Zabawy z zieloną herbatą Matcha ciąg dalszy! Dziś przepis na zieloną babkę ucieraną, babkę piaskową o smaku cytrynowym. Jest to bardzo orzeźwiające połączenie i mam nadzieję, że Wam posmakuje!
Przejdź do:
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 200 g masła
- 1 średnia cytryna
- 4 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 170 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki herbaty Matcha
- 1 łyżeczka proszku do pieczenie
- ¼ łyżeczki sody
- 1 szczypta soli
- 170 g cukru pudru lub drobnego
Dodatkowo
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżeczka herbaty Matcha
- 50 ml śmietany 30 lub 36%
🔪 Instrukcje
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C z opcją górnej i dolnej grzałki.
- Masło rozpuścić w rondelku, zestawić z ognia i dodać sok z cytryny i otartą skórkę z niej (oczywiście wcześniej należy wyszorować cytrynę).
- Mąki przesiać do niewielkiej miski, dodać herbatę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać, odstawić.
- Jaka wbić do dużej miski, wsypać cukier i zacząć ubijać na wysokich obrotach do otrzymania bardzo puszystej i jasnej masy. Ubijanie jest bardzo ważne i niestety musi trwać około 8 minut, masa powinna być gęsta, puszysta, zwiększy swoją objętość niemalże trzy razy!
- Do puszystej masy jajecznej dodać składniki suche w dwóch porcjach miksując na niskich obrotach tylko chwilę do połączenia się składników, następnie wymieszać delikatnie szpatułką. Na koniec dodajemy rozpuszczonej i przestudzone masło z cytryną ponownie delikatnie miksujemy ciasto na małych obrotach do połączenia się wszystkich składników.
- Formę na babkę o pojemności 2,5 l, smarujemy masłem i posypujemy mąką, a następnie przelewamy ciasto. Babkę pieczemy przez 45 minut lub do tz. suchego patyczka.
Przygotowanie polewy
- W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać proszek herbaty Matcha, wymieszać na koniec dodać śmietanę w razie potrzeby można dodać jej więcej, tak aby była półpłynna i łatwo można było ją rozsmarować na wierzchu babki.
- Po upieczeniu wyjąć babkę z piekarnik i wystudzić, następnie wyjąć z formy i udekorować czekoladą z dodatkiem herbaty lub posypać cukrem pudrem.
🧁 Czy wiecie, jaki upiec wspaniałą babkę piaskową?
Podstawą są składniki w temperaturze pokojowej i solidne ubicie masy jajecznej. Dlatego też jajka, których używamy do ciasta, muszą być w temperaturze pokojowej! Oczywiście starannie ubite. Ubijanie powinno trwać około 8 do 10 minut, wiem, że to mozolna praca, ale jeśli posiadacie mikser stacjonarny, to w zasadzie on zrobi prace za Was. Warto się przyłożyć do tego, a dobrze ubita masa powinna niemalże potroić swoja objętość, będzie bardzo puszysta, jasna i gęsta.
🍋 Czy można zmienić smak babki?
Jest to przepis, w którym smak możecie zmienić i dostosować do swoich upodobań. Babkę możecie upiec z dodatkiem proszku herbacianego lub bez niego, babka będzie wtedy po prostu cytrynowa. Sok i skórkę z cytryny możecie zastąpić, na przykłada pomarańczą lub limonką. Zapewniam, że będzie równie dobra, jak ta dzisiejsza. Ciasto po upieczeniu jest "piaskowe" ale i bardzo wilgotne. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu zieloną babkę ucierana przechowujemy pod przykryciem, aby nie obsychała.
Jeśli chodzi o polewę, to można przygotować zamiast czekoladowej na przykład polewę lukrową lub posypać ją cukrem pudrem. Super smakują również prażone siekane orzechy, którymi możemy posypać wierch babki oczywiście po wcześniejszym polaniu polewą.
📖 Przepis
Zielona babka ucierana
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 200 g masła
- 1 średnia cytryna
- 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
- 170 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki herbaty Matcha
- 1 łyżeczka proszku do pieczenie
- ¼ łyżeczki sody
- 1 szczypta soli
- 170 g cukru pudru (lub drobnego)
Dodatkowo
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżeczka herbaty Matcha
- 50 ml śmietany 30 lub 36%
🔪 Instrukcje
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C z opcją górnej i dolnej grzałki.
- Masło rozpuścić w rondelku, zestawić z ognia i dodać sok z cytryny i otartą skórkę z niej (oczywiście wcześniej należy wyszorować cytrynę).
- Mąki przesiać do niewielkiej miski, dodać herbatę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać, odstawić.
- Jaka wbić do dużej miski, wsypać cukier i zacząć ubijać na wysokich obrotach do otrzymania bardzo puszystej i jasnej masy. Ubijanie jest bardzo ważne i niestety musi trwać około 8 minut, masa powinna być gęsta, puszysta, zwiększy swoją objętość niemalże trzy razy!
- Do puszystej masy jajecznej dodać składniki suche w dwóch porcjach miksując na niskich obrotach tylko chwilę do połączenia się składników, następnie wymieszać delikatnie szpatułką. Na koniec dodajemy rozpuszczonej i przestudzone masło z cytryną ponownie delikatnie miksujemy ciasto na małych obrotach do połączenia się wszystkich składników.
- Formę na babkę o pojemności 2,5 l, smarujemy masłem i posypujemy mąką, a następnie przelewamy ciasto. Babkę pieczemy przez 45 minut lub do tz. suchego patyczka.
Przygotowanie polewy
- W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać proszek herbaty Matcha, wymieszać na koniec dodać śmietanę w razie potrzeby można dodać jej więcej, tak aby była półpłynna i łatwo można było ją rozsmarować na wierzchu babki.
- Po upieczeniu wyjąć babkę z piekarnik i wystudzić, następnie wyjąć z formy i udekorować czekoladą z dodatkiem herbaty lub posypać cukrem pudrem.
iza napisał
pysznie wygląda
Anna napisał
Dziękuję 😊