty.
  • Przesianą mąkę i kakao dodać w dwóch, trzech porcjach do masy mieszając mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką - krótko, aby piana nie opadła. Ciasto wylać do blachy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika i piec przez 25 do 30 minut, najlepiej po 20 minutach sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już dopieczone.
  • Po upieczeniu wyjąć ciasto, chwytając za papier i przenieść je na kratkę, pozostawić od wystudzenia.
  • Żelatynę ( agar ) namoczyć według zaleceń producenta w niewielkiej ilości wody około 60 ml wody. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru ( ilość cukru dostosować do swojego podniebienia ) na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę, żelatynę należy dodawać stopniowo, ciągle miksując.
  • W szklance wymieszać alkohol, sok z mandarynki lub cytryny i wodę. Przestudzone ciasto przeciąć ( poziomo ) na dwie części. Dolną część ciasta włożyć ponownie do blachy, nasączyć i rozsmarować dżem, na dżem nałożyć bitą śmietanę, zachowując do dekoracji około 200 ml. Nałożyć górną część biszkoptu i nasączyć.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej śmietanę energicznie mieszając. Polewę wylać na wierzch ciasta, wyrównać.
  • Wuzetkę przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki lub chłodnego miejsca najlepiej na całą noc. Przed podaniem podzielić ciasto na kwadraty, na każdy nałożyć kleks bitej śmietany.
  • Smacznego !
wuzetka
Wuzetka
Wuzetka
« Uszka z grzybami
Śledzie w oleju i musztardzie »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Tysia napisał

    22 października, 2022 at 7:30 pm

    Absolutnie rewelacyjny przepis! Polecam, biszkopt rośnie pięknie i równo. Rewelacja!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 października, 2022 at 9:33 pm

      Bardzo się cieszę, że wszystko wyszło wspaniale :), życzę smacznego.

      Odpowiedz
  2. Anna napisał

    23 kwietnia, 2021 at 10:56 am

    Jaka śmietana jest nam potrzebna do polewy czekoladowej?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 kwietnia, 2021 at 11:45 am

      Śmietana 36% taka jak do kremu 🙂

      Odpowiedz
  3. Karola napisał

    16 kwietnia, 2021 at 8:03 am

    Dlaczego do biszkoptu niema proszku dobpiecsenia?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 kwietnia, 2021 at 4:52 pm

      Ponieważ, ten przepis jest bez proszku do pieczenia. Biszkopt unoszą dobrze ubite białka, to podstawa udanego biszkoptu :), oczywiście jeśli obawiasz się, że biszkopt może Ci nie wyrosnąć to możesz dodać proszek do pieczenia... Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  4. Kasia napisał

    25 października, 2018 at 6:25 pm

    Bardzo apetycznie wygląda, i tak efektowanie

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 października, 2018 at 7:12 pm

      Bardzo dziękuję 🙂 Zapewniam, że jest bardzo smaczna, zapraszam do spróbowania.

      Odpowiedz
  5. JUSTYNA napisał

    13 stycznia, 2014 at 1:37 pm

    Wygląda rewelacyjnie, tak dostojnie... ;)"królewskie"ciasto i pewnie smakuje nieziemsko!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 stycznia, 2014 at 8:21 pm

      Justynko, koniecznie wypróbuj,ciasto jest bardzo łatwe i przesmaczne:)

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}