• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Biszkopty » Wuzetka

Wuzetka

Aktualizacja: 8 Lip, 2020 · Opublikowany: 11 Sty, 2014 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 4 min

Wuzetka to mocno czekoladowe ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną i cieniutką warstwą dżemu, kto nie próbował, niech żałuje! Właściwie to nie ma czego żałować, bo jest przepis, więc można wypróbować!

wuzetka
Wuzetka
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🎂 Biszkopt
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na biszkopt

  • 200 g cukru
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 65 g kakao
  • 7 średnie jaj w temperaturze pokojowej

Składniki na krem

  • 750 ml śmietany 36 %
  • 10 g żelatyny
  • 5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo

  • 8 łyżek rumu lub innego alkoholu + ½ szklanki wody + sok z jednej mandarynki lub z połowy cytryny
  • 10 łyżek dżemu malinowego lub śliwkowego
  • 150 g ciemnej czekolady + 150 ml śmietany

🔪 Instrukcje

  • Do miski przesiać mąkę i kakao, odstawić.
  • Blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C z opcją górnej i dolnej grzałki. Żółtka oddzielić od białek
  • Białka ubić na lekką pianę, następnie zacząć dodawać po jednej łyżce cukru, po każdej dokładnie miksując ( na najwyższych obrotach ) białka powinny być ubijane około 5 minut, masa musi zrobić się błyszcząca i sztywna. Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle miksując, po dodaniu ostatniego miksować jeszcze masę przez 2 minuty.
  • Przesianą mąkę i kakao dodać w dwóch, trzech porcjach do masy mieszając mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką - krótko, aby piana nie opadła. Ciasto wylać do blachy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika i piec przez 25 do 30 minut, najlepiej po 20 minutach sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już dopieczone.
  • Po upieczeniu wyjąć ciasto, chwytając za papier i przenieść je na kratkę, pozostawić od wystudzenia.
  • Żelatynę ( agar ) namoczyć według zaleceń producenta w niewielkiej ilości wody około 60 ml wody. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru ( ilość cukru dostosować do swojego podniebienia ) na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę, żelatynę należy dodawać stopniowo, ciągle miksując.
  • W szklance wymieszać alkohol, sok z mandarynki lub cytryny i wodę. Przestudzone ciasto przeciąć ( poziomo ) na dwie części. Dolną część ciasta włożyć ponownie do blachy, nasączyć i rozsmarować dżem, na dżem nałożyć bitą śmietanę, zachowując do dekoracji około 200 ml. Nałożyć górną część biszkoptu i nasączyć.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej śmietanę energicznie mieszając. Polewę wylać na wierzch ciasta, wyrównać.
  • Wuzetkę przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki lub chłodnego miejsca najlepiej na całą noc. Przed podaniem podzielić ciasto na kwadraty, na każdy nałożyć kleks bitej śmietany.

🎂 Biszkopt

Biszkopt jest bardzo, bardzo czekoladowy, nasączony rumem i sokiem z mandarynki co podkreśla jego bajecznie czekoladowy smak. Między warstwami czekoladowego ciasta spoczywa delikatna, lekka pierzynka z bitej śmietany, a całość przykryta jest grubą warstwą polewy czekoladowej. Wuzetka jest bardzo prostym ciastem i z pewnością uda się każdemu za pierwszym razem. Wuzetkę najlepiej przygotować dzień przed podaniem ciasto przez noc zmięknie i nabierze delikatnego smaku! Polecam!

📖 Przepis

Print Pin
5 from 1 vote

Wuzetka

Jedno z najpopularniejszych ciast polskich.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 1 hour 10 minutes
Porcje 12
Autor Anna

🥘 Składniki

Składniki na biszkopt

  • 200 g cukru
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 65 g kakao
  • 7 średnie jaj w temperaturze pokojowej

Składniki na krem

  • 750 ml śmietany 36 %
  • 10 g żelatyny
  • 5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo

  • 8 łyżek rumu lub innego alkoholu + ½ szklanki wody + sok z jednej mandarynki lub z połowy cytryny
  • 10 łyżek dżemu malinowego lub śliwkowego
  • 150 g ciemnej czekolady + 150 ml śmietany

🔪 Instrukcje

  • Do miski przesiać mąkę i kakao, odstawić.
  • Blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C z opcją górnej i dolnej grzałki. Żółtka oddzielić od białek
  • Białka ubić na lekką pianę, następnie zacząć dodawać po jednej łyżce cukru, po każdej dokładnie miksując ( na najwyższych obrotach ) białka powinny być ubijane około 5 minut, masa musi zrobić się błyszcząca i sztywna. Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle miksując, po dodaniu ostatniego miksować jeszcze masę przez 2 minuty.
  • Przesianą mąkę i kakao dodać w dwóch, trzech porcjach do masy mieszając mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką - krótko, aby piana nie opadła. Ciasto wylać do blachy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika i piec przez 25 do 30 minut, najlepiej po 20 minutach sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już dopieczone.
  • Po upieczeniu wyjąć ciasto, chwytając za papier i przenieść je na kratkę, pozostawić od wystudzenia.
  • Żelatynę ( agar ) namoczyć według zaleceń producenta w niewielkiej ilości wody około 60 ml wody. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru ( ilość cukru dostosować do swojego podniebienia ) na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę, żelatynę należy dodawać stopniowo, ciągle miksując.
  • W szklance wymieszać alkohol, sok z mandarynki lub cytryny i wodę. Przestudzone ciasto przeciąć ( poziomo ) na dwie części. Dolną część ciasta włożyć ponownie do blachy, nasączyć i rozsmarować dżem, na dżem nałożyć bitą śmietanę, zachowując do dekoracji około 200 ml. Nałożyć górną część biszkoptu i nasączyć.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej śmietanę energicznie mieszając. Polewę wylać na wierzch ciasta, wyrównać.
  • Wuzetkę przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki lub chłodnego miejsca najlepiej na całą noc. Przed podaniem podzielić ciasto na kwadraty, na każdy nałożyć kleks bitej śmietany.
  • Smacznego !
wuzetka
Wuzetka
Wuzetka
Poprzedni wpis « Uszka z grzybami
Kolejny wpis Śledzie w oleju i musztardzie »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Kasia napisał

    25 października, 2018 at 6:25 pm

    Bardzo apetycznie wygląda, i tak efektowanie

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 października, 2018 at 7:12 pm

      Bardzo dziękuję 🙂 Zapewniam, że jest bardzo smaczna, zapraszam do spróbowania.

      Odpowiedz
  2. JUSTYNA napisał

    13 stycznia, 2014 at 1:37 pm

    Wygląda rewelacyjnie, tak dostojnie... ;)"królewskie"ciasto i pewnie smakuje nieziemsko!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 stycznia, 2014 at 8:21 pm

      Justynko, koniecznie wypróbuj,ciasto jest bardzo łatwe i przesmaczne:)

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia